Iris Lok's profile

Portfolio urban design


Bij het vak urban design van de pre-master architectuur is kennis gemaakt met het ontwerpen en indelen van een gebied. Hiervoor zijn verschillende deelopdrachten gemaakt om kennis te laten maken met het vak, om vervolgens zelf een gebied in te richten, namelijk het Coehoorn gebied in Arnhem. In dit portfolio zijn al deze deelopdrachten uitgewerkt en is het resultaat van de grote opdracht te zien.



I N H O U D
D R O O M L O C A T I E
V A N  A  N A A R  B
A N A L Y S E  W O O N O M G E V I N G
E I N D O P D R A C H T




D R O O M L O C A T I E
In de eerste les hebben we de opdracht gekregen om onze eigen droom locatie te tekenen waar we zouden willen wonen. Dit mocht op elke plek zijn die je wou en mocht ook fantasie zijn. Deze opdracht was puur bedoeld om je creativiteit los te laten.

T E K E N I N G
Mijn droom locatie was in een groene omgeving, maar wel in een drukke buurt. Ik vind het fijn om alles dicht in de buurt te hebben en vind het heel mooi om prachtige gebouwen te zien. Ook is het fijn als ik dicht bij mijn werk zou wonen. Vandaar dat ik daarom een stad heb getekend. De bedoeling van mijn tekening was om het heel vol te maken met allemaal woningen, kantoorpanden, monumenten en winkels. In het midden van de tekening is een rivier te zien met daarnaast looppaden naar een monument toe. In het bovenste gedeelte is de woonwijk getekend en onderin de kantoorpanden en winkelstraat. In de andere schets is een 3D beeld van het monument langs de rivier te zien met daarachter woningen.


M O O D B O A R D S
Om een duidelijker beeld te krijgen van de tekeningen moesten we een moodboard maken van de omgeving. Ik heb meerdere moodboards gemaakt voor mijn droom locatie. Dit heb ik gedaan om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de gehele omgeving waar ik in zou willen wonen.



V A N  A  N A A R  B
Op 23 september was een excursie naar Nijmegen geplant waarbij een fietstocht gemaakt werd door Lent, waar een opdracht aan gekoppeld zat voor de les op 7 oktober. Ik was helaas verhinderd deze dag waardoor ik de vervangende opdracht moest doen. Deze was in principe hetzelfde maar dan met een andere route. De opdracht hierbij was om zoveel mogelijk vast te leggen van de route in beeld en tekst, dus in foto's, schetsen, notities en woorden. Ik heb gekozen voor de route van mijn huis naar het station in Hengelo.

S C H E T S E N

F O T O ' S
Natuurlijk heb ik de route ook vastgelegd in foto's. Hiermee krijg je het beste een beeld van waar ik allemaal langs gefietst heb. Een paar van deze foto's zijn hieronder weergegeven.



M E N T A L  M A P
Van de gefietste route heb ik een mental map gemaakt. Hierbij wou ik de weg laten zien die ik gefietst heb en langs deze route af te beelden wat waar te zien is. Ik wou het een beetje abstract houden. Op deze manier zie je de hoogte punten van de fietstocht en gaat de aandacht ook echt daarnaartoe. De belangrijkste punten heb ik 3D gemaakt, namelijk mijn huis op het beginpunt, de stadhuistoren en de kerk die in de stad staat.





A N A L Y S E  W O O N O M G E V I N G
De volgende opdracht was om een zo compleet mogelijke analyse te maken van je eigen woonomgeving. Dit moest op meerdere niveaus om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen. Het begint dus bij je eigen huis en tuin en daarna zoom je steeds verder uit.

Eerst moesten we uit ons hoofd onze woonsituatie tekenen. Dit klonk heel makkelijk, maar ik had hier meer moeite mee dan gedacht. Ik moest heel erg nadenken over bijvoorbeeld het aantal van de woningen naast elkaar en hoe lang sommige straten nou precies waren. De tekening die ik hierbij heb gemaakt is hieronder weergegeven.


U I T W E R K I N G

Vervolgens ben ik dit gaan uitwerken hoe het in de realiteit eruit ziet en heb ik hier meerdere tekeningen van gemaakt. De eerste tekening is van de kavel zelf met hierbij horend 2 doorsneden van de woning met schuur en bomen ernaast om de hoogte aan te duiden. Daarna wordt steeds verder uitgezoomd. Van huis, naar straat, naar wijk, naar stad, naar het gehele land.



E I N D O P D R A C H T
De eindopdracht is om het gebied Coehoorn in Arnhem opnieuw in te richten. Hierbij moeten 20 tiny houses geplaatst worden in het gebied en mag je zelf bepalen hoe je dit wilt aanpakken. Bij de opdracht mag je eigenlijk elk gebouw weghalen, als daar een goede reden voor is.

A N A L Y S E
Voordat ik meteen ben begonnen met het ontwerpen en inrichten van het gebied heb ik eerst een analyse gedaan van het Coehoorn gebied. Dit is belangrijk om een goed beeld te krijgen over het gebied en de sterkte en zwakte punten te ontdekken.
Ik ben begonnen met het rondlopen in het gebied en heb wat schetsen gemaakt van de opvallende dingen uit de omgeving. De eerste schets is een plattegrond van het Coehoorn gebied. De tweede schets is van het Centraal station in Arnhem en de laatste schets is van de drukke weg naast en gebied met de daarachter het Pathe gebouw.


Daarna heb ik tekenen gemaakt van het gebied met de directe omgeving erbij. Deze tekeningen heb ik verdeeld in de onderwerpen bebouwing, verkeer en groen en vervolgens allemaal op elkaar gelegd om de gehele situatie goed te kunnen zien.


Uit mijn analyse heb ik geconcludeerd dat het Coehoorn gebied erg gunstig gelegen ligt in de stad Arnhem. Het ligt namelijk midden in de stad, direct naast het centrum en centraal station. Ik vind dat het gebied nu heel kil en rommelig aanvoelt. Het lijkt wel alsof het een vergeten gebied is binnen Arnhem. De keren dat ik er geweest ben is er bijna niemand te zien en daar wil ik verandering in brengen. Het moet meer levendig worden en een gezellige plek. Ik wil rust creeren voor de bewoners van de toekomstige tiny houses en een gezellige wijk ervan maken.
Verder is het gebied soort van omarmt door gebouwen die aan de rand van het gebied staan. Op de plek waar nu het park zit alleen niet. Omdat ik rust wil creeren in de wijk wil ik dit iets dichter maken om zo het geluid van de weg ernaast te verminderen en het uitzicht op het verkeer weg te halen.
Ook is het jammer dat het centrum relatief moeilijk is te bereiken door de drukke weg die precies ertussenin ligt. Je kan er wel omheen lopen en zo de binnenstad in, maar dit zou makkelijker kunnen.

Ik zal alle punten even op een rijtje zetten voor het gemak.
De sterkte punten:
- gunstige locatie
- gebied bijna 'afgesloten' van de wegen ernaast door de gebouwen

De zwakke punten:
- geluidshinder
- geen prettige sfeer
- geen goede verbinding met het centrum

G E B I E D S V I S I E
Coehoorn wordt een aantrekkelijke woonwijk waar veel ruimte is voor creatieve bedrijvigheid en cultuur. Het vernieuwede Coehoorn gebied is de plek waar verschillende mensen en functies samenkomen. Het is nu namelijk een creatieve verbindingsroute tussen museum Arnhem, ArtEZ en de binnenstad. Dit is de gebiedsvisie van de gemeente en hierop wil ik dan ook voortbouwen. Dit doormiddel van de 20 tiny houses op een speelse manier te plaatsen en een park idee over het gehele Coehoorn gebied te creëren om het op die manier groen te maken en de creativiteit te stimuleren.

C O N C E P T
Ons les gebouw in het Coehoorngebied wil ik laten staan. Deze moet echter wel gerenoveerd worden en het krijgt een ander functie. Dit wordt namelijk een plek om je creativiteit te tonen en hier kunnen bijvoorbeeld bijeenkomsten en evenementen georganiseerd worden. Ook kan hier een restaurant met terras gevestigd zitten om de wijk te laten leven.
Ik vind de ‘omheining' van gebouwen rond het Coehoorn gebied mooi als een soort afscheiding van de grote weg er rond om heen. Ik wil dat je in het Coehoorn gebied geen last hiervan hebt en vooral door de rust je creativiteit stimuleert. Het moet wel ook toegankelijk blijven voor anderen, want het ligt precies op de route naar de binnenstad. Het moet er dus ook aantrekkelijk uitzien om doorheen te lopen. De openingen richting het centraal station en het centrum vind ik op een geschikte plek liggen, dus die wil ik zeker daar behouden. Ik wil alleen het centrum beter bereikbaar maken vanaf Coehoorn.

I N S P I R A T I E
Voor ik ben begonnen met ontwerpen heb ik eerst wat inspiratie opgedaan op het internet. Ik heb een paar afbeeldingen van het ontwerp wat mij interessant leek in de eerste serie foto's staan en in de tweede serie staat het materiaalgebruik wat ik wil gebruiken en wat centraal staat in mijn ontwerp, door het groen en gebruik van natuurlijke materialen.
Serie 1
Serie 2

V A R I A N T  1
In de eerste variant veranderd er weinig aan het gebied zelf. Eigenlijk alle gebouwen die nu staan blijven in dit plan ook. Hierin blijven ook de wegen hetzelfde.

V A R I A N T  2
In de tweede variant wordt er iets meer weg gehaald qua gebouwen dan in de eerste variant. De soort omheining van gebouwen blijft en waar een gebouw wordt weg gehaald wordt door middel van de tiny houses deze ruimte opgevuld, om nog steeds die geslotenheid te houden. In dit plan is een loopbrug gemaakt over de weg om het centrum meer te betrekken bij het gebied en een makkelijkere weg hiernaartoe te maken.

V A R I A N T  3
In de derde en laatste variant worden de meeste gebouwen weg gehaald en moet er dus ook het meest aan het gebied veranderd worden. Wel ontstaat een gezellige sfeer, waarbij er een verbinding zit tussen de gebouwen door de looproute tussendoor. Ook is hierin 1 weg weggehaald. De route naar de binnenstad met de loopbrug blijft hier wel aanwezig om het gebied extra bij de stad te betrekken.

G E K O Z E N  O N T W E R P
Het ontwerp dat ik het beste vind is variant 3. Wat ik het belangrijkste vond was om de sfeer beter te maken in het Coehoorn gebied en meer een verbinding te maken met de stad. In de derde variant wordt hier het beste aan voldaan en daarom heb ik dan ook gekozen voor deze variant. Hierin zijn een loopbrug gemaakt naar het centrum, om zo een makkelijkere route te krijgen naar de stad en is veel groen toegevoegd aan het gebied. Door de tiny houses op een speelse manier te plaatsen is er iets meer reuring in het gebied en met de looproutes ertussendoor worden de gebouwen extra met elkaar verbonden. Hieronder heb ik nog twee doorsneden gemaakt om een beeld te krijgen van de hoogte van de tiny houses en het terras.


In mijn uiteindelijke ontwerp staat creativiteit centraal. In ons huidige les gebouw komt een restaurant met terras om een plek te creeren om te rusten en de gezellige sfeer op te zoeken. Ook wordt dit de plek waar evenementen georganiseerd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld workshops of feesten. Op deze plek kunnen mensen samen komen en genieten van het leven in een rustige groene omgeving.
Portfolio urban design
Published:

Portfolio urban design

Published:

Creative Fields