Add to Collection
Tools Used
About

About

A photographic project about a newly finished building, the refurbished "Complesso di Santa Chiara" in the historical center of Alghero, Sardinia… Read More
A photographic project about a newly finished building, the refurbished "Complesso di Santa Chiara" in the historical center of Alghero, Sardinia, close to the sea. The complex will be used by the City Library and the School of Architecture. The building was designed by Giovanni Maciocco, who involved Vector17's Francesco Spanedda, first as Architecture consultant and Project Assistant, that eventually became the Architect in Chief in the latest phase of the building. Operating on an important heritage building, the design preserved most of the existing windows, in order to safeguard the facades. These ubiquitous openings with different characters strongly influence the atmosphere inside the buildings, together with the ever changing light influenced by the surroundings, like the sea or the dense buildings of the city centre. The neutrality of the materials, sand plaster for the old parts, exposed concrete for the new structural elements and the floors, and gun gray painting for the fixtures and the new dividing walls, emphasizes the interplay of the external light and vistas with the inner space of the building. Read Less
Published:
A photographic project about a newly finished building, the refurbished "Complesso di Santa Chiara" in the historical center of Alghero, Sardinia, close to the sea.
The complex will be used by the City Library and the School of Architecture.
The Architect in charge was Giovanni Maciocco. Vector17's Francesco Spanedda was involved at first as Architecture consultant and Project Assistant, and eventually became the Architect in Charge in the latest phase.
 
Operating on an important heritage building, the design preserved most of the existing windows, in order to safeguard the facades. These ubiquitous openings with different characters strongly influence the atmosphere inside the buildings, together with the ever changing light influenced by the surroundings, like the sea or the dense buildings of the city centre. The neutrality of the materials, sand plaster for the old parts, exposed concrete for the new structural elements and the floors, and gun gray painting for the fixtures and the new dividing walls, emphasizes the interplay of the external light and vistas with the inner space of the building.
Views of the Design Studio Classrooms, with windowed on both sides, looking to the city and to the sea.
One of the Design Studio classrooms.
View from a room at the end of the classrooms.
The facade of the classroom building, facing the sea.
Emergency exit.
French window in the Historical Archive room.
Credits:
Giovanni Maciocco (Main Architect 1998-2011, Architecture consultant 2012-2014)
Francesco Spanedda (Project assistant and Architecture consultant 1998-2011, Main Architect 2011-2014)
Cristina Marongiu, Giovannangela Floris, Andrea Fonnesu, Michele Rosa, Stefano Fois, architects.
Costantino Mannu, Giampaolo Aranzanu, collaborators.
Manens Intertecnica, Antonio Serra, Costantino Mastino, Gaetano Nastasi, installations.
Barbara Denicolo, Ambrogi Angotzi, Andrea Fonnesu, structures.
Giorgio Pegin, Paolo Zoagli, survey.
Building firms: Coedilsud s.r.l., Coimp s.r.l.