Add to Collection
About

About

Projekt dyplomowy inżynierski // Centrum Sztuki Współczesnej w Bydgoszczy // Park im.Wincentego Witosa // 2012
Published:
CENTRUM SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ W BYDGOSZCZY
PROJEKT DYPLOMOWY INŻYNIERSKI                                                                                                                         
 
 
 
promotor: dr Tomasz Jastrząb
Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy / Wydział Technologiczny
2012
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LOKALIZACJA
Park im.Wincentego Witosa w Bydgoszczy
Forma Centrum Sztuki Współczesnej jest wypadkową przemyśleń związanych kształtowaniem dużej kubaturowo przestrzeni w sposób lekki, pozwalający odrzucić monumentalność betonu jako materiału samego w sobie. Zabiegiem potęgującym ten efekt jest również zastosowanie światłowodów w przegrodach zewnętrznych obiektu, co spowodowało przenikanie się wnętrza budynku z jego otoczeniem, utrzymując jednocześnie poczucie izolacji i bezpieczeństwa znajdujących się w środku budynku ludzi.  Detal w postaci delikatnych przejść pomiędzy dużymi płaszczyznami ścian w otwory okienne i nadwieszenia pozwolił na uwypuklenie specyficznego charakteru obiektu. 
Lokalizacja CSW wymaga odrzucenia symbolicznego charakteru obiektu na rzecz formy, która będzie tłem scalającym człowieka, naturę i sztukę. Posługiwanie się materiałem jakim jest beton pozwoliło zaistnieć przestrzeni w której główne role odgrywają światło, cień i płaszczyzna.       
 
 
 
 
 
 
 
Inspiracje:
Makieta budynku / Odlew betonowy :
Funkcja :
Zagospodarowanie terenu
Poziom -02
Poziom -01 / 00
Poziom +01
Poziom +02
Przekroje
WIZUALIZACJA WNĘTRZA SALI EKSPOZYCYJNEJ
W przegrodach zewnętrzny  zastosowano ,,LiTraCon’’ ( Light Transmitting Concrete ) – są to włókna optyczne połączone z betonem
Zastosowanie ,, przeźroczystego’’ betonu dodaje bryle budynku lekkości, jednak prawdziwe jego możliwości widzimy w środku sal ekspozycyjnych, gdzie tłem dla prezentowanej sztuki nie będzie biała ściana, lecz żywa przyroda parku za nią.
 
Plansze nr 8 / 9 / 10
Format 100x70