Add to Collection
About

About

The Cranbrook Wellness Center proposes a comprehensive design solution situated within a complex and multidimensional setting. It finds its place… Read More
The Cranbrook Wellness Center proposes a comprehensive design solution situated within a complex and multidimensional setting. It finds its place along the primary, green promenade of the Cranbrook campus that is terminated on either end by the campus Art Museum and Natatorium. The building flanks the Natatorium to create a natural connection between the two recreational facilities. Because the building is partially sunken into the landscape, it does not obstruct views along the promenade and gains thermal mass. Though the building exterior has a simple, Cartesian volume, the interior is quite complex. A diagonal runs through the space from its entrance to a nearby lake, creating a bridge for contemplation that connects all elements of the project together, including the man-made and the natural. Read Less
Published:
bay model montage 1
bay model montage 2
ground level
level 2
exploded view
exploded view with the site

montage

The façade of the building is designed to conform to the overall scale of the surrounding buildings and a nearby pine forest. The design consists of vertically elongated planks, the geometry of which is generated computationally. The achieved complex rhythm of varying widths and thicknesses creates a visually active texture on the facade, thus breaking down the monolithic nature of the structure

form diagram
facade exploded view
The wooden façade forms an outer coating of the multilayered skin of the building. It is designed to be partially translucent or transparent, depending on the needs of the occupants. The facade also preserves thermal comfort by deploying pillows that contain extruded white polyethylene strands which serve
as insulation.
sauna interior rendering
site model
bay model detail
bay model detail
bay model detail
bay model detail