• Add to Collection
  • About

    About

    A refurbishment and radical addition to a 1870’s townhouse in the heart of Oxford and within a conservation area.
    Published:
Quatrefoil House
Oxford - UK
The studio has received planning for a refurbishment and radical addition to a 1870’s townhouse in the heart of Oxford and within a conservation area.
 
Inspired by the Gothic revival style of the existing house, the addition is an exploration of ornament – expressed using a quatrefoil tectonic tile in steel and bronze.
 
These tiles configure the facade with an intelligent play of motif. The new addition communicates built meaning through a series of regulating lines and proportional relationships that are drawn from the existing building facade.
 
The new addition is supported on the dominant public elevation by a singular white concrete column; an inverted copy of its Gothic counterpart embedded within the existing house facade.
 
The new extension can be deconstructed into a series of elements or components whose existence is wholly dependent on the language of the main house and its historical narrative.