socio-cultural pavilion - Paris
4438
96
3
Add to Collection
About

About

PARIS 20e Social Centre Association Client / City of Paris Area / 495 m² Exterior Spaces / 448,00 m2 Budget / 1 070 000 € Program / Exhibition… Read More
PARIS 20e Social Centre Association Client / City of Paris Area / 495 m² Exterior Spaces / 448,00 m2 Budget / 1 070 000 € Program / Exhibition and reception areas, 2 activity rooms, large multi-purpose room, cooking workshop, administrative centre, equipment rooms Architects / Muoto Year / 2010 CENTRE SOCIAL ASSOCIATIF Maître d’ouvrage / Ville de Paris Surface / 495 m² (SHON/SHAB 0,79) Espaces extérieurs 448,00 m2 Budget / 1 070 000 € HT Programme / Espace d’accueil et d’exposition, 2 salles d’activités, grande salle polyvalente, atelier cuisine, pôle administratif, locaux techniques Mission / Concours Architectes / Muoto BET / GMGB, MMGI Année / 2010 Read Less
Published:
This social and culturalcentre is situated directly above the Parisinner circle line and fits on the tight strip of concrete that spans the unusedrailroad tracks. Its elevated position, on the edge of the slab, gives thebuilding the function of a pavilion that benefits from a vista on the towerblocks of the 13th district and the receding perspective of the tracks. To makethe most of this position, we propose an extension of program with a widewooden terrace, opening to the cityscape of the district. This terrace isconceived as a new public square, which can welcome new outdoor activities or,in a more attenuated instance, be used by the staff and the users of the centreto rest or have lunch. The structure and the facades of the building echo thewood of the terrace, making the building resemble a carved-out of a piece ofsolid wood. Inside, spaces are designed to offer maximum flexibility, the largehall and the main activity room each are equipped with a system of slidingpartitions, allowing the re-configuration of the space according to the days ofthe week and the type of scheduled activities.
Ce centre d’activités sociales et culturelles de quartier se situe à l’aplomb de la ligne ferrée de la petite ceinture, à Paris, sur une dalle de béton couvrant les voies. Sa position élevée, en bordure de la dalle, lui procure une fonction de belvédère bénéficiant d’une vue imprenable sur les tours d’habitation du 13è arrondissement et la perspective fuyante des voies ferrées. Pour jouir au mieux de cette situation, nous proposons d’intégrer au programme une large terrasse en bois ouverte sur le paysage urbain du quartier. Cette terrasse est conçue comme une nouvelle place publique, qui peut accueillir de nouvelles activités en plein air ou de manière plus informelle, pour le repos ou les déjeuners du personnel et des usagers du centre. Le bois de la terrasse est repris dans la structure et les façades du bâtiment, qui donnent au bâtiment l’allure d’une pièce de bois massive, creusée dans la masse. A l’intérieur, les espaces sont conçus pour offrir un maximum de flexibilité, le grand hall d’entrée et la principale salle d’activité étant chacun équipées d’un système de cloisons coulissantes, permettant de reconfigurer l’espace selon les jours de la semaine et le type d’activités.