Add to Collection
About

About

The three dimensionality of this contemporary home is celebrated with intersecting planes of steel and glass ‘hovering’ above the solid elements … Read More
The three dimensionality of this contemporary home is celebrated with intersecting planes of steel and glass ‘hovering’ above the solid elements of concrete, stone and plastered brick. The layout centers around the double volume living and dining areas. Extensive use was made of brise soleil to control the amount of sun in the house while creating privacy, depth and layering. The home fuses aesthetics and functionality and meets the home owner’s requirements for cutting-edge design, with a definite South African identity. The dining area is placed on a stone gabion platform to enhance the views towards the garden. Although designed to be private, the kitchen is not entirely enclosed, it is open plan to the indoor pool area, with its built-in bar. Large walls were done with gabions and the family room walls were clad with steel, while the staircase is built with bent steel sheets. Polished concrete floors were used through-out the ground floor. The bridge design posed problems and Nico van der Meulen had to come up with a solution that obviated columns under the turns. The indoor pool and living areas are enclosed with stacking frameless glass doors resulting in a seamless indoor-outdoor transition to the patio. M Square Lifestyle Design selected a color palette that was monochromatic with accents of red drawn from the external finish specification set out by the architect. The idea was to create a holistic edifice, where the boundaries from inside to out are diffused. Steel, stone, concrete and glass were used extensively. The look of the home was completed with contemporary furniture supplied by M Square Lifestyle Necessities. such as Molteni & C, Horm, Fantoni, Fontana Arte, Tom Dixon and Foscarini. Read Less
Published: