Plafondlampen van kristal, de kroonluchter
 
 
 
Kroonluchters zijn lampen die in veel interieurs passen. Oorspronkelijk bedoeld voor de vorsten en vorstinnen, kan tegenwoordig iedereen elkaar naar de kroon steken met zo’n lamp.
 
Lampen van kristal
 
Nadat de oudste vorm van kroonluchters, een houten wagenwiel met kaarsen erop, werd vervangen door een sjiek uitziend koperen frame met vele schitterende kristallen steentjes, moest de naam uiteraard in iets koninklijks veranderen. Het gebruik van kristal in lampen was nieuw en geslepen kristal was een luxe product. De lampen waren daardoor van een hogere prijsklasse. Kristal bracht iets teweeg dat geen ander materiaal kon. Het licht van de lamp zelf werd gebroken en de diverse kleuren waaruit wit licht is opgebouwd, werden door de prismatische werking van de steentjes op plafond, muur en vloer geprojecteerd.
 
Verschillende types
 
De kroonluchter komt in verschillende vormen. Bekend zijn de kroon met verschillende armen, die er met een beetje verbeelding als een kroon uitziet, en de zakkroon, waarvan de kristallen steentjes min of meer als een zak om de lamp heen zitten. Beide vormen komen voor als hanglamp, wandlamp en plafondlamp, waarbij opgemerkt dient de worden dat veruit de meeste kronen hanglampen zijn.
 
Plafonnière
 
De plafondlamp is een lamp die direct tegen het plafond wordt geplaatst. Hierbij moet men dan niet denken aan inbouwspots, want die zitten in het plafond. Inbouwspots kunnen hun licht niet alle kanten op laten schijnen en zijn beperkt tot het naar beneden schijnen onder een hoek van circa negentig graden. Plafondlampen hebben een veel groter bereik. Juist omdat ze tegen het plafond aan zitten, komt hun licht overall in de kamer. Ze worden dan ook meestal ingezet als ruimteverlichting. De toiletlamp, badkamerlamp en garagelamp zijn typische voorbeelden van plafondlampen. Ze geven veel licht maar zijn geen pronkjuwelen. Pronkjuwelen worden meestal aangeduid met de naam plafonnière. Dat klinkt ook wat luxer. En een kristallen plafonnière ziet er bepaald luxer uit dan het bolletje in het toilet.
 
Kroonluchter
 
Als plafonnière doet dit type lamp zijn naam eer aan. Hoog aan het plafond overziet hij zijn onderdanen die zich tegoed doen aan het licht van hun beschermheer.
 
Plafondlampen van kristal, de kroonluchter
1
13
0
Published:

Plafondlampen van kristal, de kroonluchter

lamp
1
13
0
Published:

Creative Fields