Chloe Janssens's profile

Handboek voor de circulaire economie


BOEKONTWERP
Handboek voor de circulaire economie
Isabelle, de auteur van dit boek, vormt samen met me het collectief Henri Lejeune. Zij is journalist, ik vormgever, en samen maken we publicaties die onze wereld misschien wat groener, socialer en meer gedragen maken. 

De afgelopen jaren heeft Isabelle ondernemers, pioniers en organisaties geïnterviewd die werken aan een circulaire toekomst. In dit boek bundelt ze alle kennis die ze de afgelopen jaren opdeed.

Het boek
'Walk the talk', dit boek moest een voorbeeld worden van duurzaam drukwerk. Samen met Erik van drukkerij De Wrikker dacht ik na over hoe we dat konden doen. 
Duurzame keuzes
Papier
Gerecycleerd papier gebruikt niet enkel minder grondstoffen, maar het productieproces verbruikt ook minder water en energie. Het Nautilus Classic papier dat we voor ons boek gebruikten draagt het Blue Angel label. Dit label garandeert dat het 100% geproduceerd is uit gerecycleerde vezels. Het gebruik van chlorine, optische verlichters en bleekmiddelen is verboden tijdens het productieproces. 

Voor de cover gebruikten we een restmateriaal van de drukkerij. Wanneer de palletten met papier geleverd worden aan de drukkerij, worden de vellen beschermd door een karton bovenop de stapel. Dat karton gebruikten we als cover voor het boek. We bedrukten het (zelf) met een stempel.
Drukken
Het boek werd gedrukt bij drukkerij De Wrikker, een drukkerij in Berchem, Antwerpen die mens, samenleving en milieu centraal stellen in hun werk. De Wrikker is een coöperatieve onderneming, d.w.z. dat alle medewerkers ook eigenaar zijn. Daarnaast ligt het dak van de drukkerij bezaaid met zonnepanelen, werken ze met inkten op plant-basis en ze reinigen hun persen met chemievrije producten. De Wrikker is geweldig in zijn soort. Onlangs hebben ze zelf een onderdeel van hun biegmachine ge-3D-print. Zij ademen de economie van morgen.
Bindwijze
We vonden het belangrijk dat het boek mooi kon openliggen, een beetje zoals een kookboek. Dat maakt het makkelijker om bv. een website op te zoeken, inhoud te checken... Enfin, je kan er dan écht mee aan de slag. 

Daarom koos ik voor een genaaide brochure. Een genaaid boek heeft ook iets minder lijm nodig, wat trouwens het enige plastic is dat in het productie proces van dit boek gebruikt werd. Om het gebonden boek, kwam er een bedrukte stofwikkel. In dit geval dus eerder een kartonwikkel. 

De kaft werd aan het boekblok bevestigd m.b.v. restjes schutpapier uit de binderij.
Vormgeving

Grafisme
Het handboek is opgebouwd a.d.h.v. de 26 letters van het alfabet. De letters werken als een grafisch, herkenbaar element in de vormgeving. Elk hoofdstuk begint met een dubbele pagina, met daarop de grote letter. Daarna volgt er een omschrijving van het thema, gevolgd door referentiepagina's over de inhoud.

Navigatie
Omdat alle thema's in het boek met elkaar verbonden zijn, is het belangrijk dat lezers makkelijk van het ene naar het andere thema kunnen navigeren. Daarom vind je een navigatie systeem met blokjes aan de zijkant van het boek. 
Letters
De gebruikte letters zijn de Univers van Adrian Frutiger, ontworpen in 1957. De andere letter is de Optima door Hermann Zapf, ontwerpen in 1952.
De inhoud

De circulaire economie, wat is dat dan eigenlijk? Bij heel wat mensen doen termen als autodelen, CCU, gemeenschapsmunten, open source of zeldzame aarden een belletje rinkelen, maar waarvoor staan ze precies? En wat betekenen ze voor de circulaire economie? Waarom zijn ze belangrijk voor morgen?

Ontdek het in het boek, te koop via onze website: www.henrilejeune.com/boek
Wat ik deed:
Branding grafisch ontwerp, ontwerp letters, drukwerk begeleiding, crowdfunding filmpje, afwerking
Handboek voor de circulaire economie
Published:

Handboek voor de circulaire economie

Published: