Add to Collection
About

About

Villa D
Published:
VILLA ÉPÜLET
Fótliget
Tervezés/Design: 2007.
Generáltervező/General Design: DÉR - Építőművész Kft
Felelős tervező/Architect of Record: Répás Ferenc DLA
Építész, belsőéptész munkatárs/Architectural Assistants: Dobó Krisztina, Sziray Zsófi
Épszerk/Construction Detailing: Schreiber Gábor
Statika/Structural Engineer: Marót Balázs
Gépészet/Building Engineering: Pavlics Károly
Elektromos/Electronic Design: Kovács Zsuzsa
Kivitelezés/Construction: 2008.
Bonyolítás/Project Coordination: Czetl Gábor
Fotó/Photo: Bujnovszky Tamás, Répás Ferenc
Turkish client – Hungarian site; Turkish taste – Hungarian architect. The geometric design determining the lines of ground plans, shaping and detailing of the building  is latently reminiscent of the culture of origin of the proprietor.
The large residential building plots are bordered and unified by a grove and the preserved original woodland. This set greenery is what mostly characterizes and defines the atmosphere of the area. The erratic street side property line follows the contour of the woods on the site which form an approximately 10 m wide strip mainly along the Tündér street side. The plot is divided at full length by a glen in a northwest – southeast direction.
Placement
The building was placed at the northwestern corner of the plot where the zones of the 10 m wide front yard and 5 m wide side yard meet. This provides a maximum use of garden space on the southern side. The location and shaping of the building conforms to the extant plant life and land features. The entrance of the plot is at the corner of the two streets, the building can be accessed traversing the woods. A guest parking lot and a covered parking space were also designed on the site. The building ˝sits in” the glen, the landscaping of the grounds follows the original lines similarly to its neighbours. The shaping of the designed building  fills up and smooths the height difference along the entire northwestern fence-line caused by the former filling up of the neighbouring land.
Functions
The building consist of one apartment of a basement and groud floor distribution. The ground floor is comprised of a foyer, three suites including bathrooms, a stairway, a hallway, a kitchen and dining room and a living room. In the cellar a suite – bathroom, bedroom, living room, kitchen –, a swimming pool and fitness area, a utility room and a mechanical room can be found. On the terrace adjacent to the basement an open air swimming pool was designed, pushed halfway under the building. The garden shed constitutes a separate unit, accessible from outside, covered with an extensive green roof.
Török megrendelő, magyar helyszín, török ízlés, magyar építész. A geometrikus szerkesztés, mely alaprajzi, tömeg-és részletképzési vonalainkat vezette, látens módodon idézi azt a kultúrát melyből az építtető érkezett.
A tervezési terület a Tündér utca és a Csodaszarvas utca sarka. A szabálytalan utcafronti telekhatár vonal a telken lévő kiserdő vonalát követi. A telket az egykori járőrárok szeli keresztbe teljes szélességben északnyugat- délkeletirányban  A tervezett egylakásos villaépület a telek észak nyugati sarkába került, a 10m-es előkert és 5m-es oldalkert vonalának találkozásába. Így a déli oldalon maximális kertkihasználást biztosítunk. Az épület telepítése, kialakítása alkalmazkodik a meglévő növényzethez és terepviszonyokhoz. A két utca sarkán jutunk be a telekre, a kis erdőn áthaladva közelíthetjük meg az épületet. Telken belül vendégparkolót és fedett nyitott kocsi-beállót terveztünk. Az épület „beleül” a meglévő árokba, a kert tereprendezése követi a jelenlegi terepvonalakat.