Add to Collection
About

About

Verbouwde woning en autowerkplaats tot horecagelegenheid
Published:
Restaurant "Bij Teus" 
Verbouw van de vormalige woning en autowerkplaats.
 
In 2007 kwam opdrachtgever Lennard Ossendrijver met de mededeling dat hij de toenmalige autowerkplaats "Vico" met bijbehorende monumentale woning had gekocht, en deze wilde verbouwen tot een restaurant. 4,5 jaar later realiseerde we "Bij Teus". Een horecagelegenheid dat eigenlijk geen restaurant genoemd mag worden. Bij deze gelegenheid is het alsof je bij iemand op bezoek gaat. Bij Teus. En Teus is een welvarende en zeer gastvrije man die zelfs bij zijn eigen afwezigheid zijn gasten nog in de watten legt.
Dit betekende voor ons dat de voormalige woning zoveel mogelijk behouden werd. De staat van het pand zorgde er wel voor dat er een behoorlijk ingrijpende renovatie nodig was. Door het karakter van de woning te behouden, wordt hiermee gelijk al bij binnenkomst de juiste sfeer gecreeërd. De oude structuur van de woning is in stand gehouden. Vanaf de hoofdentree kom je in de lange gang, die de woning van voor tot achter in twee delen splitst. Het deel met de eet- en woonkamer is ook nu nog het gedeelte waar de gasten kunnen verblijven en hun eerste drankjes en apperitieven kunnen nuttigen. Het andere deel is verbouwd t.b.v. toiletten en de spoelkeuken.
De voormalige woning en de autowerkplaats waren oorspronkelijk van elkaar gescheiden met een buitenruimte. In deze ruimte hebben wij een verbindend tussenlid gemaakt zodat de gasten binnendoor van de oude woning naar de voormalige werkplaats kunnen lopen. In dit tussenlid is een walk-in Fridge gemaakt, en staat er een barbecue achtige bar waar ook wat hapjes bereid kunnen worden.
Vervolgens betreden de gasten de voormalige werkplaats. Dit pand was ongeisoleerd, en deels voorzien van een verdieping. De totale hoogte van het pand was echter dusdanig dat de eerste verdieping een plafondhoogte van slechts 2 meter had. De plattegrond had een vierkante hoofdvorm met dien verstande dat de voorgevel schuin op de overige buitengevels geplaatst was. Deze voorgevel was niet bruikbaar, maar ook niet representatief voor de nieuwe gebruiker. De voorgevel is dus volledig opnieuw opgetrokken. De nieuwe voorgevel is dusdanig geplaatst dat de plattegrond nu daadwerkelijk vierkant is. In de voorgevel is een grote aluminium pui geplaatst in de richting van de voormalige voorgevel. Door in het voorste gedeelte van het dak hardhouten balken toe te passen, konden deze over de naar binnen draaiende gevel doorgezet worden naar buiten toe. Het balkenplafond loopt hierdoor van binnen naar buiten naadloos door.
Om extra zitplaatsen te realiseren, was er behoefte om de ruimte deels te voorzien van een verdieping. Door de geringe totale hoogte van het pand, is de kale betonnen begane grondvloer bij dit gedeelte 50 cm verlaagd aangebracht.
Tot slot heb ik het ontwerp gemaakt voor de keuken die midden in deze ruimte geplaatst is, in combinatie met de trapopgang naar de insteekverdieping. Door deze twee elementen met elkaar te verweven in een spel van blokken en wanden, ontstaat er een massa middenin de ruimte die voor een spannende ruimtelijk beleving zorgt. Dit blok zorgt ervoor dat de gasten bij binnenkomst niet in 1 keer de totale ruimte kunnen overzien. Er ontstaan hierdoor verborgen hoeken en plekken die pas later weer ervaren kunnen worden. Het blok biedt tevens doorkijkjes die steeds weer een andere zichtas bieden in de ruimte.
De buitengevel die grenst aan het naastgelegen pand van "De Engel" hebben we voorzien van een geisoleerde voorzetwand t.b.v. akoestische isolatie. Deze volledige wand (13x4 meter) is door kunstenaar Robbie Cornelissen voorzien van een in potlood vervaardigd kunstwerk.