Project Views
711
Appreciations
56
Followers
32
Following
28
Birgitta Sundström Jansdotter

Geboren in Gävle, Zweden, 1966

Krachtige, stoere, uitdagende, verleidelijke en tegelijk kwetsbare vrouwen spelen de hoofdrol in de monumentale werken van Birgitta Sundström Jansdotter. Stereotype, geïdealiseerde vrouwen zoals we kennen uit de populaire cultuur, mode- en reclamewere… Read More
Birgitta Sundström Jansdotter

Geboren in Gävle, Zweden, 1966

Krachtige, stoere, uitdagende, verleidelijke en tegelijk kwetsbare vrouwen spelen de hoofdrol in de monumentale werken van Birgitta Sundström Jansdotter. Stereotype, geïdealiseerde vrouwen zoals we kennen uit de populaire cultuur, mode- en reclamewereld. Met indringende ogen in bleke gezichten kijken ze de toeschouwer aan waardoor deze tot het werk wordt aangetrokken, maar tegelijkertijd een beklemmende sfeer ervaart door de bizarre en surrealistische setting waarin ze figureren.

Door de vrouwen in een nieuwe context te plaatsen, soms provocerend en ironisch, daagt de schilderes de toeschouwer uit na te denken over deze stereotypering van de vrouw. Clichébeelden uit onze huidige populaire cultuur, maar ook die van het vrouwbeeld in de kunstgeschiedenis. Bijvoorbeeld het thema van het laatste avondmaal krijgt bij Birgitta een totaal ander aanzicht en betekenis wanneer zij alle hoofdrollen toebedeelt aan krachtige en verleidelijke vrouwen.

De vrouwen bestaan niet in werkelijkheid, maar zien er wel levensecht uit. Zo kan ook de stoere engel in haar werk écht bestaan. Met humor en een knipoog naar de kunstgeschiedenis, zien we hoe deze engel, met een tong-piercing en gekleed in een felrode jurk, de zieltjes van twee kinderen naar hun ouders op de aarde brengt, bungelend aan een zijden draad.

Jansdotter werkt het liefst op grote formaten. Met voornamelijk zwart, wit en enkele felle kleuren worden de figuren zorgvuldig uitgewerkt met acrylverf. De achtergrond bestaat veelal uit abstracte, grafische patronen of Zweedse landschappen, geschilderd vanuit herinneringen aan haar vaderland.

Ze geeft bewust geen beschrijvende titels aan haar werk om haar eigen beleving niet aan de toeschouwer op te dringen. De vrouwen worden geschilderd met een variatie aan emoties en expressies. Hierdoor ontstaan er een gelaagdheid in het werk waarbij zowel universele als heel persoonlijke gevoelens en ervaringen naar boven kunnen komen.

Jansdotter begon haar carrière in Zweden waar zij haar eerste solo-expositie had in 1994. Sinds 2001 woont ze in Nederland en werkt in haar atelier in Nieuwerkerk aan den IJssel.
Zij exposeerde in musea, galeries en op kunstbeurzen in Zuid-Korea, Hong Kong, Engeland, Zweden, Italië, België, Spanje, Duitsland en Nederland en ontving diverse kunstprijzen in Zweden en Nederland, waaronder in 2007 de Jacob Hartogprijs.
Deze zomer is haar werk vertegenwoordigd in de Zomerexpo 2017, Museum de Fundatie, Zwolle en Kunstenfestival Watou, België.
Read Less
  • Owner
    Zweedsekunst Birgitta Sundström Jansdotter — Gouda, Netherlands
View Full Resume
Curriculum vitea

Member of: Pulchri Studio, Firma van Drie Gouda, Huddinge Konstnärsklubb, Kunstgebouw

Prijzen
2007 Jacob Hartogprijs
1999 Byggnads cultuurprijs
1999 Huddinge stadscultuurprijs



Solo exposities

2017 Dorpskerk Zevenhuizen
2013 Galerie Katuin, Granada, Spanje
2011 Galerie Etage, Gorinchem
Read More
Curriculum vitea

Member of: Pulchri Studio, Firma van Drie Gouda, Huddinge Konstnärsklubb, Kunstgebouw

Prijzen
2007 Jacob Hartogprijs
1999 Byggnads cultuurprijs
1999 Huddinge stadscultuurprijs



Solo exposities

2017 Dorpskerk Zevenhuizen
2013 Galerie Katuin, Granada, Spanje
2011 Galerie Etage, Gorinchem
2011 Firma van Drie, Gouda
2011 Edsvik Konsthall, Stockholm, Sweden
2011 Galerie Katuin, Granada, Spain
2010 Gallery Colours, Den Haag
2009 Kunstuitleen, Gouda
2009 Galerie Noordeinde, den Haag
2008 2nd Seoul New International Artfair, Seoul, South Korea
2008 Galerie Mooi, Alkmaar
2008 Pulchri Studio, den Haag, www.pulchri.nl
2007 Galerie Houses of Art, Marbella, Spain
2005 Galerie van Duyse, Antwerpen, Belgium
2004 Galerie Atelier Gielen, Nieuwerkerk aan den IJssel
2002 Galerie Cygnus, Velp
2001 Galerie Atelier Gielen, Nieuwerkerk aan den IJssel
2001 ABF Galleriet, Huddinge
2000 Väsby Konsthall, Upplands Väsby,
2000 Bankgirot, Stockholm
2000 Galleri Katarina, Stockholm
2000 Människa.nu, Stockholms Läns Museum
2000 Galleri José Marti, Stockholm
2000 Mikaelikyrkan, Skärholmen
1998 Väsby Konsthall, Upplands Väsby
1995 Galleri Tankarnas Trädgård, Luleå
1994 Galleri Havsöringen, Luleå


Groeps exposities

2017 Kunstenfestival Watou, Belgie
2017 WATER, Zomerexpo, Museum de Fundatie
2017 Personal Relations, Vicenzia, Italie
2017 SEHNSUCHT, Kunzthuiz, Kasteel Herkenrode, Hasselt
2017 Salon der Geweigerden", Stedelijk Museum Schiedam
2017 Jubileumsexpositie, Firma van Drie Gouda
2017 VM23, WEIB, Arnhem
2016 Personal Relations, Cello Factory, Waterloo, Londen
2016 ArtTraverse, Bilthoven, duoexpo
2016 Najaarssalon, Pulchri Studio, Den Haag
2016 XXL, Pulchri Studio, Den Haag
2016 Summerexhibition Von Fraunberg Art Gallery, Düsseldorf
2016 artgouda, Artist in Rescidence
2015 NOVEMBER, Kunstmaand Ameland
2015 Voorjaarssalon, Pulchri Studio, Den Haag
2014 De donkere kant van de Schoonheid, NOCTURNE, 17okt
2014-2feb 2015, Stedelijk Museum Gouda
2014 Najaarssalon, Pulchri Studio, Den Haag
2013 Naked, Pulchri Studio, Den Haag
2013 NOCTURNE, Podium DAK, Geldrop
2013 Najaarssalon, Pulchri Studio, Den Haag
2013 Cognition, von Fraunberg Art Gallery, Düsseldorf
2013 Voorjaarssalon, Pulchri Studio, Den Haag
2013 NOCTURNE, Firma van Drie, Gouda
2013 RE: Rotterdam, Nocturne
2012 Najaarssalon, Pulchri Studio, Den Haag
2012 Nocturne, Pulchri Studio, Den Haag
2012 Portretten, Pulchri Studio, Den Haag
2012 Klein Formaat, Pulchri Studio, Den Haag
2012 Voorjaarssalon, Pulchri Studio, Den Haag
2012 5x5x5, Jubileumsexpositie, Firma van Drie, Gouda
2012 Arteryshow, TETEM kunstruimte, Galerie Cabinodd, Enschede
2012 Dreamscape, Tetem Kunstruimte Enschede, via Galerie Cabinodd
2011 BLOOOM, Kunstbeurs, Keulen, Duitsland, via Cabinodd Galerie
2011 Najaarssaloon, Pulchri Studio, Den Haag
2011 NORDART, Büdelsdorf, Duitsland
2011 Twentebiennale, Hengelo, via Cabinodd Galerie
2011 Liaison Amsterdam, via Cabinodd Galerie
2011 Voorjaarsalon, Pulchri Studio, Den Haag
2011 Liaison Amsterdam
2010 Ecce Homo, Haagse Kunstkring
2010 Gallery Colours, Den Haag
2010 Najaarssaloon, Pulchri Studio
2010 Zomerexpositie, Pulchri studio
2010 Vreemdgaan, Kunstliefde ,Utrecht
2010 Voorjaarssaloon, Pulchri Studio, Den Haag
2010 Jubileumsutställning, Edsvik Konsthall, Sollentuna, Stockholm
2010 Viva la Vida, Edsviks Konsthall, Sollentuna
2010 Klein Formaat, Pulchri Studio, Den Haag
2009 Najaarssaloon, Pulchri Studio, Den Haag, www.pulchri.nl
2009 De brug naar China, Pulchri Studio, Den Haag
2009 Voorjaarstentoonstelling, Pulchri Studio, Den Haag
2009 Museum Gouda
2009 Affordable ArtFair, Brussel, Belgie
2009 HongKong Internationaal Artshow, HongKong, China
2009 Galleria Soonsoo, SEOUL, ZuidKorea
2008 Galleri Infra, Höstsonat, Upplands Väsby, Zwe
2008 Winterexpositie, Galerie Fredriek van der Vlist, Leiden
2008 Najaarssaloon, Pulchri Studio, Den Haag, www.pulchri.nl
2008 Människor-gestalter-porträtt, Galleri Infra, Upplands Väsby, galleriinfra.se
2008 Zomerexpositie, Galerie Fredriek van der Vlist, Leiden
2008 Huntenkunst, Doetinchem, www.huntenkunst.org
2007 Voorjaarstentoonstelling, Pulchri Studio, Den Haag
2007 Finissage, Stadsgalerie, Gouda
2007 Goudsgoed,Haagweg 4, Leiden
2007 Galerie 10, Utrecht
2007 Najaarssaloon, Pulchri Studio, Den Haag
2007 Höstsalongen, Edsvik Konsthall, Sollentuna
2007 Insideout, Galleria Lallihome, Varenna, Italie
2007 Goudaart, Stadsgalerie, Gouda
2007 MuseumGoudA
2007 Voorjaarstentoonstelling, Pulchri Studio
2006 Talens expositie, Pulchri Studio
2006 Aurora, Galleri infra, Upplands Väsby
2006 Tiden, Edsviks Konsthall, Sollentuna
2006 Ledententoonstelling, Pulchri Studio, Den Haag
2006 Camaver Kunsthaus di Simona Cao, Sondrio, Italie
2006 Smaak van de Raad, Stadsgalerie, Gouda
2006 Galerie Koopkunst, Rotterdam
2006 Kunstuitleen, Gouda
2006 Camaver Kunsthaus, Lecco, Italie
2006 Koopkunst, Rotterdam
2005 Lineart, Gent in samenwerking met galerie van Duyse
2005 Licht valt, Stadsgalerie, Gouda
2005 Het Oude Raadhuis, Aalsmeer
2004 Friendship, Edsvik Konsthall
2004 Vårsalongen, Väsby Konsthall
2004 Puurder, Stadsgalerie, Gouda
2004 Licht, Väsby Konsthall, Upplands Väsby
2004 Malmö Konstcentrum, Malmö
2004 Tecken i Tiden ,Edsvik Konsthall
2004 Tempo Nostro, Väsby Konsthall
2004 Fort met open poort, Stadsgalerie, Gouda
2004 Liefde, De Sigarenfabriek, Delft
2004 Zomerexpositie, Stadsgalerie, Gouda
2004 Kunstmomenten, Stadsgalerie, Gouda
2003 Kunstmomenten, Stadsgalerie Gouda
2003 Galleri Donoso, Stockholm
2003 Galleri Donoso, Stockholm
2003 Galerie le Pignon, Grootschermer
2003 BuitenBinnen – BinnenBuiten, Stadsgalerie Gouda
2003 Galerie Koopkunst, Rotterdam
2003 Ung Konst, Väsby Konsthall
2002 Konstfrämjandet , Stockholm
2002 Konstfrämjandet , Stockholm
2002 Kunstbeurs Antwerpen, België, via Galerie Atelier Gielen.
2001 Människa figur gestalt, Väsby Konsthall
2001 Galerie Frederiek en Ingrid v/d Vlist, Leiden
2001 Konst i Tiden, Väsby Konsthall
2006 Artica Selecta, Gouda
2001 Höstsalongen, Väsby Konsthall
2000 Transit, Väsby Konsthall
2000 Instant, Väsby Konsthall
2000 Ljus, Väsby Konsthall
2000 Sommarutställning, Väsby Konsthall
2000 Friendship, Väsby Konsthall
2000 Kvinnor i konsten, Galleri Vilunda
2000 Nationella Salongen, Väsby Konsthall
1999 Länskonst, Kvarnen, Söderhamn
1999 50x50, Väsby Konsthall
1999 Nationella Salongen, Väsby Konsthall
1999 Blå, Väsby Konsthall
1998 Mix 98, Väsby Konsthall
1998 25Kx2, Väsby Konsthall
1998 Galleri Mowestor, Stockholm
1998 Julsalongen, Väsby Konsthall
1998 Vårsalongen, Väsby Konsthall
1997 Optimus Art Salong III, Väsby Konsthall
1995 Länskonst, Kvarnen, Söderhamn

Publieke aankopen

Museum Gouda 2015
JSO, Gouda
Gemeente Huddinge
Gemeente Upplands Väsby
Woningbouwvereniging TomtbergaHuge, Huddinge
If.. verzekeringen, Stockholm


Illustrations

Naturnära fritid van Pearl Sjölander, bij de uitgeverij Skandinaviska bokförlaget


Bibliografi

2013 Radiointerview Radio Gouwestad door Julius Rijpkema, Gouda feb-maart, 2013,
2012 Grietje de Heer, TULP magazine, dec 2012
2012 The blind architect, EMPTY KINGDOM ,interview Birgitta Sundström Jansdotter, July 6, 2012
2012 Barry Bananas, Interview Birgitta Sundström Jansdotter, Banananasdialogoues aug 21.,2012
2012 Barbora Haviarova ,Birgitta Sundström Jansdotter, Port No.21, okt 2012

2012 Sterren op het doek, (Linda de Mol),TV, jan 2012
2012 Radiointerview Radio Zuidplas, 14 jan 2012
2012 Radiointerview Radio Gouwestad, Gouda jan 28, 2012

Catalogi

2012 Nocturne, Pulchri Studio, Den Haag
2011 NORDART, Büdelsdorf, Duitsland
2009 Affordable Artfair, Brussel, Belgie
2009 HongKong Artfair International Artshow, HongKong, China
2008 2nd Seoul New International Artfair, Seoul, Zuid-Korea
2006 Tiden, Edsvik Konsthall, Väsby Konsthall, Galleri Infra City, Stockholm, Zweden
2006 Camaver Kunsthaus, Italie
2005 Lineart, Gent, Belgie


Overige

2006 Curator van Tiden in de Edsvik Konsthall,Väsby Konsthall en Stockholm
2004 Projektleider voor uitwisseling tussen Nederland- Zweden, Stadsgalerie in Gouda,
Stadhuis in Alphen aan den Rijn en Väsby Konsthall in Upplands Väsby
2003 Curator van de Bienal in Painting in de Väsby Konsthall en Galleri Infra, Zweden. Read Less
Member since: