Iris Lok's profile

Portfolio interior design




Interior design was één van de vakken van de pre-master architectuur. Hierbij is kennis gemaakt met het ontwerpen van het interieur van een gebouw door middel van een langlopende opdracht. Deze opdracht was om een lieu de memoire te ontwerpen in het ketelhuis van de melkfabriek in Arnhem. Hierbij moest gekozen worden voor een object welke centraal zou staan in je ontwerp. Ik heb gekozen voor de trekvogel. Om deze langlopende opdracht goed uit te kunnen voeren zijn verschillende deelopdrachten gedaan, zoals een kleuren-, licht- en materiaalstudie. In dit portfolio zijn al deze deelopdrachten uitgewerkt en is het resultaat van de langlopende opdracht te zien.




I N H O U D
L A B Y R I N T
S C U L P T U U R
I D E E  L I E U  D E  M E M O I R E
M A Q U E T T E
K L E U R E N S T U D I E
L I C H T S T U D I E
M A T E R I A A L S T U D I E
E I N D O N T W E R P





L A B Y R I N T
Op vrijdag 16 september kregen we de eerste opdracht en dat was om een labyrint te maken. Dit moest je doen door middel van binnen een stuk karton van 21x21cm een grid te maken om vervolgens hierbinnen een labyrint te schetsen en deze tot leven de brengen.

Met mijn labyrint wou ik in het midden een open ruimte maken om de aandacht te trekken van de loper om hiernaartoe te komen en om een centrale plek te creëren. Dit heb ik gedaan door middel van schuine lijnen in combinatie met rechte lijnen in de wanden. Om de aandacht extra te trekken op het centrale middelpunt, zijn bij de ingangen de wanden laag en lopen deze steeds verder op. Dit is ook gedaan om goed de ingangen te zien. Ook zijn aan beide zijden 2 doorgangen gemaakt, zodat je volledig door het labyrint kan kijken naar de andere kant. Dit is gedaan om een speels effect te krijgen. Deze twee openingen zijn in een driehoek vorm gemaakt om de schuine lijnen ook hierin terug te laten komen.




S C U L P T U U R
Op 16 september moesten we ook een onderwerp/ object kiezen om hier een sculptuur van te maken. Hierbij kon gekozen worden uit de volgende onderwerpen, namelijk het boek, de trekvogel, fossiele brandstof, de langspeelplaat en de Rijn. Toen wij deze opdracht kregen wisten we nog niet precies wat we hiermee moesten. Uiteindelijk werd gezegd dat dit sculptuur en dus het gekozen onderwerp centraal moesten staan in jouw lieu de memoire.
 
T R E K V O G E L
Ik had gekozen voor de trekvogel, omdat mij dit het leukste onderwerp leek om hier een sculptuur van de maken. 
De trekvogel vliegt naar de landen waar het op dat moment warm is. Daarom heb ik een wereldbol gemaakt waarop vogels te zien zijn. Om het iets specialer te maken heb ik een vogel gemaakt die deze wereldbol draagt. Door de twee vogels in een hoek van 90 graden te zetten, is van elke kant dan ook een vogel te zien.




I D E E  L I E U  D E  M E M O I R E
Toen duidelijk werd dat het gekozen onderwerp, de trekvogel, centraal moest staan in jou lieu de memoire wist ik eigenlijk meteen dat ik een ruimte wou maken waar je informatie kan opdoen. Hierin wil ik groepen kunnen ontvangen, maar ook mensen die geïnteresseerd zijn in de trekvogel kunnen een kijkje nemen. Het leek mij leuk om dit te maken, om zo bijvoorbeeld ook kinderen te kunnen informeren hierover. 


E E R S T E  S C H E T S E N



T W E E D E  S C H E T S E N



Zoals te zien is in deze schetsen, is alles heel hoekig en bepaalde ruimten zijn afgesloten van elkaar. De feedback hierop was om het allemaal wat meer met elkaar te verbinden. Niet elke ruimte hoeft afgesloten te zijn van een andere ruimte, het mag best wat opener. Ook heb ik hierin een verdieping gemaakt over de gehele ruimte. Aangezien het zo'n mooie hoge ruimte is, zou ik hier wat meer mee moeten doen dan de gehele ruimte afsluiten. Ook heb ik de toiletten zo ingedeeld, dat je meteen in de open ruimte terecht komt en dit mag helemaal niet. Je moet eerst een soort tussenstuk hebben. Hierbij kan je bijvoorbeeld de garderobe mee combineren.


U I T E I N D E L I J K E  P L A T T E G R O N D E N


In deze uiteindelijke plattegronden heb ik alle feedback verwerkt. Ik ben zelf heel tevreden met het resultaat, aangezien ik vind dat alle ruimten die aanwezig zouden moeten zijn erin zitten. Het is niet meer hoekig en alles is meer met elkaar verbonden. Zo kan je overal contact met elkaar maken en is goed gebruik gemaakt van de hoogte. Er zit nu namelijk een mooie vide in, waardoor het wat opener wordt.

D O O R S N E D E N
Ik heb ook doorsneden gemaakt van het uiteindelijke ontwerp. Hierin is ook te zien dat alle feedback is verwerkt. Door deze doorsneden kan je een beter beeld vormen van het ontwerp.




M A Q U E T T E
Nadat het ontwerp klaar was heb ik een maquette hiervan gemaakt. Dit om een beter beeld te krijgen van de hele ruimte. In deze maquette is alleen het vaste meubilair gemaakt. Ook is weinig gebruik gemaakt van kleur, behalve de hoofdkleuren.



K L E U R E N S T U D I E
Nadat de ruimte indeling duidelijk is, kan gekeken worden naar het kleurgebruik. Kleur toevoegen aan en in de ruimte kan veel doen. Het kan een ruimte warm of koud aan laten voelen bijvoorbeeld. Het is daarom van belang om te kijken welke kleuren passen bij jouw type interieur. Tijdens de les op 14 oktober hebben we gekeken naar de kleurenstudie. Hierbij moesten we een kleurenpalet maken van drie verschillende kleuren en vervolgens deze drie kleuren op de andere schilderen om te kijken hoe deze samen gaan. 



Toen we in de les hiermee bezig gingen wist ik nog niet precies welke kleuren ik in mijn lieu de memoire wilde gebruiken. In eerste instantie dacht ik aan grijs, blauw en groen. Dit zijn kleuren die op een aardbol te zien zijn, welke dan weer terug reflecteert naar mijn sculptuur. Na iets langer hierover nadenken wist ik dat ik mijn ruimte rustig wou laten qua kleuren op een paar basiskleuren na. Grijs op de vloer, een bruinachtige tint op sommige wanden en meubilair, zwart in de afwerking, groen in planten en blauw in het meubilair.




L I C H T S T U D I E
Licht is het volgende aspect dat komt kijken bij een gebouw. Hierbij kan je de aandacht leggen op bepaalde delen in een gebouw. Het kan de sfeer ook heel erg beïnvloeden in een gebouw. De ruimte kan namelijk heel anders aanvoelen zonder lichtinval in vergelijking met veel lichtinval. Tijdens de les op 11 november hebben we gekeken naar de lichtstudie en hebben we hierbij geëxperimenteerd.

Toen we begonnen aan de lichtstudie vond ik het in het begin nog moeilijk, aangezien ik nog niet precies wist wat ik wou doen. Ik heb daarom niet hele grote, bijzondere ingrepen gedaan in de maquette. Op de foto links boven is een licht rand bovenaan de wand te zien. Dit was niet met opgezet gedaan, maar kwam toevallig zo uit. Toen ik dit zag was ik daar best blij mee en wist ik bijna zeker al wel dat ik dit in mijn uiteindelijke opdracht wilde gebruiken. Ik ben daarom vooral met dit soort licht gaan experimenteren. Ik wist ook al dat ik een verdieping in het gebouw wou aanbrengen, dus heb ik zo'n zelfde lichtstraal in het midden van de wanden gemaakt. Ook heb ik gekeken wat een andere kleur licht hierin zou doen. Uiteindelijk was ik nog het meest enthousiast over mijn eerste lichtstraal van deze drie opties. Op de laatste foto heb ik gekeken wat het licht binnen zou doen met wat simpele ramen. Dit om een beetje een idee te krijgen hoe de ruimte verlicht wordt met een kleine ingreep.




M A T E R I A A L S T U D I E
De laatste studie die we hebben gedaan is de materiaalstudie. Hierbij hebben we gekeken welke materialen in je lieu de memoire passen. Tijdens de les op 25 november lagen verschillende materialen beschikbaar om inspiratie op te doen.

Bij de materiaalstudie heb ik eerst gekeken wat voor soort materialen ik wou gebruiken in mijn lieu de memoire. Aangezien de trekvogel centraal staat in het gebouw wou ik gebruik maken van aardetinten, zoals grondkleuren, blauw wat staat voor water en groen wat staat voor de natuur. Uiteindelijk heb ik hieronder een goed materialen palet gevonden waarvan ik gebruik wil maken in mijn lieu de memoire. ​​​​​​​



E I N D O N T W E R P
Na alle lessen en deelopdrachten ben ik gekomen tot mijn eindontwerp. Hierin zijn alle aspecten die behandeld zijn verwerkt en samengekomen. In het begin was het moeilijk om te komen tot iets waar ik blij mee was, maar hoe dieper we ingingen op de stof hoe leuker het werd om steeds meer na te denken over wat ik nou precies wou neerzetten. Ik ben heel blij met mijn uiteindelijke ontwerp.

G E V O E L
​​​​​​​Als je binnenkomt in mijn lieu de memoire ervaar je een grote open ruimte. Dit komt door de aanwezige vide boven de ingang, waardoor je op deze plek de gehele hoge open ruimte ervaart. Als je verder loopt op de begane grond voelt het hier gezellig en tegelijkertijd ruimtelijk aan. Door de grote ramen aan beide zijden komt veel licht binnen waardoor het open oogt, maar het wordt wel gezellig aangekleed, zodat het een goede en fijne sfeer geeft. De gezelligheid wordt binnengebracht door de aankleding in het meubilair. De lieu de memoire bestaat op dit moment uit een grote ruimte. Door een verdieping erin toe te voegen voelt het iets kleiner en lager aan en wat een gezelligere sfeer geeft. Ook creëer je hier meer oppervlakte mee, terwijl je eigenlijk met dezelfde ruimte werkt. Vanaf boven op de eerste verdieping gezien ervaar je ook de grote open ruimte, omdat je vanaf de vide naar beneden naar de entree kan kijken.


F U N C T I E S / R O U T I N G
Als je binnenkomt zie je aan je rechterzijde de trap waarmee je naar de eerste verdieping kan met daaronder toiletten en een gelegenheid om jassen en tassen op te bergen. Recht voor de entree is een relax/ koffieplek, waarbij ook een kleine bar aanwezig is om wat drinken en snacks te kunnen halen. Deze bevindt zich in het midden van de ruimte waardoor dit een soort middelpunt van het gebouw is. Ik wil namelijk een plek creëren in het gebouw waar mensen samen kunnen komen voor de gezelligheid, maar ook om bijvoorbeeld informatie te kunnen delen met elkaar. Vandaar dat deze plek goed bereikbaar is. Als je verder loopt naar achteren is hier een plek waar groepen kunnen verzamelen en informatie kunnen krijgen over de trekvogel. Als hier geen groepen aanwezig zijn kan dit ook gebruikt worden als een zit plek. Als je vervolgens terugloopt naar de voorkant waar de trap zich bevind kan je naar boven lopen. Als je boven bent heb je meteen een goed zicht over de vide naar beneden, deze bevindt zich namelijk direct naast de trap. Ook zal je ervaren dat het in deze ruimte iets donkerder is. Deze verdieping is namelijk bedoeld om het verhaal van de trekvogel te weten te komen. Hierbij staat in het midden van de ruimte een halve cirkel met de opening gericht naar de achtergevel. Dit is de eyecatcher van de ruimte. Hierin wordt een film vertoond over de trekvogel. Om deze halve cirkel en op de muren eromheen is ook nog informatie te verkrijgen over de trekvogel. Deze ruimte is van de voorkant bij de vide heel licht door de grote ramen die vanaf de grond omhoog komen en aan de achterzijde bijna helemaal gesloten, om zo een iets donkere ruimte te creëren voor de film die afgespeeld gaat worden.

Portfolio interior design
Published:

Portfolio interior design

Published:

Creative Fields