UC Davis Graduate School of Management

  • 389
  • 16
  • 2
  • University of California, Davis
  • The Graduate School of Management and Conference Center/Maurice J. Gallagher Jr. Hall (GSM) is located at the highly public, south edge of the campus, directly across from the Robert and Margrit Mondavi Center for the Performing Arts. Complementing its neighbor, the GSM is a significant step in defining the entry quad as the new front door to the campus.

    The 82,000 gsf project includes a three-story office structure for the GSM and a two-story Conference Center that includes a restaurant, office space, meeting rooms, and a one-story ballroom. Both structures are connected at the second floor by a pedestrian bridge that frames a gateway to shared courtyard.

    An accelerated schedule compelled alignment and collaboration between the design-build team and the University. In search of innovative solutions, a number of interdisciplinary brainstorming sessions explored unique systematic approaches. Integration allowed the team to deliver innovative systems for the lowest first cost, and directly contributed to the project’s final calculated energy savings of 27.1% over Title 24 requirements or 32.8% excluding process energy. In addition, according to the Energy Star website, the project’s energy usage reflects a 74% improvement over the typical office building, well ahead of the current goals for the 2030 challenge. These energy savings are a major contributor to the building’s pending LEED Platinum certification.

    The use of BIM technology enabled the team to pursue an accurate approach to quantifying construction costs from the start. Having real-time cost feedback during the process allowed the team to evaluate the relative benefits of various building systems, yielding a more holistic approach to sustainability. One of the many celebrated outcomes was the University’s endorsement of the project as a platform for their own reinvigorated commitment to sustainable design. Along with the University, the contractor and Sasaki are pursuing opportunities to showcase this project, demonstrating that sustainability, innovation, and technology do not have to cost more.
  • An inviting great room features a large gas-fired stone clad fireplace, a focal point for gatherings, while interactive plasma screens display greetings, news and events. 
  • The non-rated type IIB construction allows a full expression of the structural steel frame on the interior.  
  • The Graduate School of Management and adjacent Conference Center are connected at the second floor by a pedestrian bridge that frames a gateway to a shared courtyard.