Add to Collection
About

About

This project is a zero-energy housing complex on a 15.000m² site in Aalborg and calculations in PHPP and Bsim demonstrate that the design fulfils… Read More
This project is a zero-energy housing complex on a 15.000m² site in Aalborg and calculations in PHPP and Bsim demonstrate that the design fulfils the requirement for an energy consumption of zero and would have a pleasant indoor climate. Read Less
Published:
This project required the design of a zero-energy housing complex on a 15.000m² site in Aalborg and calculations in PHPP and Bsim demonstrate that the design fulfils the requirement for an energy consumption of zero and would have a pleasant indoor climate. An early use of these programs creates a fluent design process where technical and aesthetic aspects a equally important.

The building complex was intended to attract different kinds of users, with a specific focus on families with children. The design aimed to achieve the integration of some suburban qualities in the apartments and outdoor areas. At the same time the site needed to contain an attractive green link for soft traffic, which would connect the urban with the suburban.

From an integrated design process the solution was arrived at by creating a physical transformation from the high apartments to the lower city villas. The high apartments provide an edge against the highly trafficked road and continuity of the dense city and are therefore indicative of urban life, whereas the villas are demonstrative of elements of suburban life.

In contrast to the strictness of the buildings, the green link forms a wave and gives a dynamic expression to the area. This gives the soft road user a contrast to the normal flat city. The slope follows the direction of the rail tracks and the paths connect the distinctly urban and suburban areas. Under the slope there are sports facilities and a cafe, which bring social activity and life into the area.