Add to Collection
About

About

PARIS-SORBONNE (75) Extension of the Malesherbes cafeteria Client / Université Paris-Sorbonne Paris IV Area / 785 m2 Budget / 1.700.000 € Arc… Read More
PARIS-SORBONNE (75) Extension of the Malesherbes cafeteria Client / Université Paris-Sorbonne Paris IV Area / 785 m2 Budget / 1.700.000 € Architect / Muoto Year / 2012 Low Consumption, High Environmental Quality Building EXTENSION DE LA CAFETERIA MALESHERBES Maître d’ouvrage / Université Paris-Sorbonne Paris IV Surface / 785 m2 SHON Budget / 1.700.000 € ht Architecte / Muoto HQE / BBC Mission / Concours Année / 2012 Read Less
Published:
image © Olivier Campagne
 The extension of theCafeteria Malesherbes consists of a series of levels that unfold on theartificial ground of an inner courtyard. The project reflects an organicconception of the site, which derives its principles from the observation ofboth the solar exposure of the courtyard and daily walked pathways.
Its horizontal configuration helps to spread the load ofconstruction evenly, but first aims to bring together the areas of consumption,reception and meeting in the same central space. The cafeteria extensioncreates a new link between the surrounding buildings and renews the use of thecourtyard by the means of four devices: The lower court acts as a continuationof the new dining hall due to its open façade. The covered passageway is bothused to exit the restaurant and to access the administration. The canopy offersthe existing reception hall a protective threshold and incorporates a stairwayto the large upper terrace. The smaller triangular terrace replaces threeexisting emergency exits and links the lecture theatres to the courtyard. Thelarger terrace offers the best exposure to sunlight for outside activities andrelaxation, on two levels, the entire ground of the courtyard.
L’extension de la cafétéria du Centre Universitaire Malesherbes prend la forme d’une strate bâtie qui se déplie sur le sol artificiel d’une cour intérieure. Les grands partis du projet répondent à une conception organique du site qui tire ses principes de l’ensoleillement de la cour et de ses parcours quotidiens.
Sa configuration horizontale permet de répartir les charges de la nouvelle construction de manière homogène, mais vise surtout à rassembler les lieux de consommation, d’accueil et de rencontre dans un espace unique et central, ouvert et transparent, autour duquel s’organisent tous les accès.L’extension crée un nouveau lien entre les bâtiments qui composent sa cour et en renouvelle les usages grâce à une série de dispositifs : La cour basse se veut un prolongement de la nouvelle salle de restauration grâce à sa façade en baies coulissantes. Le passage couvert sert simultanément d’évacuation pour le restaurant et de passage vers l’administration. L’auvent fonctionne comme un seuil, qui protège l’entrée de la galerie d’accueil existante. Il intègre un escalier d’accès à la grande terrasse extérieure, qui occupe tout le niveau supérieur. Une partie de la terrasse reprend les issues de secours existantes,l’autre permet de bénéficier du meilleur ensoleillement pour des activités extérieures et de restituer ainsi, sur deux niveaux, l’ensemble du sol de la cour.