PROJECT PLAY
Melissa Hellemons
Voor ons huidige project zijn we in groepen aan de slag gegaan om een game te ontwerpen voor een specifieke doelgroep. Voorafgaand het groepswerk zijn we individueel een onderzoek gestart. Hieronder is mijn onderzoek te lezen over mijn toegewezen onderwerp (schoonmaakmiddel).

Bij deze opdracht is het doel om een game te ontwerpen met een boodschap. Ik zal aan de slag gaan met een game ontwerpen dat het imago verbetert van schoonmaakartikelen en interessanter wordt voor de doelgroep. Dit betreft het schoonmaakmiddel Andy.
De andere producten waren persoonlijke verzorgingsartikelen en energydrank, deze onderwerpen worden onderzocht door de rest uit mijn groepje.

Na een week aan de opdracht werken is unilever, onze klant terug bij ons gekomen en heeft vermeld dat ze de objecten wat specifieker willen maken. Zo geldt voor mij dat Andy niet meer het belangrijkste object is maar nu een bezem verwerkt moet worden in de concepten.
Unilever heeft ontdekt dat schoonmaakartikelen een negatief imago onder tieners heeft en hierdoor een gat in de markt veroorzaakt. De doelgroep is dus tieners, deze tieners willen wij gaan aansporen om positiever te gaan denken over schoonmaakartikelen.
Unilever produceert produceert verschillende producten, en in samenwerking met ons kunnen wij wat creëren wat ervoor zorgt dat zij hun product aantrekkelijker wordt voor een bredere doelgroep.
De opdracht is om een game te maken hiervoor dat het de doelgroep aanspreekt.

Wat is schoonmaakmiddel en waarom is het zo belangrijk?
Onder schoonmaakmiddelen of reinigingsmiddelen worden verstaan: alle middelen die bij het reinigen worden gebruikt.
Schoonmaakartikelen zijn erg belangrijk in het dagelijkse leven voor iedereen. Zo houd je je leefomgeving schoon waardoor je fijner kan leven.
Ook voor de jeugd hoort dit belangrijk te zijn, een opgeruimde en schone kamer verbetert de stemming maar ook je geeft het meer rust.  Vaak voelen jongeren zich niet aangesproken wanneer ze over schoonmaakartikelen wat horen, maar toch hoort dit wel te zijn.
In de game die ik ga ontwerpen wil ik gaan overbrengen hoe belangrijk het is om je omgeving schoon te houden en hoe belangrijk schoonmaakartikelen daarvoor zijn.

Wie is de doelgroep?
Jeugd, kinderen tussen de 12 en 20 jaar. Het moet de jeugd van tegenwoordig en leeftijdsgenoten dus aanspreken.
Wat heeft de klant van ons nodig?
Wij moeten drie concepten kunnen leveren waarvan een uitgewerkt is in een paper prototype.
Waarom is het belangrijk dat we deze boodschap overbrengen?
Door de boodschap leren wij de jeugd weer hoe belangrijk schoonmaken is en hoe het voor iedereen is om te doen. We willen het imago verbeteren van schoonmaakmiddelen.

Hieronder zijn mijn concepten te lezen over de verschillende game soorten.
Arcade game
Voor de arcade game lijkt het me leuk on te werken net de pixel art style die veel terugziet in arcade games van de jaren 70 en 80.  Het spel is voornamelijk gebaseerd op space impact. Het personage zit op een bezem die door de lucht vlieg, onderweg kom je allemaal vuil tegen, stof, blikjes, eten, etc. en dit kan je wegslaan met je bezem. Elk level wordt wat moeilijker door de hoeveelheid objecten in de lucht te vermeerderen. In totaal heb je elk level 3 levens, zodra je geraakt wordt door een object valt een leven weg. Sommige objecten kunnen namelijk schieten naar je. Het schieten wordt net zoals in space impact weergegeven met achtereenvolgende stipjes die op je afkomen. Soms kom je schoonmaakproducten tegen als je tegen deze aanvliegt krijg je een power up en kan je sneller door de lucht vliegen.

Webgame
Je bent een kunstenaar in je atelier, je personage is het vuil van de grond aan het wegbezemen, totdat je tegen een schilderij aan loopt en in dit universum wordt geteleporteerd. Je eerste level begint! Gewapend met je bezem moet je jouw kunstwerken schoonmaken van al het vuil wat erop komt. Gebaseerd op de level manieren van fire boy and water girl moet je een soort parcours overwinnen waarin je ondertussen met je bezem enemies en rotzooi verslaat. Heb je het level afgerond dan kom je terug in je atelier, het volgende schilderij is je volgende level.

Serious game
De speler is een student aan een magische academie waar bezems en schoonmaakmagie centraal staan. Je lessen zijn verschillende opdrachten en puzzels die je moet op lossen, je moet de speler de school en de omgeving schoonhouden.
Bevorder positieve kijk van schoonmaken door de magische wereld te gebruiken om schoonmaakactiviteiten leuk en boeiend te maken.

Het concept dat ik ben gaan uitwerken in een paper prototype is die van een webgame. Hieronder is daarvan de opgenomen video van te zien.
Na overleg hebben we als groepje besloten onze ideeën te combineren. Hierin is een idee uitgekomen om een spel te maken dat zicht afspeelt in een omgeving gebaseerd op Tokyo, het doel in de game is dat jij als het hoofdpersonage de prinses gaat redden. Deze prinses is helemaal overwerkt en je moet haar gaan redden met energie drankjes om haar te herstellen. Onderweg kom je een aantal vijanden tegen, zij drinken die verkeerde soort energie zoals koffie. Je kan deze vijanden verslaan met boosts van de energieblikjes die je verzamelt.
Hieronder is van het spel een moodboard te zien.
Vanuit de moodboards die we allemaal gemaakt hebben, hebben we besloten om het spel in pixel art te maken. Vanuit daar zijn we aan de slag gegaan met de rolverdeling. De rol die ik had is om het hoofdpersonage te maken en de prinses. Ook hiervan heb ik een bord gemaakt dat stijl en mood combineert.
Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met het hoofdpersonage en hiervoor schetsen te gaan maken. Hiervan heb ik heel veel schetsen gemaakt en van alles uitgeprobeerd. Hieronder is dit proces te zien. In het proces zijn bewuste keuzes gemaakt over de kleuren zodat het matcht met de achtergrond maar ook over het uiterlijk van bijvoorbeeld het hoofdpersonage.
Hieronder is mijn uiteindelijke design te zien. Voor dit design heb ik ook een aantal animaties gemaakt, zoals vechten en lopen. De pixel art heb ik gemaakt in procreate op een klein canvas. Vooraf heb ik op een normaal canvas deze uitgetekend. Werken in procreate hebben we als groepje afgesproken voor diegene die aan de personages werken (ik en een andere groepsgenoot voor de vijanden).
Nu het hoofdpersonage af is kan ik aan de slag gaan met de prinses, Hiervoor heb ik minder geschetst en uitgeprobeerd. Dit komt ook doordat ik erg lang was blijven hangen bij het hoofdpersonage, hierdoor is helaas mijn eigen planning een beetje gehaast moeten worden op het einde. Hiervoor had ik een duidelijker plan van hoe ik aan de slag kon gaan. Ook van haar heb ik een paar animaties gemaakt.
Hieronder zijn mijn schets en eindwerk te zien voor haar en ook de bijbehorende animaties. Ook is er een kroontje dat verschijnt samen met het moment dat ze kleur krijgt.
De personages zijn nu af, het hoofdpersonage mist alleen nog een naam! Als groepje zijn we gaan samen zitten voor een leuke game naam die leuk verwijst naar de personages.
En zo is Flux Flash ontstaan, gezamenlijk hebben we een naam uitgekozen en deze uitgeprobeerd in verschillende namen voor de game. Dit logo is gemaakt door een groepsgenoot.
REFLECTIE
Als laatste wil ik nog terugkijken naar dit project en hoe alles is gegaan. Ik vind dat ons groepje een duidelijke verdeling heeft gemaakt vanaf het begin zodat iedereen zijn eigen taken wist, waardoor ook niemand in de war kwam met wat nog af moest en wie het zou maken. Ik denk dat deze orde hierin ons sterkste punt was.
Ook hebben we elkaar altijd netjes op de hoogte gehouden over wat af was en waar we mee aan de slag gaan, dit deze we voornamelijk in de stand-ups.
Ik miste persoonlijk zelf toch nog wat meer communicatie, want ondanks dat het een groepwerk is geweest vond ik dat we allemaal erg individueel aan de slag zijn gegaan, er werd onderling niet veel om meningen gevraagd. Ik heb dit wel geprobeerd erin te krijgen in de fase dat ik zo veel aan het experimenteren was met het uiterlijk van het hoofdpersonage maar eigenlijk heeft iedereen hun eigen keuzes gemaakt in hoe iets uit kwam te zien.
Uiteindelijk is er ook wat tijdsnood ontstaan bij de sd'ers door hun foute planning hun kwamen ook erg laat ermee dat ze alle bestanden doorgestuurd wouden hebben op een andere manier dan dat we het hele project mee bezig waren.
We hebben de game afgerond maar ik denk dat er wel mogelijkheid in zat voor meer, een volgende keer in groepswerk weet ik nu wel waarop ik moet letten en ook waarin ik zelf kan verbeteren. Zelf moet ik ook meer op de communicatie letten en mijn eigen planning beter verdelen dat ik er nog meer uit kan halen.
Andere groepsgenoten hebben gewerkt aan zaken zoals de vijanden, achtergronden, wapens en coderen. Hiervan heeft ieder een eigen pagina gemaakt met hun toelichting!

Bedankt voor het bekijken!
Project PLAY
Published:

Owner

Project PLAY

Published: