Imke Vleeshouwers's profile

Skill 1_6 User-Centered Design

Skill 1_6: User-Centered Design
Imke Vleeshouwers, DDM2B, 09-01-2024
Docent: Patrick Gielisse
Voor deze module was de bedoeling om een serious-game te maken voor de doelgroep. De doelgroep is leerlingen van het basisonderwijs/lagere school tussen de 6 & 10 jaar oud. De app moest leerzaam zijn (serious-game) en over een vak op school gaan. Denk aan rekenen, Nederlands, Engels etc. Ik heb gekozen voor het vak aardrijkskunde, en dan specifiek het topografie gedeelte. Met het uittesten van de games heb ik gemerkt dat er weinig apps zijn die een app hebben voor de hele doelgroep. Of je moet voor verschillende onderdelen naar verschillende apps. Dus ik heb een app gemaakt waar alles in 1 app staat. Alle topografie onderdelen die de doelgroep krijgt te leren.
Debriefing
De bedoeling van de debriefing was om even de opdracht duidelijk te krijgen, dus ik heb alle belangrijke onderdelen onder elkaar gezet.
Onderzoek
Na de opdracht duidelijk te hebben ben ik begonnen aan het onderzoek. Het onderzoek bestaat uit de app analyses en het uittesten van de apps. 

Ik heb verschillende apps gespeeld, van verschillende categorieën. Ook heb ik een lijstje gemaakt met de meest voorkomende/gespeelde apps per vak. Het viel op dat over het algemeen rekenen het meeste en het meeste gevarieerde apps heeft. Geschiedenis en aardrijkskunde waren het lastigste om veel apps over te vinden. Bij aardrijkskunde waren veel apps die op een specifiek onderwerp focussen. Zoals bij topografie op de hoofdsteden, en provincies. Hierdoor kwam ik op het idee om een app te maken, waar dit wel allemaal in voorkomt. En waar de hele doelgroep iets aan heeft. 

De analyses staan hierboven ook al, maar hier staan ze nog een keer voor de duidelijkheid. Ik heb bij 2 apps een analyse geschreven. Beide zijn al gericht op het topografie gedeelte.

App 1: Topo voor kinderen
Het is een website die je op internet kan spelen. Je komt bij een begin scherm. Daar kun je kiezen wat je wil gaan doen. Je scrolt naar onder voor topografie. Je moet een keuze maken waarmee je wil vliegen (om het leuker te maken). Vervolgens klik je aan wat je wil gaan oefenen, welk land, wat in het land etc. Je kan ook nog opties aanklikken die het makkelijker, of moelijker kunnen maken. Je kan nog eventueel je naam invullen, dit is niet verplicht en dan scroll je verder naar onder en klik je op de begin knop.
Het doel van het spel is om topografie te leren op een leuke manier, je moet met je vervoer naar de plek vliegen die wordt aangegeven.
Links boven heb je 3 streepjes als je hierop klikt kom je in menu. Hiermee kun je weer terug naar home, en nog wat andere opties.
Aan de rechterkant van het scherm staan de punten, tijd en snelheid. Daaronder staat het scoreboard, met de topscores. Het zijn vrij eenvoudige stappen, er mag wel iets duidelijker staan hoe je het vervoermiddel moet besturen. Dit kan misschien ook wat lastiger zijn voor de 6 jarige, de 10 jarige kunnen dit wel. Het vervoermiddel geeft wel een leuke draai aan het spel, maar niet afleidend. Het doel van het spel blijft om topo te leren.

App 2: Topografie Nederland
Veel keuzes om te oefenen, je kan niet meerdere dingen tegelijk oefenen. Zoals de provincies en hoofdsteden bijvoorbeeld. Het is misschien ook een beetje saai voor 6 tot 10 jarigen.
Het is een website te spelen op het internet. Als je de site opent dan kom je op een beginscherm. Hier kan je een selectie maken wat je wil spelen. Je klikt hierop en dan krijg je een kaart te zien. Je klikt op start en het spelletje begint. Je krijgt een naam te zien en je klikt op de goede provincie bijvoorbeeld. Je krijgt dan te zien of het goed is, je kan niet de game uit zonder het af te maken. Je kan alleen het geluid uitzetten. Het geluid is gewoon klikjes als je ergens op klikt. Aan het einde krijg je je score te zien, je kan dan kiezen voor opnieuw of naar het startmenu. Het is een vrij eenvoudige game. Dit heeft zijn voor en nadelen. Het zijn weinig stappen die de gebruiker moet nemen, en het focust zich compleet op het leren.
Proces
Na duidelijk te hebben wat ik voor app wil, ben ik begonnen met de wireframes, en wat elementen op papier uit te werken. 
De wireframes vond ik wel lastig om te maken, ik heb achteraf ook nog wat dingen aangepast omdat het toch niet zo praktisch was. Met de wireframes tekenen hielp het wel om naar andere voorbeelden van wireframes te kijken, en om apps te spelen en alleen naar de wireframes kijken. Nadat ik dat had gedaan lukte het wat beter met de wireframes. 
Nadat ik op papier wat dingen had uitgewerkt, ben ik verder gegaan naar digitaal. Ik ben eerst in Photoshop begonnen met wat elementen tekenen. En wat achtergronden. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om de achtergrond (behalve het hoofdscherm) rustig te houden. Om niet teveel prikkels en afleiding te geven voor de kinderen, zodat ze goed kunnen focussen op het leren. 

Ik heb ook een kleuren schema aangehouden, dit zijn de groen/blauw tinten die elke keer terug komen. 
Vervolgens ben ik naar Adobe XD gegaan. Hier ben ik begonnen met een algemene layout te maken voor mijn app. Vanuit daar ben ik verder gaan uitbreiden en de designs erin toegevoegd. Ik heb te weinig proces bij gehouden in Adobe XD, dit neem ik als verbeterpunt mee naar het volgende project. 
Hieronder nog de artboards vanuit Adobe XD, zodat ze beter te zien zijn.
In Illustrator heb ik het meeste gemaakt. Vooral de icoons. Ik ben niet met alles wat ik gemaakt heb tevreden, en ik heb ook niet alles gebruikt. Sommige dingen waren achteraf overbodig, of het werd teveel. 
Wat in Illustrator is gemaakt en verwerkt in Adobe XD:
- Menu knop
- Start knop
- Terug knop
- Verder knop
- Munten
- Profielfoto's
- Logo
- Achtergrond
- Scoreboard
Eindwerk
Skill 1_6 User-Centered Design
Published:

Skill 1_6 User-Centered Design

Published: