Тип: Интериорен дизайн на административна част към складова база
Екип: Think Forward /арх. Галина Милкова, диз. Недко Николов/
Местоположение: гр.Бургас
Година: 2018г.

Фотографии: Мара Радева, Галина Милкова
Архитектурен проект на складова сграда: арх. Дарина Славова

Local Identity against Global Trends

Новите умни работни пространства са предпоставка за засилване на фирмената производителност и  утвърждаване на фирмени ценности. В компании с многоброен човешки ресурс съвременният дизайн играе важна роля за поощряване на творчеството, човешките взаимовръзки и колаборативен труд чрез създаване на отворени гъвкави разпределения, споделени пространства, презареждащи игрални зони и интегриране на природни елементи /биофилен дизайн/.

В началото на 2018-та година стартирахме проект за интериорен дизайн на административна част към новострояща се складова база на българска логистична фирма в сферата на хранителната индустрия. Универсалната формула за успешен офис дизайн в конкретната динамична среда с малоброен човешки ресурс се оказа обаче неустойчива.  В зависимост от длъжностната характеристика някои служители се нуждаят от обособени пространства, други - от комуникативни. Малката площ със строго изразени функции изисква категорично разпределение, а не отворен план. Концептуалният подход на Think Forward при създаване на характерна пространствена идентичност противоречи на глобализирания образ на съвременния офис. Ето защо решихме да възприемем контраподход, който нарекохме „local identity against global trends”, стъпващ върху няколко основни репера:

- Разпознаваема локална идентичност срещу  Универсалния офис модел;
- Визуална отвореност + акустична изолираност срещу Отворен план;
- Интегриране на съществуващи природни дадености срещу създаване на интериорни зелени акценти;
- Медитация срещу Игрови зони.
photo: mara radeva
photo: mara radeva
photo: mara radeva
photo: mara radeva
photo: mara radeva
photo: mara radeva
photo: mara radeva
photo: mara radeva
photo: mara radeva
photo: mara radeva
photo: mara radeva
photo: mara radeva
photo: mara radeva
photo: mara radeva
КОНТЕКСТ
Офисът на българската компания е разположен в северна промишлена зона в гр.Бургас в непосредствена близост до едно от трите бургаски езера - Вая. Остъклената фасада на административната част с поглед към богатото биоразнообразие създава предпоставка за приятен работен процес и пълноценни медитативни паузи. Природните дадености се превръщат в жива картина - част от вътрешното пространство, като предпоставят и използването на естествени материали в интериорното решение.

ФУНКЦИЯ
Структурата на работния процес определя функционалното разпределение, което включва фоайе, две самостоятелни помещения за управителите, едно споделено - за служителите, които са в постоянна комуникация, кухненски офис. Пространствата са отделени чрез стъклени прегради от флоатно стъкло с максимална прозрачност и неутралност и стъклени тухли, които осигуряват визуална свързаност и акустична изолираност. Фолиа с ефекта на мъгла спомагат за комфорта на работещите.

КОНЦЕПЦИЯ
Функционалното е реализирано в контекста на концепцията за българската традиция. Компанията от две десетилетия е коректен партньор на производителите на българска хранителна продукция. Усещането за стабилност и доверие, съчетано с ефективността на новите технологии, се имплементира в срещата между съвременния индустриален офис дизайн, провокиран от архитектурата на складовата база, и устойчивите във времето български ценности. Вместо обаче да използваме добре познатия подход на контраст между старото и новото, решихме да интерпретираме традицията, като я осъвременим, запазим смисъла и художествената й стойност, прераждайки я в 21 век. В пространството между съществуващия индустриален под и дървена таванна обшивка се допълват хармонично удобството на съвременна офис мебелировка с продуктови дизайни от серията TrEdition.

TrEdition
В индустриалната настилка са интегрирани полета с ръчно изработени авторски циментови подови плочи. Нарекохме ги MAKAZ TILES, защото кодирахме в тях посланието на елемента маказ - хармония и равновесие. Семплата графична визия на плочата MAKAZ позволява подредба в индивидуални плетеници, наподобяващи шарки на вълнени черги. Плетениците се рамкират категорично от линеарна плоча, допълваща серията. Плочите MAKAZ посрещат посетителите и ги въвличат в архитектурния сценарий. Фоайето включва рецепция от дърво и технически камък, кът за изчакване, стълба от черна ламарина и вертикални шини към все още неусвоен втори етаж. Графичността им кореспондира с въздушната стълба от черна ламарина и вертикални шини. Тежката българска порта се претворява в елегантни дървени врати с височина от 3,10м, които маркират входовете на иначе безплътните и светли офиси. В тях лаконично са ситуирани работен кът за делови срещи и кът за неформални приятелски разговори, където основен акцент е маса PARALIYA. Създадохме този продукт, за да вградим събирателната сила на малката кръгла българска маса, която е сплотявала рода. Под нея е постлана ръчно тъкана вълнена черга от "Лудо-Младо". Модерният на пръв поглед геометричен дизайн на бюрото и на системата за съхранение от метални носещи елементи и мдф плотове всъщност крие в себе си традиционни сглобки. Комодът DIKANYA стилизира растерa на земеделския уред за вършитба и съхранява изконната българска ценност трудолюбие. Символично премахнахме острите парчета от кремък. Споделеното работно пространство следва логиката на дизайна, продължавайки визуално металната система за съхранение, подови настилки и таванна облицовки. Центърът на помещението е маркиран от плочи MAKAZ, над които са разположени бюра с осем постоянни работни места и възможност за две временни. Оборудвани са с помощни шкафове и висящи стелажи с вградено осветление. В периферията са създадени неформален кът за работа и едно самостоятелно работно място за счетоводител, което се използва спорадично. 
A Bulgarian Office
279
2,623
8
Published:

A Bulgarian Office

An office design reinventing Bulgarian tradition by Think Forward.
279
2,623
8
Published: