Add to Collection
About

About

The project reclaim a former military site acting along three lines of flight: regeneration, re-appropriation, and reclamation. The aim is to imp… Read More
The project reclaim a former military site acting along three lines of flight: regeneration, re-appropriation, and reclamation. The aim is to improve the accessibility to the site, to set a continuity between the parts of the site you upstream and the sea and at the same time to limit the loss of land; _the creation of shadow zones and services, in order to make the area attractive to welcoming even for short stays, in order to facilitate the process of repossession; _lo study of a solution to add new features as possible while maintaining the charac- criteria and the physical substance of the existing building; _lo development of sustainable solutions and reversible. It starts with the functions and architectures pioneer who settled in a reversible, with mini-interventions I minimum cost to enter progressively more complex functions that interact with each other, host- tate in "shells reversible, light elements prefabricated custom installed with a minimum of site. This system has the advantage of gradually integrate new functions in triggering a differential change and be adapted, if the functions still settlements on the basis of exigent circumstances and the results of phase "pioneer." The parks and trails provide access to a system of services and equipment over time mu- Tano and fit within the existing buildings. The study of building types for the few new development that ensure the reversibility and an image of low-impact, whilst maintaining- Ciare the character. The buildings in the area are in a deep state of neglect. Covers are largely collapsed and the facade and the rooms inside are overrun by vegetation. The project addresses the issue of a recovery that takes into account the entire history of the building, and the monsters, to avoid making the invisible traces of history. The decision to keep as much as possible im- its current building is also in tune with the needs of landscape protection and buoyancy Historical Site Read Less
Published:
Competition entry, 4th place, Is Mortorius (CA), Italy, 2010 - Slideshow
A competition entry for the masterplan of a "natural protected area" around a former Second World War anti-ship emplacement of the Italian Navy. The small site shows an incredible sequence of collapsed buildings spanning from prehistory to cold war: a nuragic village with its fortress, later transformed in observation point during WW II; a spanish tower, whose remnants blend with the granite stones at the tip of the promontory; a tonnara, later used as part of the military base, and after the war as summer camp; a telemetric tower and gun emplacements, served by underground tunnels. 

The result is a picture of a continuous struggle between man-made environment and natural processes, where periodicals attempts of colonization are followed by a prevalence of natural forces.The project sets itself a bit off this trend, introducing a mild, contemporary approach to the reclamation of the site based on light and reversible actions instead of permanent buildings. 
All the program is accomodated within the eroded areas.
1. Eroded areas (existing). 2. Paths to the seaside (project). 3. Paths to the Anti-Ship Emplacement (project). 4. Paths to the archaeological site (project). 
General plan
The proposed process follows three major steps: reclamation, re-appropriation, and revitalization. 
All these steps provide a program that will be accomodated within the eroded areas, leaving the bush, the trees, and the rocks untouched.
The reclamation phase involves basically a renaturalisation of the eroded zones, the strengthening of the remnants of the ruined buildings, and the construction of an underpass linked to a net of pathways to recreate a continuity between the archeological and military sites on the hill and the military emplacements along the coastline. Two main pathways link the nuraghe with the Spanish tower (north-south) and the Tonnara beach with the western emplacements and beaches (east-west).
The re-appropriation phase is enabled by the introduction of shaders and services among the strengthened walls, in order to make the area attractive and pleasant even for short stays. Pioneering architectures made of nets, wooden poles, and wires, reminiscent of the camouflage tents of the WW II, host the new functions under their shadow. 
These reversible architectures find in the tensegrity model the most appropriate spatial expression: the dominance of wires and tensile elements over the wooden compressed poles gives a physical impression of reversibility and lightness.
 In the revitalization phase some reversible, prefabricated light shells are built inside the existing walls to accomodate new functions, like a scuba diving school for children, a small conference room, shops and other minor facilities. These tentative functions are to be confirmed by the actual use and suggestions coming from the previous phases. The shells are made of two main layers: an inner layer composed of a sandwich of plywood and insulating material holding the bearing posts; and an outer protecting layer made of wooden louvers, co-planar to the existing walls in order to suggest the hypothetical original shape of the buildings, like a dotted line in a drawing.
Left: Main Materials: Guariuba wood, polyesther net, existing walls, stabilized earth.
Right: "Pioneering Architectures", structural schemes.
Intervention phases. 1. Reclamation phase. Strenghtening of the existing walls. 2. Re-appropriation phase. Temporary functions (eg. bathing facilities).3. Revitalization phase. Introduction of "reversible shells".
Tonnara: perspective and sections of the revitalization phase.
Antiship Emplacement: sections of the re-appropriation phase.
This process maintains the character and physical substance of the existing buildings, while providing an acceptable confort and flexibility while the programs develops through the various phases. It starts with mini-interventions at a minimum cost, to add progressively more complex functions that interact with each other, triggering a differential, adaptive change.