San Joaquin Valley Residence
17325
974
21
Add to Collection
About

About

A meandering stream collides with the rigid geometry of orchards to provide a setting for this rural residence. It is comprised of earthen masses… Read More
A meandering stream collides with the rigid geometry of orchards to provide a setting for this rural residence. It is comprised of earthen masses which bracket the landscape and protect the interior from intense southern sun. The resultant open space is used for living, cooking and dining. A cantilevered roof gathers the space, making inside and out feel as one. Concrete, steel, reclaimed wood and water are employed to enhance the connection between building, landscape, and the surrounding agricultural vernacular. Read Less
Published:
Situated in the rural "Big Valley" of Central California, this private residence negotiates between the rigid geometry of its agricultural context on one side, and the serene pastoral setting of a natural stream basin on the other. Inspired by the paintings of Giorgio de Chirico, simple forms cast in strong daylight and shadow capture a spirit of place. Heavy earthen masses are collected under a broad overhanging roof plane, composed to bracket the landscape and reciprocate the grand scale of the site.  The resulting interstitial void demarcates the public living zone as an indoor/outdoor room, blurring distinctions between interior and exterior space. Intimate sleeping and bathing spaces are placed within the earthen masses, each with its own private access to an outdoor garden room.  A rustic vocabulary was developed in response to the agricultural vernacular, resulting in a neutral palette of cement plaster, reclaimed wood posts and planks, steel, board formed concrete, and water elements.