Add to Collection
About

About

PAROS, NAOUSA - 2012
Published:
PAROS, NAOUSA - 2012
Πρωταρχικός σχεδιαστικός στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια κατοικία εναρμονισμένη με το τοπίο, συνδεδεμένη με τα στοιχεία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής που να εκμεταλλεύεται πλήρως τη θέα του οικοπέδου και να καλύπτει ταυτόχρονα τις σύγχρονες λειτουργικές και αισθητικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών.
Πρόκειται για μια διώροφη κατοικία με ξενώνα και πισίνα συνολικής επιφάνειας 330τμ σε οικόπεδο 8000τμ σε πολύ κοντινή απόσταση με τη Νάουσα Πάρου.
Στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου έχουν σχεδιαστεί 2 υπνοδωμάτια με ensuite λουτρά, καθιστικό, κουζίνα – τραπεζαρία και χώροι βοηθητικής χρήσης.
Ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο με χώρο γραφείου, βρίσκεται στον όροφο και επικοινωνεί με το ισόγειο μέσω εσωτερικής σκάλας.
Ο ξενώνας συνδέεται μέσω σκεπαστής βεράντας με την κατοικία, και λειτουργεί αυτόνομα μιας και αποτελείται από λουτρό, κουζίνα, καθιστικό & υπνοδωμάτιο.
Κεντρική ιδέα της σχεδίασης των εξωτερικών χώρων ήταν να συνδεθεί το φυσικό περιβάλλον αρμονικά με το διαμορφωμένο. 
Σε όλα τα πέτρινα στοιχεία, μανδρότοιχοι, πεζούλια, σκάλες, έχει χρησιμοποιηθεί πέτρα που προέκυψε από την εκσκαφή προσδίδοντας κλίμακα και αναλογία στις όψεις, ενώ οι γήινοι χρωματισμοί της δένουν με το κτίριο και το φυσικό τοπίο.  
Κατά την κατασκευή επιτεύχθηκε η μη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντα χώρου, διατηρήθηκε η υπάρχουσα βλάστηση η οποία ενσωματώθηκε στην τελικώς διαμορφωμένη κατάσταση.
Ακολουθώντας τις αρχές της βιοκλιματικής σχεδίασης, δημιουργήθηκαν  προστατευμένοι εξωτερικοί χώροι από τον ήλιο και τον αέρα, γύρω από την πισίνα, ιδανικά σημεία  χαλάρωσης με θέα τη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα.
Μπροστά από το λευκό σκηνικό που δημιουργούν οι όγκοι του κτιρίου και οι ξύλινες πέργκολες, εκτείνεται η επιφάνεια της πισίνας, ένας μικρός υδάτινος πρόβολος που προεκτείνεται πάνω από το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου.
Περιμετρικά της πισίνας έχει δημιουργηθεί διάδρομος διαστρωμένος με παραδοσιακή πατητή τσιμεντοκονία και ένα κανάλι διαστρωμένο με λευκό βότσαλο για αισθητικούς λόγους.
 
Μια σύγχρονη κατοικία μελετάται και σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη τη μηδενική επιβάρυνση σε σχέση με τις ενεργειακές της ανάγκες στο περιβάλλον.  Η τοποθέτηση και το σχήμα του κτιρίου στο οικόπεδο δεν ήταν τυχαία.
Η μεγαλύτερη όψη της κατοικίας προσανατολίζεται στο νότο για τη συλλογή της ηλιακής θερμότητας κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ξύλινα κουφώματα με σύγχρονες θερμομονωτικές προδιαγραφές σε συνδυασμό με τις γυάλινες επιφάνειές τους αποτελούν έναν ηλιακό συλλέκτη.
Ανοίγματα έχουν δημιουργηθεί σε όλες τις όψεις του κτιρίου για να προσφέρουν  διαμπερή αερισμό που συμβάλει στην ανανέωση του εσωτερικού αέρα με «φρέσκο» από το περιβάλλον ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τους θερινούς μήνες.
Για τη θέρμανση της οικίας υλοποιήθηκε ενδοδαπέδια εγκατάσταση με αντλία θερμότητας εξοικονομώντας σε μεγάλο βαθμό ενέργεια.
Στο εσωτερικό του κτιρίου κυριαρχεί το άσπρο και το γκρι.
Οροφές από μασίφ ξυλεία σε χρώμα λευκό, δάπεδα διαστρωμένα με γκρι πατητή τσιμεντοκονία.
Μια σύγχρονη κουζίνα που συνδυάζει τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα πρότυπα. Χτιστοί αποθηκευτικοί χώροι και παραδοσιακή τσιμεντοκονία στην επιφάνεια του πάγκου.
Η μελέτη και επίβλεψη του έργου έγινε από το STUDIO 265 Αρχιτεκτονική + Κατασκευή