• Add to Collection
  • About

    About

    Werk in uitvoering is een expositie over de restauratie van de drie unieke en enige regentenstukken die Frans Hals schilderde. De bezoeker ziet d… Read More
    Werk in uitvoering is een expositie over de restauratie van de drie unieke en enige regentenstukken die Frans Hals schilderde. De bezoeker ziet de voortgang van dit grootse restauratieproject, de restauratiegeschiedenis en de (kunst)historische context van de schilderijen, en wordt bovendien deelgenoot gemaakt van een aantal bijzondere ontdekkingen. Read Less
    Published:
De drie regentenstukken van Frans Hals behoren tot zijn belangrijkste en invloedrijkste schilderijen. Deze topstukken worden op dit moment onderzocht en gerestaureerd.
Recent is de restauratie van de Regenten van het St. Elisabeths Gasthuis voltooid; het schilderij is voor het eerst zonder vergeelde vernislagen en oude retouches terug op zaal.
 
Bij de presentatie Frans Hals – Werk in uitvoering, kon de bezoeker de restauratie van Hals’ wereldberoemde Regentessen van het Oudemannenhuis ‘live’ bijwonen. Voor de ogen van het publiek zijn de restauratoren van het museum in een atelier op zaal aan de slag met dit schilderij.
 
Werk in uitvoering is een expositie over de restauratie van de drie unieke en enige regentenstukken die Frans Hals schilderde. De bezoeker kon de voortgang van dit grootse restauratieproject zien en werd er vertelt over de restauratiegeschiedenis en de (kunst)historische context van de schilderijen. Tevens werd de kijker deelgenoot gemaakt van een aantal bijzondere ontdekkingen.
Er is een "werk in uitvoering-setting" gemaakt met de drie regentenstukken als onderzoeksobjecten. Op de onderzoekstafels in de zaal zijn tekeningen en archiefstukken te zien die meer prijsgeven over het schilderij, de geportretteerden en de oorspronkelijke locatie waar het portret gehangen heeft.
Doordat de onderzoekstafels voor de schilderijen staan, kan de bezoeker de diverse brondocumenten vergelijken met het echte schilderij.
Tablets (ontwerp: James Graves) geven nog meer verdieping voor de echte geïnteresseerden. Als een detective kun je hier beetje bij beetje alle geheimen die het schilderij verborgen hield ontrafelen.
Op vaste tijdstippen kon het publiek vragen stellen aan de restauratoren. Als de restauratoren druk bezig waren en niet in de gelegenheid om hun werk toe te lichten, konden de bezoekers informatie vinden op 6 tablets.
Krista Arriens en Marcel van der Velde maakte 6 korte filmproducties bij de restauratie. Op de tablets konden de bezoekers bij veelgestelde vragen filmische antwoorden krijgen.