KZD - ANIMATIE
PERIODE 7
THE HERO'S JOURNEY
Deze periode bij animatie zijn we aan de slag gegaan met het oefenen en leren over The Hero's Journey. Hierbij hebben we eerst een paar theorie lessen hierover gehad, en toen zijn we op een leuke manier hier ook onze eigen talent mee gaan denken zowel met schrijven en het vertalen in beeld.

Hieronder zijn 4 stappen te zien van de the hero's journey, hierbij heb ik een verhaal ontvangen van een random klasgenoot en heb ik op deze tekst mijn beeld moeten baseren.
1. Korte samenvatting
Bij dit gedeelte hebben wij in 3 beelden een kort storyboard moeten maken over het gegeven verhaal. Hier volgt dit verhaal: Once a time in a beautiful country, there lived a man named Motaz. His passion was capturing the world's beauty through his camera lens, with every click, he froze moments in time, creating art that spoke to the soul. His dream was to be famous, and his pictures would reach the whole world so they could see the beauty of his homeland. His life was very beautiful, filled with adventures and unforgettable memories. He was lovely and had a lot of friends. He was just enjoying his life. After he graduated from university he wanted to travel around the world and buy a new camera. His life was not boring, on the contrary, he had a colorful life in his homeland with his family and friends.  
2. Scene beschrijving
Bij deze stap hebben we een scene gekregen waarin het personage geintroduceerd wordt in de wereld.
Wurmpje wurmde zich een weg door de hete woestijnzand. Zweet druppelend over zijn kleine hoofdje, de zon brandde zo fel dat het begon te steken. Arme Wurmpje moest gaan zoeken naar verschuiling. Toen zag hij in de verte een klein wormen stadje, hij besloot erop af te gaan op de hoop tot aardige wormpjes.
Het eerste huisje dat Wurmpje binnen gaat is een winkeltje met hoeden. Ze kijkt rond op zoek naar de winkel eigenaar wanneer ze een diepe stem hoort. “Howdy partnerrr, op zoek naar een vette hoed of een cool avontuur? Dan ben je hier bij de juiste saloon.”
Wurmpje besluit een cowboy hoedje te kopen tegen de zon. Voordat ze de saloon kan verlaten roept de worm “Ga je weg zonder avontuur partner?”. Bang kijkt Wurmpje achterom en vraagt ze “ik heb het een beetje druk … partner. Ik ben op zoek naar een nieuwe omgevingen.” Volg mij dan partner zegt de oudere worm.”
3. Personage beschrijving
Bij deze stap hebben we een beschrijving ontvangen van het hoofdpersonage en hebben we deze moeten omzetten in een afbeelding met line-art. Hier volgt de tekst: Sol was always overshadowed by her sister not only because she was the older sister but everything she did was better than anything else she herself could and the difference between their beauty was another thing. Memories came back where Jericho would softly hit her on the head with the stick used to hit a gong. It would always mess with sol’s dark hair, she always put it but in a short, high ponytail which always spiked in every direction and because of her occupation being a shrine maiden she wore a red bow around her ponytail. Taking a better look at spirit of her sister she still wore the shrine maidens robe, same as her.
The long, wide and white sleeves with a red tick rope and a little bow was something they where all to used to. Same with the long wide red pants that look like a long skirt. And the
uncomfortable socks which needed space so she could still wear her slippers. She fiddled with a red beaded bracelet on her left hand. Sol wanted to say something so her sister but she was just speechless. She fixed her bangs and the longer strands on the side of her face before taking another step towards her sister’s spirit.
4. Omgeving beschrijving
Bij dit onderdeel kregen we de beschrijving van de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. Hier volgt het verhaal: De omgeving is een bos met veel bomen en struiken, precies wanneer de zonsondergang op het punt staat te verschijnen. De vloer is gemaakt van gras met een paar bloemetjes ertussen en een zandpad dat naar een huisje in het bos leidt. Het dak van het huis heeft een schoorsteen op het dak waar rook uit zweeft. En rondom het huis staat een wit houten hek waar andere bloemen achter staan.
Bij dit onderdeel van de periode gaan we een eigen onderzoeksplan opstellen en een leerdoel kiezen en hiermee een eigen gekozen opdracht te maken. Mijn plan is om deze periode te werken aan het designen van een simpel personage en deze gaan vormgeven in Blender. Mijn voornaamste bedoeling is om dit personage zelf te riggen en daar bij een korte animatie van maken, dit zal waarschijnlijk een walkcycle zijn of een andere simpele actie. Deze periode wil ik dus goed onderzoek doen gaan naar het proces dat animatie studio’s ondergaan maar dan op kleinere basis: De pre-productie, oftewel character design. Maar ook de animatie productie, hierbij hoort dan het riggen en bijvoorbeeld ook de camera settings en alle andere dingen die daarbij komen kijken. 
Voor dit proces ben ik gaan kijken naar bedrijven die in hun studio van start tot eind alles produceren. Ook heb ik gekeken naat een studio die aanbiedt om 3D files te riggen. Hieronder de bedrijven en bijbehorende toelichting waarom ik deze bedrijven gekozen heb als referentie. 

Anikey animation: 
Een nederlandse animatie studio die in den haag ligt en vooral focust op 2D animaties. Ze bieden veel services aan van character design, storyboards, layouts en animaties. Hun begaan een groot proces waarin goed doordacht wordt wat het team wilt neerzetten. Deze fase van een goed plan maken en onderzoek doen is iets wat ik ook wil gaan toepassen in mijn proces. 

3D-ACE: 
Een studio dat gelegen ligt op meerdere plekken in europa wat focust op soepele animaties maken voor andere bedrijven waaronder ook game studio’s of reclame studio’s. Hun maken in overleg met hun opdrachtgever een plan van aanpak, vervolgens gaan ze beginnen met riggen doormiddel van plaatsen van bone structures en joints. Uiteindelijk animeren ze het eindwerk op deze manier. Dit bedrijf heb ik gekozen omdat ik zelf ook de aspecten van riggen wil leren. 

PHUNK animation studio: 
Deze animatie studio werkt ook vaak voor opdrachtgevers en gaan ook een onderzoek proces door van ontwerpen tot zelf binnen het bedrijf animeren, dit doen ze van 2D tot 3D.  Verder doen hun 3D moddeling, iets waar ik ook aan wil werken deze periode en er goed bij kan combineren. 

Hieronder is al mijn eerste inspiratie bord te zien waarin je kan zien wat voor stijl ik wil gaan gebruiken in dit 3D-model. Ik ga als eerste beginnen met het personage te ontwerpen,  en vanaf dat punt aan de slag met het leren van riggen aangezien dit de meeste tijd zal vragen. 
Gebasseerd op dit moodboard heb ik een schets gemaakt, het personage is een oranje katje met regenlaarsjes. Deze schets is hieronder te zien.
Proces in blender
Tijdens mijn proces heb ik gebruik gemaakt van een tutorial over het modellen van een character en ook het riggen uiteindelijk. Hieronder zijn deze proces foto's te zien.

In de foto's is te zien hoe ik het personage gemaakt heb en hoe ik aan het werken ben met de rig. Het werken aan de rig is een aantal keren mis gegaan doordat sommige onderdelen ver buiten het poppetje zelf kwamen staan, hierdoor heb ik best lang gedaan over de rig goed werkend te krijgen.
En hieronder is dan het uiteindelijk eindproduct te zien. Deze animatie is erg simpel, doordat ik wat weinig tijd had voor dit gedeelte heb, erg simpel gebleven. 
TRENDONDERZOEK
Als laatste hebben wij nog gewerkt aan een trendonderzoek over iets waarin wij interesse hebben binnen de animatie wereld. Dit onderzoek is hieronder te lezen:

Tijdens het keuzedeel animatie ben ik in contact gekomen met veel animatie principes maar ook stijlen. In dit onderzoek wil ik dit wat specifieker gaan bekijken, hierbij wil ik mij gaan focussen op 2D animaties, en een klein stuk 3D animaties die gemaakt zijn zodat deze op 2D lijken.
Mijn onderzoek heb ik opgedeeld in een paar hoofdstukken. Hierbij is het eerste deel een vooronderzoek waarin ik kijk naar mijn interesses en de werken die ik eerder heb gemaakt. Hierbij ga ik kijken welke principes ik verder wil onderzoeken.
Vanuit dit hoofdstuk ga ik onderzoek doen naar de stijl en alles wat daarbij komt kijken.

Interesses
Als eerste wil ik mijn eigen interesses bespreken over animatie. Na gewerkt te hebben aan verschillende concepten die van 2D tot 3D gingen, heb ik leren ontdekken wat ik nou zelf ook leuk vindt om te maken. Zo vind ik het werken in 2D mij veel creatieve vrijheid bieden en hierin wil ik ook in verbeteren. Ik merk dat ik hierin mijn stijl leuk kan verwerken maar ook vind ik dit persoonlijk ook heel leuk in de werken van andere. Het levert unieke werken op wat mij ontzettend erg aanspreekt.
Iets wat ik vaak tegenkom is het maken van 2D illustraties en deze vervolgens animeren in after effects of zelfs mogelijkheden van riggen, dit spreekt mij ook erg aan want dit geeft een heel ander beeld dan frame na frame animeren. Zo ben ik momenteel aan het werken om een personage te illustreren en deze vervolgens te animeren in after effects. Hierbij merk ik dat ik makkelijker mijn idee kan overbrengen binnen 2D dan 3D.
Ook zie ik het steeds vaker terugkomen dat binnen 3D designs textures worden gebruikt dat het werk bijna 2D oogt. Hierdoor zie je natuurlijk ook een heel andere manier van animeren. Door deze manier denk ik ook dat een stijl op unieke wijze kan worden toegepast.
Mijn interesse valt dus erg op het 2D effect, en hierbij een eigen stijl in kunnen verwerken. Deze stijl te vergroten door een passende animatietechniek vind ik dan ook heel interessant en iets waaraan ik wil gaan werken. Mijn verdere onderzoek zal dus gaan focussen op de manier van het maken 2D animaties en welke bedrijven dit toepassen. Verder zal ik gaan onderzoeken naar het gebruik maken van verschillende manieren van 2D animaties tot leven brengen en kijken gaan naar de combinatie van 2D en 3D.

2D animaties
2D animaties is een ontzettend brede categorie, dus ik ga een paar werken uitkiezen en deze wat dieper bekijken. Hoe animaties gemaakt worden en de verschillende manieren is iets wat we al uitgebreid in de lessen besproken hebben en zal dan ook hier niet een grote focus op leggen in dit onderzoek.

Een bekend werk zijn de animaties van studio ghibli, deze films spreken mij enorm aan vooral door hun unieke stijl.
Dat deze stijl zo uniek is komt doordat alle frames hand getekend worden, ondanks de toegankelijkheid van CGI maken ze hun animaties alsnog met de hand. Er zit dan ook enorm veel tijd in al hun gemaakte werken (wat goed terug te zien is).
Ook is een belangrijk aandachtpunt van studio ghibli, storytelling. Ze denken uitgebreid na over wat en hoe ze iets op beeld willen neerzette. Zo word er gekeken naar de omgeving realitstsisch te houden ondanks de fantasie elementen die zich afspelen, hierdoor komt het geloofwaardiger over. Iets anders waar ze de aandacht mee trekken is hun focus op natuur en deze mooi weer te geven. Ze zetten niet alleen de natuur mooi neer maar ze romantiseren ook acties uit het dagelijkse, om een voorbeeld te noemen, in de film Howl’s moving castle zie je op een mooie manier weer gegeven hoe Sophie (main character) hoeden maakt.

Studio Ghibli heeft dus een aantal punten waarin ze uitblinken:
1.Visual storytelling
2.Attention to details
3.Portrayal and designs of characters
4.Character design
5.Importance of the environment
6.Balance between old and new media

Zo herken je toch dat dankzij het werken in 2D een kans geeft om een heel uniek compleet plaatje neer te zetten. Nog zo een werk is de korte animatie serie Over the garden wall. Een serie die je kijkt en meteen aanvoelt als wat uniekers dan standaard cartoon shows, deze serie is namelijk ook handgemaakt. Met achtergronden die geschilderd zijn en de unieke texturen die je terug kunt vinden levert dit ook een heel unieke sfeer op.
Ondanks dat 2D vaak minder realistisch is kan je er dus unieke werken mee neer zetten en ook een uitgebreider verhaal vertellen door unieke stijlen en achtergronden.
Nog iets wat bij 2D animatie hoort en waarom sommige mensen hier een voorkeur aan hebben komt omdat het vaak makkelijker te begrijpen is dan een complexer 3D werk. Ook geven veel mensen de voorkeur er naar omdat 2D toch iets klassieks heeft en vertrouwds over zich beschikt.

2D gecombineerd met 3D
Tegenwoordig zijn er zo veel verschillende manieren van vormgeven van een animatie, maar een spreekt mij enorm aan. Dat zijn animaties die bijna 2D en 3D tegelijk uitzien. Hiervan voorbeelden zijn de spider-verse films maar ook de Netflix film Nimona.
Zo gebruikt de film Nimona overduidelijke 3D technieken maar de unieke 2D stijl springt er ook heel erg uit. Hiervoor hebben ze ondermeer voor gekozen omdat dit verhaal is gebaseerd op een visual novel, met deze 2D stijl wouden ze het idee van een visual novel behouden (ondanks dat de originele stijl anders is dan de film). Een andere reden waarom ze gekozen hebben om de combi van 2D en 3D te gebruiken is dat ze door middel van de 2D illustratie de personages beter hebben kunnen neerzetten in zowel fysiek als emotioneel. Verder geven de makers van Nimona aan dat ze hun artiesten de vrijheid hebben kunnen geven om te werken met alle programma’s die hun nodig zien, hierdoor kan de creativiteit van de artiesten hun vrije loop gaan.

Net zoals Nimona gebruiken de makers van spider-verse ook een combinatie van 2D en 3D.  Zij nemen het nog een stapje verder en gebruiken niet maar één stijl, ze gaan van comic-book stijl naar een schilderstijl waarin de stroken verder lopen door t canvas en zo maar door. Op een heel unieke wijze maken hun de combinatie van 2D en 3D, maar juist deze wijze trekt de aandacht van vele. In deze animatie zijn ook handgemaakte elementen terug te vinden wat een prachtig effect oplevert en een voorbeeld zet voor wat de toekomst gaat inhouden van de animatie-wereld zal worden.
Het is dus duidelijk dat 2D een 3D animatie kan versterken. Niet alleen ziet het er ontzettend vet uit het geeft net de extra touch om een beeld duidelijker te maken.
Door al deze nieuwe technieken en experimenten van 2D en 3D (en gecombineerd) zal de animatie wereld blijven groeien en komen animaties in een heel ander beeld te staan.

Populair in de media
Doordat er zo veel variatie in animaties zijn, is het soms lastig om te zien wat de kijker nu wilt. Daarom heb ik hieronder een mindmap samen gesteld met de populairste animatie films uit de periode 2010 en 2019, deze waren niet alleen ontzettend populair bij de kijkers maar ook in de animatie wereld zelf en wat ze daarvoor betekent hebben.
Zoals je ziet stond Spiderverse op nummer 1, logisch aangezien deze film zo een impact heeft gehad op de animatie wereld maar ook zo een spannend verhaal heeft neergezet. Verder zie je een variatie van films van zowel 2D als 3D, of zelfs combi’s van.

Uit mijn onderzoek blijkt hoe ontzettend de animatie wereld zich aan het ontwikkelen is en hoe veel deze nog zal groeien. Nieuwe technieken worden ontdekt en er wordt met van alles geëxperimenteerd.

Hoe wil ik deze kennis in mijn werk verwerken?
Voor in de toekomst wil ik zelf gaan experimenteren met het gebruik maken van 2D textures in mijn 3D designs. Er zijn natuurlijk ontzettend veel mogelijkheden waarmee ik 2D kan toepassen in 3D werk, zoals de achtergronden zelf maken of juist de hele animatie 2D maken door frame tot frame te werken.
Genoeg mogelijkheden! En iets wat duidelijk is is dat de animatie wereld er steeds meer open voor staat en de kansen neemt om deze werken te laten zien. Ook is er een grote interesse in dit soort animaties, waardoor we waarschijnlijk in de toekomst meer van dit soort werken zullen tegen komen.

Bronnen:
REFLECTIE
Ik ben erg tevreden met de kleine opdrachten over the hero's journey, hierin heb ik naar mijn mening goed kunnen omgaan met het verwerken van tekst naar beeld. Ook vond ik dit stuk erg interessant en ook een leuke uitdaging om een verhaal te ontvangen van iemand die ik niet ken en geen verdere context voor heb.
Verder met het eigen leerdoel ben ik erg tevreden over hoe mijn personage er is uitgekomen, dit is een van de eerste keren dat ik een personage zo volledig heb uitgewerkt. Hiermee ben ik dan ook erg blij mee. Het gedeelte waar ik wat minder blij over ben is de animatie zelf, deze heb ik door tijdsnood wat moeten inkorten en simpel moeten houden. Toch ben ik wel blij dat ik geleerd heb hoe ik een rig kan plaatsen en hoe ik deze bewegend krijg.
Als laatste ben ik tevreden met mijn trendonderzoek, deze heb ik uitgebreid gemaakt en ook kunnen onderzoeken naar iets wat me interesseert. 

Bedankt voor het bekijken!
KZD animatie
Published:

Owner

KZD animatie

Published:

Creative Fields