caspar conijn's profile
Welkom in Welgelegen
De permanente tentoonstelling vertelt de geschiedenis van Paviljoen Welgelegen te Haarlem. In drie historische ruimtes kan de bezoeker de transformatie van het Paviljoen ervaren; van buitenplaats van de bankier Hope tot zetel van de provincie Noord-Holland.
 
Buitenplaats, kunstgalerij, Koninklijk Paleis, zomerpaleis, museum, provinciehuis: Paviljoen Welgelegen aan de Dreef in Haarlem heeft uiteenlopende functies gehad. Veel beroemde bewoners, gebruikers, bezoekers en passanten hebben het gebouw betreden.
 
Aan de hand van verschillende (kunst) voorwerpen, prenten, schilderijen en meubelstukken legt de tentoonstelling een groot deel van de geschiedenis bloot.
In de verschillende ruimtes maakt de bezoeker een reis terug in de tijd. De projecties op de wanden laten onder andere zien wie er hebben gewoond en welke functies het gebouw heeft gehad. Het zijn soort nabeelden uit het verleden van Welgelegen. Een voor een onthullen ze het verhaal van een gebouw dat steeds van kleur en sfeer verandert maar onder zijn huid zichzelf blijft.
 
Speciaal voor de tentoonstelling werd door Merlijn Snitker een compositie gemaakt. Hij maakte een abstracte soundscape van geluiden van het gebouw, de bewoners en bezoekers uit verschillende tijdsperiodes. In de historische vertrekken voelt het alsof klanken uit vroegere tijden zijn blijven hangen. 
Hierboven een fragment van de soundscape
 
Titel: Welkom in welgelegen
Componist: Merlijn Snitker
Door middel van een speciaal showcontrol-systeem, werken licht, geluid en projectie samen. Op het moment dat een collectiestuk extra wordt aangelicht, verschijnen op de wanden beelden uit dezelfde periode. Hiermee synchroon loopt de soundscape.
De derde ruimte gaat over de verandering van de huid van het gebouw. Beelden van stroken behang, oude verflagen, kale wanden vertellen iets over de verschillende fysieke gedaantes van het gebouw. 
 
In een aantal korte films krijgen bijzondere aspecten van het Paviljoen extra aandacht: bijvoorbeeld de restauratie van een wandkleed van Chris de Moor en de terugkeer van de daklantaarns op het dak van het Paviljoen. 
 
De tentoonstelling is samengesteld door conservator Gerrit Bosch. De heer Bosch is meer dan 20 jaar verantwoordelijk geweest voor het provinciaal kunstbezit.
 
 
Welkom in Welgelegen
Opdrachtgever: Provincie Noord-Holland
Realisatie: september 2013
Oppervlakte: 130 m2
Status: permanent

 
Credits
Ontwerp en concept: Caspar Conijn & Ray Mensink, Amsterdam
m.m.v. Roderik van der Weijden
Teksten: Theo van der Vlugt, Amsterdam / Gerrit Bosch, Haarlem
Lichtontwerp: Atelier Wegener, Amsterdam
Geluidsontwerp: Merlijn Snitker, Heemstede
Films: CellaVie Productie - Marcella Kuiper, Haarlem
Beeldresearch: Katheleine Eisses, Amsterdam / Femke Overdijk, Leiden
Decorbouw: Kloosterboer decor, Purmerend
Afwerking: Joiners bv, Purmerend
Licht en audio: Okx bv, Haarlem
Gobo’s: Aad Vogel, Gobo-image, Haarlem
Inramen: Kroonlijsterij, Haarlem
Samenstelling en productie: Gerrit Bosch, Haarlem
Welkom in Welgelegen
10
702
0
Published:

Welkom in Welgelegen

Buitenplaats, kunstgalerij, Koninklijk Paleis, zomerpaleis, museum, provinciehuis: Paviljoen Welgelegen aan de Dreef in Haarlem heeft uiteenlopen Read More

10
702
0
Published: