Hans Kranenborg's profile

Groepswoningen Pluryn Nijmegen

Binnen het plan Rosa de Lima is er ook een plek gereserveerd voor een blok met groepswoningen voor jongeren met een lichamelijke beperking. Het streven is dit blok voor Pluryn zo veel mogelijk in de wijk te integreren.
 
Context
Een groot deel van de jongeren die in het blok komen te wonen bezoeken reeds de naastgelegen school. In plaats van altijd afhankelijk te zijn van busjes kunnen zij binnenkort dus op eigen gelegenheid naar school. Het blok is ontworpen zodat het zo goed mogelijk binnen het plan Heeschebos met voornamelijk koopwoningen past. Om dit te bereiken is qua materialisering en detaillering van het blok aangesloten bij de ertegenover gelegen blokken. Er is echter wel gekozen voor een duidelijke eigen hoofdvorm, zodat het gebouw herkenbaar blijft als een collectief woonblok.
Opzet
Het blok is ontworpen voor drie woongroepen van elk acht jongeren. Elke woongroep heeft zijn eigen verdieping met zowel individuele kamers als één gemeenschappelijk ruimte. Op de begane hebben alle kamers een eigen terras, op de verdiepingen een Frans balkon voor de individuele kamers en een royaal balkon voor de gemeenschappelijke ruimte. Op de bovenste verdieping bevindt zich bovendien een gemeenschappelijk dakterras.
Indeling
Per verdieping is een helder onderscheid gemaakt tussen het gedeelte met slaapkamers aan de ene zijde en de gemeenschappelijke woonkamer met keuken aan de andere zijde met daar tussen facilitaire functies als kantoren, slaapwacht en spreekkamer. Alle slaapkamers hebben hun eigen royale badkamer die op rolstoelgebruik zijn afgestemd en waar eventueel ook met een tillift gewerkt kan worden. De tweede verdieping is bij het eerste gebruik specifiek bedoeld voor jongeren met diabetis, maar is in de toekomst ook voor andere doelgroepen geschikt.
 
Opdrachtgever  Standvast Wonen, KDO Vastgoedontwikkeling.
Architect             bd architectuur.
Ontwerp              ir. Hans Kranenborg, ir. Egbert vanDijk.
Oppervlakte       1800 m2
Functies              Groepswoningen.
Groepswoningen Pluryn Nijmegen
Published:

Groepswoningen Pluryn Nijmegen

Shared housing for disabled young people

Published:

Creative Fields