Add to Collection
About

About

Sichuan School International Conceptual Design Competition China, Sichuan - 12. 04. 2009 team: Igor Pantić, Petar Bojović Honorable Mention
Published:
School
International Conceptual Design Competition. China, Sichuan - 12. 04. 2009
team of authors: Igor Pantić, Petar Bojović
Honorable Mention


SCHOOL
 
Contemporaryschool nurtures individuality of students as well as a sense of belonging tospecific society. It provides the latest knowledge and skills as well as theawareness of history and tradition.
 
Schoolis an institution that should introduce students with life In urban society andsystems of further education.
 
Therefore,school building as one of the main tools for acquiring these goals, shouldprovide adequate space for teaching as well as space for controlled interactionbetween the students and the city.  Webelieve that public spaces of school should be parts of the city that are coexistingwith the local community.
 
Theschool building is therefore a space for culture, art, science, sport andpublic interaction that should represent the community and people to which itbelongs to.  
 
CONCEPT
 
Theschool building is organized strictly hierarchically in order to facilitatesuccessfully such a large number of people and activities. It is divided(roughly speaking) in two large parts:
 
public space, and classrooms
 
PUBLICspace is orientated towards the city and parts of it could be isolated from therest of the school In order to be used by a local community even during theschool day. We have designed this space as open and fluid, as multifunctionaland flexible place for social interaction and representation.
 
Itis consisted out of three main zones:
 
1.conference hall + library, and media room, sports hall, canteen (withcollapsible auditorium for special occasions), display of school history andhall for performances public lectures and display of student’s work;
 
2.  main reception – lobby;
 
3.strip of horizontal and vertical communications that connects different publicspaces with classrooms. It also divides the total number of classrooms in threeparts allowing us to reduce the height oh the building.
 
CLASSROOMSare set up in three fingers coming out of the main hall (“terminal”) at rightangle. They are lifted of the ground level, to distance from the fuss of theschool yard and to provide shade and more open space for sports and play.
 
 
Proposedorganizational structure can be expanded or reduced in accordance to everchanging conditions of urban life.