SoHo Loft
1178
70
0
Add to Collection
About

About

A vast domestic landscape, this duplex loft spreads across the top floors and roof of a warehouse in Manhattan's SoHo neighborhood. The design li… Read More
A vast domestic landscape, this duplex loft spreads across the top floors and roof of a warehouse in Manhattan's SoHo neighborhood. The design links the domestic environment to the passage of time, creating spaces and surfaces where natural light guides residents through their daily life. Extensive study and calculation of the sun's year-round path across the sky influenced the layout of the spaces. The sun's position in the sky generally corresponds with where residents will likely be in the loft. Early in the morning, the master bedroom receives sunlight. Later, the kitchen. Through the afternoon, the light court receives sun from overhead. In the evening and at sunset, light enters the library and living room. Architecture Research Office carved a double-height light court that channels sunlight to the seventh and sixth floors. From a second incision in the rooftop descends an "anticantilever" stair, designed in collaboration with structural engineer Guy Nordenson. The stair appears to be anchored to a floor-to-ceiling thin wall of glass. The glass wall is one of several large material planes that define the seventh floor living area, including blackened steel and bookmatched blue Bahia granite. Read Less
Published: