Add to Collection
About

About

Bio
Published:
Karolien Soete, Gent Belgium 
info@ksoete.com
RESIDENCY
 
WP ZIMMER April 29 - May 3 2013, Antwerp
 
EXHIBITIONS
 
Solo : Talking walls, CC Despil, 2 Feb - 2 Maa  2014, Roeselare

Group: vzw Wit.h "spiegelbeelden" 30 Nov - 8 Dec, museum aan de overkant, Kortrijk

Wim Opbroucks SIngalong Songbook, livepainting, 29-30 Nov 2013, De Leest, Izegem

OPEN NOORD June 16, Gasstraat 90, Antwerp WPZimmer 
 
Cabin Art Koksijde (Sint Idesbald) June 1- Sept 30 2013
 
ART TRUC TROC 2013  BOZAR BRUSSELS Feb 1 - 3 2013
 
Karien Deroo - Karolien Soete, CC Despil, Nov 25 2012 - Jan 12  2013, Roeselare Belgium
 
Solo exhibit Gallery Pinsart Brugge, Sept 22 - Oct 21 2012
Galerie Pinsart, Genthof 21 Brugge (do-vr-za 13-18u; zo 14-18u)
www.pinsart.be

Canvascollectie, Live stopmotion murals, Bozar Brussel, May 10 - June 10 2012

 
"Prolegomena" Joyce SoHo, March 8-10 2012, New York

Group: Pinsart Brugge 17 jan - 26 feb 2012

Solo exhibit SEAS, Knokke Heist , Belgium Jan 13- Feb 26 2012

“Prolegomena” Triskelion Arts in Williamsburg,
New York Nov 4-6. 2011

Work selected for "Gevaarlijk jong" exhibit
Museum Guislain, Ghent October 2011- may 2012

Absolute Art Gallery, Brugge
Sensory Faculty 5 march - 15 april 2011

Centrum voor Jonge Kunst Kasteel Claeys-Bouüaert, Ghent
Solo Tentoonstelling 15 januay-14 february 2010

Artists in residence: Cimatics Festival
Eric Thielemans, Alexander Berne, Karolien Soete
Les Atelier Claus, St Gilles Brussels 16 - 29 November 2009

Group Exhibition: Gallery Het Achterhuis Ghent, Belgium 4 - 18 October 2009
Prolegomena SCREENINGS
 
Festival Miden, Talking Walls - Bozar and Prolegomena @ Anima Planet II, Kalamata, GR, 4-6 of July
 
Motie/Emotie @ Baken Oostende, June 5 2013, Belgium
 
CologneOFF @ CCA Contemporary Art Center Tbilisi, Georgia 
16-17-18 May 2013
 
CologneOFF 2013 USA @ Aferro Gallery Newark/NJ/USA
27 February - 30 March 2013
 
CologneOFF 2013 India II  @ CeC – Carnival of eCreativity
Sattal/India – 22-24 February 2013

 
Festival Miden in Chios (GR), curated by Olga Daniylopoulou, Calliope Artspace Greece. February 3rd 2013
 
CologneOFF 2013 India  @ ArtFilmClub Guwahati/India
26 January 2013
 
Festival Miden in Athens (GR), curated by Olga Daniylopoulou, space of La Soirée de Votanique December 1st, 2012, till January 8th, 2013, Greece

International Short Film Festival Leuven, Dec 1-8 2012, Belgium
 
The Short Film Movement+ :
The Housman Bookshop - Saturday 6th October/ 3pm, King’s Cross, London
The Betsy Trotwood - Thursday 11th October / 7pm, London
The Hideaway - Tuesday 16th October/ 7pm, London


Inside Out, July 10 - 14 2012 Kunsthaus Dresden Germany

Video Art Festival Miden, July 7 2012 Kalamata, Greece

Geh8– International Movie-Night on ‘nothing’ May 19 2012 Dresden, Germany

DesignCenter De Winkelhaak "Contemporary Art Sucks!"17 april - 29 april 2012, Antwerp

OFFoff art cinema, Jonge zwervers, March 29 2012 Ghent, Belgium
 
 
 
KAROLIEN SOETE Born and raised in Flanders into a family of artists and musicians Soete holds a master degree in historical graphic techniques from St. Luke Academy of Art in Ghent, Belgium. Additionally, she has studied stone and clay work, photography, architecture, voice, and is fluent in computer design, animation, and video editing. Professionally Karolien has been an art director for motion pictures and commercial photography, and sung classical music in concert and on film. For the last ten years, Karolien has focused her creative energies into ‘mastering’ the portrait, seeking to investigate and express ‘the human character’. Her work can be found today throughout Europe and the United States.
Sensory Faculty.The works began as I was convalescing from a series of annoying physical mala- dies, and a minor surgery. In fact, some of my body issues were caused from years of protracted exposure to the, not so healthful, chemicals associated with my various processes (involving paints and varnishes etc.). Besides a focus on broader notions of sense perception, and sense memory, the specifically limiting (medical doctor pre-scribed) factor of wearing a protective mask began to feedback, to influence, my work. I then began to inquire about the cause and effect when limiting, or conversely over stimulating, other senses while I paint. Seeking to work in more open air spaces than my current studio, and wanting to incorporate my love and work with film and moving images, I next experimented with various animation techniques. First came a series of photo- graphic self portraits with a spiraling camera, then some light-hearted short films with a doll from my childhood, followed by practices with different wall animations in my home studio and in a studio in an abandoned school in Ghent. I set out to ‘visualize’ my thoughts in moving mural animations. Using the walls, floor, ceiling I created, frame by frame, with acrylics and ink, a digital still camera, and computer editing software the film sequences.
   

KAROLIEN SOETE  werkt in reeksen portretten waar ze soms flarden tekst, letters of andere beelden aan toevoegt. Zo schilderde ze een reeks gebaseerd op oude zogenaamde mugshots, foto’s die de politie van gearresteerde criminelen neemt. Ze werkte heel intens met foto’s van psychiatrische patiënten uit de collectie van het Museum Guislain in Gent. Ze tonen een beeld van de mensheid in zijn zieke, verwrongen en pijnlijke hoedanigheid. Het is tekenend voor de kracht van de schilderkunst dat de schilderijen van die foto’s nog aangrijpender zijn dan de foto’s zelf. De foto’s zijn ooit getrokken om ziektebeelden te documenteren. Karolien voegt daar met haar werk mededogen en een onverwachte schoonheid aan toe. Ze geeft die sukkelaars uit een vorige eeuw een nieuwe waardigheid.
De laatste jaren nam de artistieke loopbaan van Karolien een onverwachte wending. Ze ontwikkelde een allergie voor olieverf wat redelijk dramatisch is voor een kunstenaar die net zo uitblinkt in dit medium. De dokter raadde haar aan om verder te schilderen met behulp van een beschermend masker. Uit die periode dateren portretten waarop dergelijke maskers zijn te zien en een andere reeks met aangezichten waaruit frustratie en woede af te lezen is. Achteraf gezien is deze periode slechts een tussenstap geweest naar een nieuwe fase in haar creatief leven.
Karolien besloot om de olieverf en beschermende maskers te laten voor wat ze waren en om nu vooral te werken met een mengeling van gesso en Chinese inkt. Die techniek lijkt een beetje op olieverf qua textuur maar is uiteraard veel meer beperkt in kleuren. Enkel grijstinten zijn mogelijk. In plaats van verder schilderijen te maken met deze beperkingen ging ze zich meer toeleggen op een heel apart genre: de ‘stop motion’ schilderijen. Dat bestaat erin dat Karolien in grijstinten een beeld tekent op een wit vlak, bij voorkeur een wand, en dat ze een foto neemt van dit beeld. Dit beeld wordt dan overschilderd of gewijzigd, dikwijls slechts heel subtiel. Daar wordt dan een nieuwe foto van gemaakt en dat gaat zo door. Het resultaat zijn honderden foto’s van honderden verschillende beelden die na elkaar worden gemonteerd. Wanneer je die montage afspeelt aan 12 beelden per seconde krijg je een animatiefilm.
Het is de oude techniek die ook vroeger werd gebruikt voor animatiefilms, voor de periode van digitalisering. Het verschil met klassieke animatie films zijn de sporen die je ziet van vroegere beelden. Dit is uiteraard niet het resultaat van slordigheid maar is een bewuste artistieke keuze. Ze maakt dat het verleden van het beeld, van de figuur of de beweging altijd in het huidige beeld vaag zichtbaar blijft. Soms lijkt het alsof het verleden in het heden spookt.
De animatiefilmpjes die van deze beelden worden gemaakt, zijn de enige tastbare resultaten van dit proces. Doordat alles overschilderd wordt is het vluchtig en heeft het werk het karakter van een performance. Maar in tegenstelling tot de klassieke animatiefilmpjes is er geen vooraf uitgeschreven storyboard. De beelden getuigen van een grote verbeeldingskracht. In verschillende beelden zie je vogels, lichamen, takken, bloedvaten. Karolien vertelde me dat dit zeer intuïtief gebeurt en dat dit meer te maken heeft met associaties en sfeer dan met een vooraf bepaald verhaal. De plaats waarin ze haar performance doet, is al even bepalend. Ze start dikwijls met een grondplan van de locatie of de stad en verwerkt situaties uit de omgeving in het werk. Achteraf, wanneer de beelden tot een filmpje zijn gemonteerd, kun je er als bezoeker wel een verhaal bij denken.
Ook die bezoeker intrigeert Karolien Soete. Zo fotografeerde ze tientallen niets vermoedende bezoekers in Bozar in Brussel die keken naar haar werk. Van deze foto’s maakte ze kleine schilderijtjes op papier. Individueel zijn ze al knap, in combinatie met elkaar krijgen ze een heel apart effect. Dit project toont aan dat ook Karolien een kunstenaar is die zichzelf steeds vernieuwt.

Filip Strobbe