Seattle Art Museum: Olympic Sculpture Park
12411
393
25
Add to Collection
About

About

Olympic Sculpture Park is the winning design of an international competition. Envisioned as a new model for an urban sculpture park, the project… Read More
Olympic Sculpture Park is the winning design of an international competition. Envisioned as a new model for an urban sculpture park, the project is located on a industrial site at the water's edge. The design creates a continuous constructed landscape for art, forms an uninterrupted Z-shaped "green" platform, and descends 40 feet from the city to the water, capitalizing on views of the skyline and Elliot Bay and rising over the existing infrastructure to reconnect the urban core to the revitalized waterfront. An exhibition pavilion provides space for art, performances and educational programming. From this pavilion, the pedestrian route descends to the water, linking three new archetypal landscapes of the northwest: a dense temperate evergreen forest, a deciduous forest and a shoreline garden. The design not only brings sculpture outside of the museum walls but brings the park itself into the landscape of the city. Location: Seattle, Washington Year: 2007 Read Less
Published:
Photograph © Benjamin Benschneider
Seattle Art Museum: Olympic Sculpture ParkOlympic Sculpture Park is the winning design of an international competition.

Envisioned as a new model for an urban sculpture park, the project is located on a industrial site at the water's edge. The design creates a continuous constructed landscape for art, forms an uninterrupted Z-shaped "green" platform, and descends 40 feet from the city to the water, capitalizing on views of the skyline and Elliot Bay and rising over the existing infrastructure to reconnect the urban core to the revitalized waterfront.

An exhibition pavilion provides space for art, performances and educational programming. From this pavilion, the pedestrian route descends to the water, linking three new archetypal landscapes of the northwest: a dense temperate evergreen forest, a deciduous forest and a shoreline garden. The design not only brings sculpture outside of the museum walls but brings the park itself into the landscape of the city.

Location: Seattle, Washington
Year: 2007
Photograph © Benjamin Benschneider
Photograph © Benjamin Benschneider
Photograph © Benjamin Benschneider
Photograph © Benjamin Benschneider
Photograph © Paul Warchol
Photograph © Benjamin Benschneider
Photograph © Paul Warchol
Photograph © Paul Warchol
Photograph © Paul Warchol
Photograph © Benjamin Benschneider
Photograph © Benjamin Benschneider
Photograph © Paul Warchol
Photograph © Benjamin Benschneider