university restaurant - Paris-Diderot
4725
93
2
Add to Collection
About

About

HALLES AUX FARINES UNIVERSITY RESTAURANT EXTENSION Paris 13th Paris-Diderot University Client / CROUS of Paris Area / 812 m² Cost / 2.2.000 €… Read More
HALLES AUX FARINES UNIVERSITY RESTAURANT EXTENSION Paris 13th Paris-Diderot University Client / CROUS of Paris Area / 812 m² Cost / 2.2.000 € Architects / Muoto Engineering / Michel Forgue, Louis Choulet, Batiserf, Novorest Year / 2012 EXTENSION DU RESTAURANT UNIVERSITAIRE HALLE AUX FARINES Maître d’ouvrage / Client : CROUS de Paris Surface /Area : 812 m² SHON Budget / Cost : 2.2.000 € HT Architectes / Architects : Muoto BET / Engineering : Michel Forgue, Louis Choulet, Batiserf, Novorest Mission / Mission : Concours Année / Year : 2012 Read Less
Published:
The new restaurant space at Paris-Diderot University increases the capacity of the existing area by adding a contained volume that is distributed over three levels including a basement level. The glass pavilion’s metal structure produces a tight vault at the foot of Halle aux Farines, which is the rehabilitated university building. The new extension appears in careful dialogue between the powerful presence of the hall and slight vault that seems to elevate off the ground. The extension assumes a precautious stance, barely touching the surface, as if it could leap off the ground at any moment. A double staircase, situated against the glass front, guides the movement of users from the first floor to the second. This staircase allows users to traverse the stairs in a way that echoes the arched thin shell that covers the top floor of the hall, and creates the link between the sidewalk and the thick, deep, and rigorous volume. The design of the interior emphasizes simplicity and spatial quality for the users. It allows the experience of a voluminous, open, and transient space, which accentuates the lightness and breadth of the roof.
Le nouvel espace de consommation du restaurant universitaire Paris-Diderot reprend l’emprise de l’extension existante et augmente sa capacité d’accueil dans un volume contraint grâce à une répartition sur trois niveaux,dont un niveau de sous-sol.
La structure métallique de ce pavillon de verre dessine une voûte tendue au pied du bâtiment universitaire réhabilité de la Halle aux Farines, jouant sur un dialogue attentif entre la présence puissante de la halle et une extension légère qui semble vouloir se détacher du sol.L’extension prend ainsi un caractère provisoire, touchant à peine le sol, comme si elle s’apprêtait déjà à repartir.
Un escalier à double volée, adossé à la façade vitrée principalement en scène le mouvement des usagers qui circulent d’un étage à l’autre. Ce dispositif lui permet de s’annoncer aux quais comme une passerelle qui fait écho à la voûte en voile mince surplombant le dernier étage de la halle, et crée le lien entre le trottoir et son volume épais, puissant et rigoureux.L’ambiance intérieure met l’accent sur le plaisir de la déambulation, la simplicité des parcours et la qualité des espaces du point de vue des usagers.Elle permet d’éprouver la sensation d’un intérieur spacieux, libre et fuyant en soulignant la légèreté et la grande portée de la toiture.