Iris Lok's profile

Portfolio architectural theory



Tijdens de pre-master architectuur hebben we kennis gemaakt met het vak architectuur theorie. Hierbij hebben we geleerd gebouwen te analyseren door middel van negen punten, namelijk context, huid, entree, functies, zones, route, elementen, details en betekenis. Dit is uitgewerkt in drie opdrachten, waarbij dit wordt getoond in een tekst, een video en afbeeldingen.




I N H O U D
A R C H I T U B E​​​​​​​
P R E S E N T A T I E
E S S A Y





A R C H I T U B E
S T A D H U I S  A R N H E M

Voor de gebouw analyse heb ik samen met Susan Olbertz, Daan van het Reve en Sieger Louwerink het stadhuis van Arnhem geanalyseerd. We hebben het stadhuis eerst bezocht en hebben hier de architectuur bekeken en vervolgens de overige informatie opgezocht. Hierbij is gekeken naar verschillende aspecten die belangrijk zijn in en rond het gebouw. Ik heb samen met Susan de teksten over de context, huid, entree, functies, zones, elementen en details bedacht. Met al deze aspecten samen is een volledige architectonische analyse gemaakt en vertaald in een video. De video is hieronder te zien.


C O N T E X T
Het stadhuis ligt midden in Arnhem met een park in de buurt. Het stadhuis is gevestigd aan de rand van het centrum. Het staat tussen twee kerken, namelijk de bekende Eusebius en de iets minder bekende kerk St. Walburgiskerk. Aan de voorkant van het gebouw is een groot plein, waar de markt te vinden is. Verder is het bebouwd rondom het gebouw.

In de gevel zit een verschil tussen het oude en het nieuwe deel van het gebouw. De gevelbekleding van het nieuwe deel van het gebouw is grotendeels uitgevoerd in verschillende tinten grijs natuursteen. De ontwerpers gebruikten ook veel glas. Dit maakt het gebouw meer open en toegankelijker voor het publiek. Als je in het midden staat op de open plek van het gebouw zie je ook een rode lijn die helemaal rond het gebouw loopt.

E N T R E E

De ingang van het gebouw bevindt zich in een buitenste hoek van het stadhuis. Je kan op twee verschillende manieren naar de ingang, beide onder een brug van het gebouw door. Voor de ingang is een kleine trap die je naar boven brengt en een soort cirkel zonder traptreden voor mensen met een rolstoelen. Het is geen hele grote en spectaculaire entree, maar de subtiliteit past bij het gebouw. Voor de ingang is een natuursteen in de grond geplaatst met tekst erop. Als je door de entree binnen loopt zie je direct de receptie. Het gebouw is dus toegankelijk als je goed te been bent, maar ook als je in een rolstoel zit.

F U N C T I E S

    Een gemeentehuis is een gebouw waarin de ambtenaren van de gemeente, de burgemeester en wethouders werken en waar de gemeenteraad vergadert. Bewoners kunnen er terecht voor gemeentelijke diensten. 
De afdeling Burgerzaken, het loket waar burgers terecht kunnen voor zaken als geboorteaangifte en het ophalen van paspoorten en rijbewijzen, zit vaak in hetzelfde gebouw als waar de gemeenteraad vergadert, maar dat is niet altijd het geval. Het bestuur van een deelgemeente is gevestigd in een deelgemeentekantoor; die van een wijk is ondergebracht in een stadsdeelkantoor.
De functie van de dienst griffie is het ondersteunen van de raad in zijn vertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende functie. De griffie heeft als taak administratieve, secretariële, proces ondersteunende en adviserende taken op zich te nemen. De griffier is de belangrijkste adviseur van de gemeenteraad als het gaat om werkwijzen en procedures. 
In een gemeentehuis is meestal een trouwzaal waar het burgerlijk huwelijk kan worden voltrokken.

Z O N E S

    Er zijn veel verschillende plaatsen en zones in dit gebouw. Eerst heb je buiten en binnen. Aan de buitenkant heb je in het midden een plein waar het gebouw het plein omarmt. Aan de binnenkant bevindt zich het hoofdgebouw met een grote zaal, de raadszaal, een trouwzaal en ontvangstruimten. De zuidvleugel is in een andere richting georiënteerd dan het hoofdblok. Het verbindt het maarten van Rossum huis en de nieuwe aanbouw. Hierin bevindt zich het bestuursgedeelte. Aan de andere zijde bevindt zich een L-vormige ruimte waarin de werkruimte met de secretaresse zich bevindt.


E L E M E N T E N

    Er zijn een paar opvallende elementen in het stadhuis. De eerste zijn de zuilen die aan de voorkant van het gebouw staan. Ze hebben een speciale vorm en dragen de last van de bovenverdieping. Boven die kolommen zit een overstek die het gebouw wat meer dimensionaal maakt. Voor het enorme overstek is een grote inham met daarvoor een reling.

D E T A I L S

    Als je op het plein in het midden van het gebouw staat, geeft het glas een mooi effect door de kerk die ernaast staat. Want als je naar het gebouw kijkt zie je de weerspiegeling van de kerk in het glas en dat geeft een heel bijzonder effect. 
Voor het water staat een kleine slagboom met een zin die vertelt over de oorlog. Het is een gedenkmuur met de zin: DIT STENEN TEKEN MELDT DAT ARNHEM MET GEWELD GESCHAAD WERD EN GESCHONDEN MAAR ZICH DOOR BURGERS MOED NA TWINTIG JAAR IN GLOED EN GLORIE HEEFT HERVONDEN'. 
Om de hoek hangt een reliëf op de muur dat de omgeving van de Eusebiuskerk, het duivelshuis en later ook het stadhuis voorstelt. In de jaren 1900,1944 en 1968.
Het kleine beeldje is een Phoenix beeldje van Ossip Zadkine. Het staat voor de strijd, de herwonnen vrijheid en de wederopbouw van Arnhem sinds de tweede wereldoorlog.


P R E S E N T A T I E
T H E M A  M I N I M A A L

Bij de opdracht om te presenteren heb ik samen met Susan Olbertz het thema 'minimaal' gekozen. Hierbij moesten we twee gebouwen analyseren en deze met elkaar vergelijken. De gebouwen die hierbij horen zijn Het Glaspaviljoen in Toledo, Amerika en Het Barcelona paviljoen in Barcelona, Spanje.



E S S A Y
V A N  A B B E M U S E U M

De laatste opdracht was om een essay te schrijven. Deze moest gaan over een gebouw wat je zelf mocht kiezen en welke je dan ook zelf moest bezoeken. In het essay moesten drie plaatjes staan, namelijk één zelfgemaakte foto, één zelfbedacht schema en één zelfgemaakte plattegrond of doorsnede. Ik heb gekozen voor het Van Abbemuseum in Eindhoven. Ontworpen door de architecten A.J. Krophaller en Abel Cahen en is gebouwd in 1936 en het nieuwe deel in 2003.

Portfolio architectural theory
Published:

Portfolio architectural theory

Published:

Creative Fields