Iris Lok's profile

Portfolio architectural design


Bij het vak architectural design hebben we kennis gemaakt met het maken van maquettes. Dit vak bestond uit twee delen. In het eerste deel hebben we kleine deelopdrachten uit moeten voeren, waarbij verschillende architectonische aspecten centraal stonden. In het tweede deel ging het om het maken van een grotere opdracht.  Hierbij moesten we een woning ontwerpen voor een bekend persoon.




I N H O U D
E S S E N T I E M A Q U E T T E
C O N C E P T M O D E L  A V B  A R N H E M
C O M P A C T E  R U I M T E
O P E N / G E S L O T E N
L I C H T
M A T E R I A A L O V E R S T I J G E N D
V A K M A N S C H A P  I N  T R A P P E N H U I S
R E F L E C T E R E N  &  A R C H I V E R E N

W O O N H U I S  E R W I N  O L A F
L O C A T I E
C O N C E P T
U I T E I N D E L I J K  O N T W E R P
E I N D R E F L E C T I E





E S S E N T I E M A Q U E T T E
De eerste opdracht was de essentiemaquette. Hierbij was het de bedoeling om van de Rietveldacademie een essentie te kiezen en deze duidelijk te maken in je maquette. 

C O N C E P T
Als concept hebben we als groep gekozen om de dingen die eigenlijk niet mogen opvallen (zoals de dansacademie die onder de grond zit en de brug die leid naar het conservatorium) juist op te laten vallen. Dus de omgekeerde wereld eigenlijk. We hebben dit gedaan door middel van het vergroten van de 'onopvallende' aspecten.
We hebben gekozen voor dit concept omdat we eerst niet door hadden dat het juist de bedoeling was dat bepaalde dingen niet mochten opvallen aan het gebouw. Daarom vonden we het grappig om deze juist extra duidelijk te maken dat ze er wel echt zitten.

R E F L E C T I E
Het idee hierachter was wel grappig. We hadden wel eerst hulp nodig om hierbij te komen, want als groep zijnde hadden we dit concept niet gezien aan het gebouw. De maquette zelf vind ik iets minder goed gelukt. We hadden namelijk een beperkte tijd om de maquette te maken, waardoor hij iets slordig is geworden.



C O N C E P T M O D E L  A V B  A R N H E M
De tweede opdracht was een conceptmodel maken voor een toevoeging aan de rietveld academie voor de academie van bouwkunst. ​​​​​​​

C O N C E P T
Bij deze opdracht vond ik het belangrijk om de academie van bouwkunst dichter bij de rest van de academies te plaatsen om zo meer een geheel te krijgen met alle academies bij elkaar. Ik wilde het niet als een onopvallend gebouw (zoals de dansacademie onder de grond) ernaast zetten, maar wou juist dat het eruit springt. Dit omdat de bouwkunst academie nu nogal verscholen zit en dus totaal niet opvalt. 

R E F L E C T I E
Het concept van de maquette is leuk. Het is goed dat alle academies bij elkaar zitten en het gebouw voor de academie van bouwkunst is op een leuke manier toegevoegd aan het Rietveld gebouw. Het enige wat niet goed hieraan was, was dat de maquette niet op schaal was gemaakt. Op deze manier ziet het er onrealistisch uit.​​​​​​​



C O M P A C T E  R U I M T E
Voor de derde opdracht moesten we een compacte ruimte maken. Hierbij moest de ruimte een afmeting hebben van 3x5x7m.​​​​​​​

C O N C E P T
Wat ik voor ogen had, was om een open ruimte te maken met veel lichtinval. Hierbij heb ik gekozen voor grote ramen van vloer tot plafond. Ik heb niet de gehele ruimte van 3x5x7m gebruikt, omdat ik dat iets te hoog vond. Uiteindelijk was het beter geweest om wel gewoon de gehele ruimte te gebruiken, omdat ik ruimte te kort kwam toen ik de maquette in elkaar aan het zetten was.

R E F L E C T I E
Waar ik geen rekening mee had gehouden was het in mijn hoofd houden van de afmetingen van de verdiepingen om daadwerkelijk meubels hierin te plaatsen. Omdat ik in het midden een open ruimte wou behouden is de breedte van elke verdieping niet heel groot. Een groot raam van de vloer tot aan het plafond is dus niet handig in bijvoorbeeld de slaapkamer. Hierbij is dan geen ruimte om het bed neer te zetten, want anders staat die tegen het raam. Verder was het niet geheel duidelijk waarom alleen de bovenste verdieping een split level was. Dit had ik gedaan om de 2e verdieping en de splitlevel daarboven 1 geheel te laten zijn (voor bijvoorbeeld de slaapkamer en badkamer), zodat je die samen hebt. De trap hiernaartoe heb ik dus ook anders gedaan om te laten zien dat dit bij elkaar hoort en dus niet een hele aparte verdieping. Dit was alleen niet duidelijk in eerste instantie. Ook had het grote gat in het dak niet gehoeven, omdat dit niet onderdeel was van mijn concept. Dit had net zo goed geheel dicht gemaakt kunnen worden.



O P E N / G E S L O T E N
Voor opdracht 4 moesten we een (deel van de) gevel ontwerpen voor een overslagloods die naast de snelweg zou komen te staan. Nu staan langs de snelweg alleen maar saaie, grote, lompe en fantasieloze overslagloodsen. Daarom was het de bedoeling een architectonisch interessante gevel te ontwerpen.

C O N C E P T
Voor mijn gevel wilde ik graag iets ontwerpen dat mooi was om langs te rijden. Dus in plaats van de fantasieloze wanden een mooi en leuk patroon erin te creëren. Dat heb in deze opdracht proberen te doen.

R E F L E C T I E
Deze opdracht heb ik niet zo goed aangepakt. Hierbij heb ik namelijk een gevel ontworpen omdat ik het mooi vond op deze manier. Ik had geen concept en dus ook niet echt een verhaal waarom ik het juist op deze manier heb gedaan. Het enige wat ik wist wat ik wou creëren was een gevel met een mooi patroon wat niet al te afleidend was, aangezien het niet moet storen voor de langsrijdende auto’s.
Ik moest meer denken aan wat de klant wilt en wat past op de desbetreffende plek. Ook hadden de stokjes bij de entree door moeten lopen en bovenaan een soort ‘afbreeklijn’ van stokjes om te laten zien dat de gevel daar stopt. Al met al was dit dus niet mijn beste opdracht.



L I C H T
Opdracht 5 was het maken van een museale ruimte waarbij licht centraal stond. Hierbij mocht je zelf bepalen hoe jou ruimte eruit zou komen te zien en welke soort licht je wilt gebruiken in de ruimte.

C O N C E P T
Bij deze opdracht wou ik een soort tunnel creëren waarbij als je erdoorheen loopt elke zijde anders ervaart doordat het licht overal anders naar binnen komt.

R E F L E C T I E
Ik had hierbij niet goed nagedacht dat de zon natuurlijk best hoog staat en dus niet per se draait om de ruimte, wat wel onderdeel was van het concept. Verder was het de vraag waarom het ‘kijkgat’ op die plek zat en niet recht voor de gang in de hoek dat je als het ware de gang recht in kijkt. Op de manier hoe het gat nu geplaatst is, is het wel wat mysterieuzer, dus het maakt het misschien wel wat interessanter om in te kijken.



M A T E R I A A L O V E R S T I J G E N D
In de zesde opdracht stond het materiaalgebruik centraal. Het  was het maken van iets met een apart materiaal waar je normaal gesproken niet snel mee zou werken. 

C O N C E P T
Bij deze opdracht heb ik gekozen voor tie wraps en heb ze als een soort toren aan elkaar gemaakt. Telkens 4 zwarten en dan daarboven 4 witten en zo door. De toren bestaat alleen uit tie wraps en elke laag is dus ook met elkaar verbonden op deze manier. 

R E F L E C T I E
Mijn maquette lijkt zoals die nu is een beetje op een boom, dus als die iets langer was geweest was hij al beter geweest. Het stopt nu net te vroeg. Verder was het misschien ook interessant geweest om het binnen stuk van de tie raps niet helemaal aan elkaar te maken, maar met een gat ertussenin. Op deze manier zou het meer aantrekken om ernaar te kijken, omdat dat het iets spannender maakt.



V A K M A N S C H A P  I N  T R A P P E N H U I S
De laatste kleine opdracht was het maken van een trappenhuis. Deze moest gemaakt worden met het materiaal waarin hij ook daadwerkelijk uitgevoerd zou moeten worden. Bij deze opdracht stond dus ook vakmanschap en materiaal centraal.

C O N C E P T
Wat ik hierbij wou creëren was een trappenhuis die heel open was en waarbij je goed zicht had op de omliggende open ruimten en buiten. Wat ik voor ogen had, was een trappenhuis in een bedrijf. Een mooie trap die opvalt in de ruimte.

R E F L E C T I E
Het model was in principe prima, maar niet helemaal realistisch aangezien de traptreden even dun waren als de verdiepingsvloer. De verdiepingsvloer had dus iets dikker moeten zijn. Ik had bij deze opdracht iets beter moeten kijken hoe het er in het echt uit zal zien, want dan zie je meteen dat het niet helemaal klopt. Ook had het netter gekund in de afwerking.



R E F L E C T E R E N  &  A R C H I V E R E N
Nadat we alle deelopdrachten gemaakt hebben, werd het tijd om te reflecteren op ons gemaakte werk. Dit was dan ook de laatste opdracht van de eerste helft. We moesten een portfolio maken van alle opdrachten en een poster die in de les moest worden gepresenteerd. Deze poster staat hieronder. Hierin wou ik een soort tijdlijn laten zien van de periode over de eerste helft.


R E F L E C T I E
Als ik terug kijk naar de eerste periode weet ik niet heel goed wat ik ervan moet denken heel eerlijk gezegd. Ik vond het heel moeilijk in het begin omdat ik nog nooit eerder een maquette had gemaakt en niet zo goed wist hoe ik dit dan ook moest aanpakken.

Een fout die ik veel heb gemaakt was om direct te beginnen met het maken van een maquette. Ik dacht niet goed na over wat ik wou en wat het concept erachter was. Ik merkte dan ook dat ik vaak onzeker naar de les kwam, omdat ik geen goed verhaal had en dus niet alles even goed kon onderbouwen. Ook ben ik niet heel blij met de uitstraling van sommige maquettes. Ik vind ze soms rommelig lijken namelijk en dit komt door de afwerking. Ik ben nog niet heel goed in het afwerken en dat zie je dan ook vaak terug komen.

Wat mijn doel is voor de volgende helft is dat ik beter ga nadenken en ga komen met een concept voordat ik begin met het maken ervan.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

W O O N H U I S  E R W I N  O L A F
In het tweede deel van deze minor hebben we een langlopende opdracht gekregen. Hierbij moesten we een woonhuis maken voor een bekend persoon op een aangewezen locatie. De persoon die ik toebedeeld kreeg was Erwin Olaf. Het ontwerpen van zijn woonhuis moest dan ook goed aansluiten bij hem persoonlijk.

E R W I N  O L A F
Voor ik ben begonnen met het ontwerpen van een woonhuis voor Erwin Olaf is het natuurlijk belangrijk om te kijken wie je  'opdrachtgever' eigenlijk is. Zijn toekomstige woning moet namelijk precies bij hem passen.

Erwin is geboren in 1959 in Hilversum. Hij heeft de School voor Journalistiek gestudeerd en heeft dit in 1981 afgerond. Na een stage als nieuw- en studiofotograaf, besloot hij een jaar later als zelfstandige door te gaan. Zijn eerste (vrije) werken tonen een rebellie en totale eigenheid. In scène gezette portretten tonen modellen die niet voldoen aan het schoonheidsideaal en fantasierijke versterken de diepe lading. Erotiek en humor zijn ook belangrijke kenmerken van zijn vroege werk.
Erwin Olaf heeft een longemfyseem (dit is een langdurige (chronische) aandoening van de longen die zich kenmerkt door chronische hoest, kortademigheid, piepen op de borst, dik slijm en een toenemende beschadiging van de longen). Door deze ziekte wordt lopen moeilijker en bukken en dingen sjouwen kan hij niet meer.
Hieruit heb ik een paar speerpunten bedacht, namelijk taboe doorbrekend, eigen stijl, beperkt en perfectionist.


P O S T E R
Dit onderzoek en de speerpunten heb ik vertaald in een poster. Hierin wou ik een stukje laten zien over hem als persoon en over zijn werk en hoe hij hierin is gegroeid. Ik vond deze twee punten allebei belangrijk om in de poster te verwerken, omdat dit precies weergeeft wie hij als persoon is.



L O C A T I E
De locatie die ik toegewezen kreeg is langs de rivier aan de oever. Deze locatie bevind zich langs een redelijk drukke weg, schuin tegenover de Rietveldacademie.


M I J N  B E V I N D I N G E N
Voor ik ben begonnen aan het ontwerpen van een woning, heb ik eerst zelf de locatie bezocht. Dit om een goed beeld te krijgen van de plek en de omgeving.
Wat mij op op viel was dat het stuk grond best klein was en dat het daarna al best snel naar beneden liep naar het water. Zoals ik al had gezien aan de locatie licht de plek naar een best drukke weg. Hiervan wil je dus zo min mogelijk last hebben. Wat wel heel mooi is aan de locatie, is dat het aan het water ligt. Direct tegenover de plek staat alleen wel een soort loods wat niet heel mooi is, maar de ruimte eromheen kan je zeker mooi gebruiken als mooi uitzicht over het water.



C O N C E P T
Erwin Olaf heeft een heel druk leven gehad. Constant bezig geweest met het maken van de meest mooie foto's. Hij heeft sinds een tijdje een ziekte en heeft dus behoefte aan wat rust. Dit is heel belangrijk voor mijn ontwerp. Ook wil ik de locatie en zijn werk betrekken in mijn concept. In zijn vroegere werk was Olaf best best brutaal en mocht zijn werk gezien worden als een statement. In zijn latere werk staan kwetsbaarheid en eenzaamheid centraal. De locatie wil ik gebruiken omdat het schuin afloopt naar het water, wat ik wil gebruiken in mijn ontwerp.

O N T W E R P  1
In mijn eerste ontwerp heb ik het concept naar de woning in de foto's hieronder. Hierbij wou ik een opvallende entree, wat staat voor zijn vroegere werk, namelijk groots en extreem en als je in de woning bent aan de achterzijde rustig en kalm wat staat voor zijn latere werk.

Wat ik terug kreeg als feedback hierop was dat de ingang eigenlijk helemaal niet zo extreem en groots was, zoals de bedoeling was. Ook haalde ik uit het gesprek dat het niet zo'n goed idee was om zo duidelijk het onderscheid te maken tussen zijn oude werk, dus het extreme en het nieuwe rustige werk. Dit omdat hij dan telkens door zijn 'verleden' moet lopen en daaraan wordt herinnerd. 


O N T W E R P  2
In mijn tweede ontwerp heb ik de feedback meegenomen gecombineerd met mijn concept. Ik heb hierbij eigenlijk het hele eerste ontwerp los gelaten en ben aan een nieuw ontwerp begonnen. De entree is nu niet meer extreem, maar wat rustiger. Ik heb het geprobeerd wat interessant te maken door eigenlijk niks te laten zien wat er aan de achterkant gebeurd. Dit om er langer naar te kijken en bij jezelf af te vragen: hoe zal het aan de andere kant eruit zien. Het staat voor zijn werk waar mensen ook langer naar keken, omdat het zo bijzonder was wat hij allemaal durfde vast te leggen. Aan de achterkant wou ik het nog steeds die rust bieden die hij nu nodig heeft, door het zicht op het water. In mijn ontwerp staat de onderste verdieping onder water. Het onderste raam is dus ook onder water, wat voor rust kan zorgen in de slaapkamer. Water geeft je namelijk een rustgevend gevoel.

Mijn feedback hierbij was dat een heel nieuw ontwerp eigenlijk niet had gehoeven, maar alleen wel wat aanpassingen. De ingang was nu al wel beter, maar het is nog een beetje saai. Als je binnenkomt zie je namelijk meteen het uitzicht en dit zou ook anders kunnen. Daarnaast is de ruimte voor de trap veel te smal. De trap is daardoor te stijl en ook de bordes bij de onderste trap is te smal en krap. Het uitzicht dat je nu hebt is alleen naar de overkant van de rivier naar de grote loods, dit zou ook naar de zijkanten bijvoorbeeld kunnen zijn over het water heen.


O N T W E R P  3
Met het derde ontwerp ben ik verder gegaan met mijn vorige ontwerp. Hierin heb ik geprobeerd alle feedback te verwerken. De entree zit nu aan de zijkant, om zo niet meteen het uitzicht prijs te geven. Ook zitten er gevelopeningen aan de zijkanten om zo meer zicht te creeren. De ruimte voor de trap is breder gemaakt en ik heb besloten geen trap te maken naar de onderste verdieping en alleen via een lift dit te bereiken, omdat dat een prive ruimte wordt en het voor Olaf makkelijker is om de lift te gebruiken in verband met zijn gezondheid.

De feedback die ik hierop kreeg was dat de ingang nu veel beter is. Op deze manier is het wat spannender. De gevelopeningen zijn leuk, maar ik heb nog steeds een uitzicht gemaakt over eigenlijk het hele gedeelte aan de achterkant. Nu kan je overal naar kijken en wordt er niet echt gericht gekeken naar de mooie dingen aan deze locatie. Ook is het jammer dat je niet goed de locatie in de maquette terug ziet, zoals in het eerste ontwerp.




U I T E I N D E L I J K E  O N T W E R P
In mijn uiteindelijke ontwerp heb ik geprobeerd alle feedback mee te nemen en het ontwerp te verbeteren. Hierin heb ik de helling meegenomen in het ontwerp om de schuine lijn van de woning duidelijk tot zijn recht te laten komen en te laten zien wat het idee was. De ingang is hetzelfde gebleven, maar de achterkant van de woning is wat anders geworden. Met de feedback dat nu alles te zien is van de omgeving door de grote ramen ben ik aan de slag gegaan. Ik vond het leuk om aan de zijkanten iets uit te laten steken om zo de woning wat vorm te geven en niet dat het een saaie recht doos is. Ik wil dat je goed zicht hebt over het water, want dat maakt deze locatie mooi, dus aan de zijkanten van de uitstekende delen heb ik van glas gemaakt. Zoals ik ook al had aangegeven staat precies aan de andere kant van de rivier een soort loods wat je eigenlijk niet wilt. Daarom heb ik ervoor gekozen om alleen het onderste deel van de achtergevel van glas te maken, om je aandacht weer naar het water te trekken. Ook op de onderste verdieping is een raam waar het water tegenaan komt aangezien deze verdieping nog steeds onder water staat. In mijn ontwerp staat het zicht op water dus echt centraal. Dit heb ik gedaan omdat dit rustgevend is en dat precies is waar Erwin naar opzoek is. Mijn ontwerp heb ik van hout gemaakt omdat ik de woning in de locatie wou laten passen. Dat heb ik gedaan door de natuur (de helling) hierbij te betrekken. Om deze reden wil ik ook een natuurlijk materiaal gebruiken en daarom heb ik gekozen voor hout.




E I N D R E F L E C T I E
Als ik terug kijk naar de langlopende opdracht en het doel dat ik na het eerste deel voor mezelf had opgesteld ben ik erg tevreden. Ik heb eerst goed onderzoek gedaan en ben met een concept gekomen wat ik bij mijn 'opdrachtgever' vond passen. Wat voor mij het belangrijkste was, was dat ik goed na ging denken over de dingen die ik ging maken en niet gewoon maar iets gaan maken omdat ik het mooi vond. Dit heb ik zeker gedaan bij deze opdracht en daar ben ik wel trots op. 

Ik vond deze opdracht leuker om te doen, omdat we eigenlijk bij dezelfde opdracht bleven, maar er steeds dieper op in gingen. De wekelijkse opdrachten vond ik moeilijk omdat ik elke week feedback kreeg op mijn maquette, maar de week daarop kregen we weer een nieuwe opdracht, waardoor ik niet altijd alle feedback kon verwerken in de nieuwe opdracht. Bij deze opdracht was dat wel het geval en heb ik het gevoel dat ik daardoor meer kon oefenen/ leren hiervan. Ook heb ik veel geleerd van andere medestudenten. Om alle andere maquettes iedere week te zien en de verschillende mogelijkheden en gedachtegangen te horen.

Al met al heb ik veel gezien, geleerd en ben ik gegroeid. Ik hoop dat ik in de toekomst nog meer kan leren en dat ik mezelf blijf ontwikkelen.


Portfolio architectural design
Published:

Portfolio architectural design

Published:

Creative Fields