caspar conijn's profile

Het Fenomeen Hals

Exhibition & Signage
Het Fenomeen Hals
een inkijk in de fascinerende wereld van Frans Hals
In 2013 viert het Frans Hals Museum zijn 100-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan wil het museum zijn beroemde naamgever permanent de prominente plaats geven die hem toekomt. 
Voor de permanente Frans Hals presentatie ontwierpen wij de workshopruimte, lockerruimte en presentatie-ruimte alsmede de multimediale vertelling.
 
In een virtuoos beeldverhaal, eigentijds verteld met een installatie van meer dan 65 projectie-schermen, komt Frans Hals tot leven. Aan de hand van zijn schilderijen, documenten over zijn leven en uitspraken van markante personen wordt op beeldende en indringende
manier het unieke van de schilder voelbaar gemaakt. De bezoeker krijgt zo een levendig beeld van de tijd waarin Hals leefde, zijn uitzonderlijke manier van schilderen, zijn roem in heden en verleden, zijn leerlingen, en de invloed die hij had op andere schilders.
 
Zo maakt de bezoeker in 15 minuten op een intense manier kennis met Frans Hals, waarna hij met een hernieuwd inzicht de meesterwerken van de schilder in het museum kan gaan bekijken. De schermen maken het mogelijk om niet alleen de totale collectie van Frans Hals te laten zien, maar ook allerlei dwarsdoorsnedes door zijn enorme oeuvre. 

Aan de multimediale presentatie is tevens een workshopruimte gekoppeld. De presentatieruimte en workshop werken samen. In de presentatie wordt de bezoeker als het ware ondergedompeld in het leven, de tijd en het werk van Frans Hals. Kijken en ervaren staan daar centraal. Vervolgens kan de bezoeker deze ervaring verder
‘verwerken’ en verdiepen in de workshopruimte.
Het virtuose kleurgebruik van Frans Hals komt terug in alle ruimtes die we hebben ontworpen. Deze kersenhouten bank heeft 60 kussens met elk een andere kleur. De kussens zijn van speciaal akoestisch materiaal gemaakt, wat bijdraagt aan een mooi geluid in de ruimte.
De vele schermen tonen allemaal verschillende beelden (schilderijen, documenten, teksten) , maar kunnen ook samen één geheel vormen. Er wordt in- en uitgezoomd. 
Zo kunnen details van schilderijen –bijvoorbeeld koppen, handen, kragen of kleuren zwart – naast elkaar worden getoond.
Afbeeldingen van details van kleding laten het virtuoze penseelwerk van Frans Hals zien. In de nog natte verf bracht hij de snelle toetsen (penseelstreken) aan die het kant van manchetten en kragen suggereren. 
 
Aan de hand van beelden en een voice-over wordt er over verschillende onderwerpen een modern college gegeven.
Basis van de educative workshopruimte is een 12 meter lange kast. Het bovenste deel van de kast is voorzien van kastruimte met blinde deuren. In het onderste deel zitten ladenblokken voor workshopmateriaal. Een aantal blokken kan uit de kast gereden worden en bij de tafels worden gezet.
De kastenwand is bedrukt met de kleuren die Frans Hals gebruikt in zijn schilderwerk. De wand is als het ware de kleurenstaalkaart van Hals.
De ruimte is voorzien van een geavanceerd lichtsysteem. De ruimte, tafels en de kast kunnen afzonderlijk worden aangelicht. Er zijn 8 lichtstanden voorgeprogrammeerd. Al naar gelang het type activiteit – een educatieve workshop, lezing, onderwijs – kan het licht worden ingesteld.
Het Fenomeen Hals
Opdrachtgever: Frans Hals Museum
Locatie: Frans Hals Museum, Haarlem
Realisatie: februari 2013
Oppervlakte: 180 m2
Status: permanent
 
Credits
Concept & ontwerp: Caspar Conijn, Ilona Laurijsse
Lichtonwerp: Atelier Wegener
Animatie: Richard Vijgen (Studio for Object Oriented Information Design)
Tekst en inhoud animatie: Henriette Fuhri Snetlage 
Inhoud animatie: Frans Hals Museum, Neeltje Kohler
Productie interieur: Kloosterboer-decor
Uitwerking concept kast i.s.m. Roderik van der Weijden - architect
Installateur audio-video: Technodesk
Foto's: Mike Bink
 
 
 
 
 
Het Fenomeen Hals
Published:

Het Fenomeen Hals

In 2013 viert het Frans Hals Museum zijn 100-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan wil het museum zijn beroemde naamgever permanent de prominent Read More

Published: