Add to Collection
About

About

PARIS 18e 4 Housing Projects RIVP Client / RIVP Area / 435 m² Budget / 1 M € Program / 4 social housing projects and one local commercial spa… Read More
PARIS 18e 4 Housing Projects RIVP Client / RIVP Area / 435 m² Budget / 1 M € Program / 4 social housing projects and one local commercial space Architects / Muoto Year / 2010 Low Energy Building 4 LOGEMENTS RIVP Maître d’ouvrage / RIVP Surface / 435 m² SHON Budget / 1 M € HT Programme / 4 logements sociaux et un local commercial. Projet BBC Mission / Esquisse, procédure adaptée Architectes / Muoto Année / 2010 Read Less
Published:
The plot is situated between two existing buildings withheights of 5 levels and 3 levels. It issignified by specific neighborhood characteristicsincluding high density, a plot in a narrow streetand a long strip expressinga strong suburban identity.The building is developed as a 6 floorbuilding with a recessed top floor. Twotall trees are planted in the rear courtyard to help regulate light and shade.An apartment occupies the ground floor, benefiting from a ceiling height of 3.2 m.Four apartments are located on the floors, with the highest in the form of a duplex. A passage on theground floor gives access to the courtyard and a block of vertical circulation (lift + staircase) fromthe courtyard. The facade of the new building is a contemporary architecturalreinterpretation of a suburban neighborhood. It incorporates the principleof a single volume, pierced by verticalwindows in the background, addingto the simplicity of colors, materials, and horizontal ledges.
Particular attention is given to street openings.The window frames are clad in dark wood, highlighting the aluminum frame of the doors. The casings of theroller shutters are built into the thickness of the cornice making themappear invisible. The solid parts of the facade panels aretreated concrete with the lighter shade closer to the existing coatings. Thesepanels, which protect the exterior insulation, provide a solidappearance to the building. Thefine lines in relief are intended togive thickness to the facade. They also contribute to its durability, ridged stripe direction allow water runoff, and stain avoidance on the front facade. Theconcrete panels are arranged witha slight offset that creates aripple on the vertical front.
La parcelle se situe entre deuximmeubles existants, en R+4 et R+2. Elle est empreinte des caractéristiques du quartier : une forte densité, un parcellaire en lanière et une rue étroite à la forte identité faubourienne. Le bâtiment se développe en R+5 avec un dernier niveau en retrait. A l’arrière une cour plantée comprend deux arbres de haute tige, en pleine terre. Une surface commerciale occupe le rez-de-chaussée, bénéficiant d’une hauteur sous plafond de 3,2 m. Quatre appartements se situent aux étages, le plus élevé prenant la forme d’un duplex. Une circulation traversante au rez-de-chaussée donne accès à la cour et à un bloc de circulation verticale ascenseur + escalier, situé sur la cour. La façade du nouveaubâtiment se présente comme une réinterprétation contemporaine de l’architecture faubourienne du quartier. Elle reprend le principe d’un volume simple, percé par des fenêtres verticales en retrait, la sobriété des teintes et des matériaux et l’horizontalité des corniches. Un soin particulier est porté aux ouvertures sur rue. Les encadrements de fenêtres sont habillés de bois sombre, soulignant le cadre aluminium des ouvrants. Les caisson des volets roulants sont intégrés dans l’épaisseur de la corniche pour être rendu invisibles. Les parties pleines de la façade sont traitées en panneaux de béton matricé dont la teinte claire se rapproche des enduits existants. Ces panneaux qui viennent protéger l’isolation extérieure offrent un aspect massif à l’édifice. Les fines stries visent à donner de l’épaisseur à la façade. Elles contribuent égalementà sa pérennité, l’orientation des stries permettant d’orienter les écoulements d’eau, et d’éviter les taches qui apparaissent sur les façades lisses. Les panneaux de béton sont disposés avec un léger fruit qui permet de créer une ondulation verticale sur l’ensemble de la façade.