Add to Collection
About

About

Porto is an heterogeneous city and its urban configuration too. The site is located in the center of the old town, between the urban park called … Read More
Porto is an heterogeneous city and its urban configuration too. The site is located in the center of the old town, between the urban park called “Jardín do Palacio de Cristal” and the north shore of the Duero River. This waste land has privileged location with breathtaking views of the river and the wineries of Vila Nova de Gaia on the other shore. The plot is formed by three fields each of them surrounded by tall stone walls isolating the site from the rest of the city. The goals of the proposal are two: First, taking advantage of its greats views and location in the making, close to the University of Porto. The second is connecting the three plots between them and its surroundings, activating the place by generating new activities and make accesible and habitable this green area inside the city. Read Less
Published:
Study Center and Student Dorms
Master`s Project, E.T.S.A.M
Site: Porto, Portugal.
Year: 2011-2012
Project area
Floor plan +26,00
On this level we can appreciate the pieces in contact with the field. We can see the library and the three residential fingers. All of them are accessible from the lower part of the park.
Floor plan +32,00
At this level, we can see how the library and residence are communicated.Both areas are part of the same complex.
Floor plan +40,00
This plan shows the connection hing and it’s program, student area and multifunctional room. This volume is the connection  of all sites and the different programatic areas of the project.
Floor plan +43,00
On this level we can see the two conference rooms and the social dining room. From all of them, you can appreciate the whole landscape with the river an the valley.
Longitudinal section of one of the   “finger“ dorms
Longitudinal section of the student area and the “finger“ dorms
Inside the residential area
Library
Conference rooms
Multifunctional space
Students area
Exhibition space
Construction Details