Add to Collection


this housing study involved an iterative design process, through the scales of (i) urbanization, (ii) habitation, and (iii) building.

at the level of urbanization, a collective urban strategy was determined by members of the 'street' group. deciding to design row houses, the group derived a number of specs for the neighbourhood

at the urban scale, I focused on designing to optimize the light penetration, and producing an internal environment. facing south, the form of the building is shaped around the ideal sun angles in the darker and colder winter months. 

I identified that much of the interior space would be highly transmissive and filled with light, splaying through three level of living space.
at the scale of habitation, my intent was to continue experimenting with creating an internal environmentto which users of the space are connected. 

the central design element of the space became a triple height interior court, bound at the west by a circulation core and on the east by a vertical garden. this four-storey greenhouse, or terrarium, allows rain and sunlight to pass through open skylights in the roof. it extends into the basement, and is accessible on each level, providing space for the growth of various shrubs and vegetables. 
each level adheres to a grid, which was derived through the strategic placement of services and living areas around totemic spatial devices. private quarters frame the atrium on the second and third levels, acting more like sleeping and study mezzanines with accompanying bathrooms, and are enclosed through the use of interior glazing and sliding partitions. 
the street group constructed a collective base at the scale of 1/8" = 1'
below is a view of the community from the southeast 
structurally, the poured party walls act as the main load-bearing members. resting on angles sunken into the walls, steel I-Beams span 24' to support the floors. the floors are a polished concrete, in corrugated metal decking that is exposed on the underside. vertical steel members frame the atrium, and enclose the greenhouse.