Add to Collection


Reconstruction of a family home from Belgrade, commissioned in September 2010.
squeezed in
Belgrade, Serbia. preliminary design. commission
The house wasdesigned within the volume of the old one that was built in 1934, with lateraddition of porch. When constructed, the house stood alone on the lot that was backthen a garden with grass and flowers. During the next 70 years, the overalldensity of the neighborhood dramatically increased, filling the garden firstwith other houses, and then - during the wartime / urban / social / culturaldevastation of the nineties – with 5storie (il)legal buildings.
Every square feet wasoccupied, buildings grew one with and into another, with mutual consent orwithout it. They are now all oriented towards the small inner yard, a punyleftover of once beautiful garden.
Reconstructing thishouse meant that one could count in terms of view and light only on one side ofthe lot, the one facing the shared yard, which wasn’t very private or nice tolook at.
Hence, the spatialorganization of the house was broken into half level descending volumes. Deepand dramatic voids inside of it were made in order to capture the sun light andto save the inhabitants from the unwanted views from the outside.
The windows were put inplaces that were out of reach of passing neighbors. Living room was sunk andlighted with the window facing small fenced private garden. Mid void gets lightfrom the roof, kitchen – which is not too private – through narrow band ofwindows above the sink. Bedroom faces small skylight that replaced the oldpantry.