Add to Collection
About

About

We wished to situate a restaurant upon a tranquil sea, yet there would hardly be any need or feasibility in floating it upon the ocean. Instead, … Read More
We wished to situate a restaurant upon a tranquil sea, yet there would hardly be any need or feasibility in floating it upon the ocean. Instead, we asked where is such a sea of tranquillity most needed? Where humans’ lives are most chaotic and where one is most removed from nature. Roppongi, in the heart of Tokyo, with its overwhelming density may seem the farthest point from an escape to natural serenity. The project was originally devised for the roof of the now-built Tokyo Midtown Project Tower, designed by Skidmore Owings and Merrill. Roofs are designed to be waterproof. Therefore, we did not think it unreasonable to propose flooding the entire roof with a shallow layer of water. As the Midtown Development was to be Tokyo's tallest building, the center of the roof will be the only location where no other structure is visible (save for Mt. Fuji). The effect of the water and sky converging with no apparent interruption is deeply meditative. It presents an unlimited spatial expanse for contemplation. The citizens of Tokyo would have a place to escape from the city within the city and to detach their thoughts and interactions from its artificial complexity. The most important criterion of our design is that the view out. The most secluded areas are within the ozashiki – private rooms. In order to feel absolute solitude, diners within these translucent glass chambers should not be able to see into any other area of the restaurant. Here, architecture is little more than a frame for the ever changing atmosphere outside. Vertical walls are tilted and skewed to energize the tension between their stark lines and the perfect horizontal of water and sky touching. This also gives complete variety to the interiors of the ozashiki and visiting each one will offer a unique experience over many visits. Floors and tables are aligned with the surface of the water so as to achieve continuity between interior and exterior and to make diners feel as though they are truly upon the water. スカイダイン 静けさに満ちた海上にあるレストランがあったら、なんて素敵であろう! そのような静けさに満ちた隠れ家的なレストランが、一番必要をされているところはどこか?皮肉にも、そのようなレストランは大自然の中ではなく、喧騒でカオスに満ちた東京である。我々は、その逆説の理論から水上のレストランの敷地を、六本木にある東京ミッドタウンの屋上に定めた。 まずは、屋根はウォータープルーフ仕上げにし、屋上を底の浅いプールにする。高層のミッドタウンからの屋上は見晴らしがとてもよく、富士山だけが視界に入る。そのような、空と水だけしか視界に入らない空間は、視覚的に空間を無限大に見せとても瞑想的で、大都市の真ん中にそうのような空間が存在することは、とてもスリリングである。東京人にとって、このレストランは人工的でコンプレックスな大都市の喧騒から逃れられる、隠れ家的な空間となりうる。 このレストランの重要なデザインは、内側でなく、内側から外側に広がる景色である。プライベートなダイングを楽しめるお座敷からの全面ガラスの壁を通した景色は、水平線と空だけである。ここでは、建築物は時間によって変化する外の景色のフレームとなるだけのものである。様々な角度で垂直に反り立った壁は、水平線と交差して、各々のお座敷の空間を多様化し、その空間にいる者を楽しませる。 テーブルは外の水面と同じレベルにデザインされている故、座った際目線が水面を同じレベルになり、中と外の境界がなく、あたかも水上に浮いているかのような錯覚に見舞われる経験を楽しめる。 Read Less
Published: