PC HOUSE, TARRAGONA (SPAIN)
620
22
5
Add to Collection
About

About

PC House is a summerhouse for a family in a 60s Mediterranean town’s neighborhood, on a site few meters far away from the beach. The intervention… Read More
PC House is a summerhouse for a family in a 60s Mediterranean town’s neighborhood, on a site few meters far away from the beach. The intervention renews the house updating the aesthetics concept, reinforcing the interior-exterior relationship, improving its comfort quality. It is a new image for a summerhouse for the family. The renewal was done maintaining the existing structure and the position of the windows and eliminating all the previous accessories such as arcs and reliefs. Several operations were to increase the height of the walls to create a new proportion and a new terrace overlooking the sea and to extend the height of the windows to increase lightening and ventilation and air circulation inside the house. The new terrace is connected with the renewed garden by a steel tube staircase. Additionally, we decided to do two skylights strategically positioned on the entrance and on top of the kitchen to provide natural light to the only spaces without direct communication with the exterior The living room is opened to the garden through a big sliding window and by extending its pavement from inside to outside, extending its proportions and to be in direct contact with nature of a garden with an existing prominent Mediterranean pine tree, a comfortable shaded space to enjoy with the family. Read Less
Published:
PC House
Location: Vilafortuny, Spain
Use: Private house

XVA – Xavier Vilalta Architects


PC House is a summerhouse for a family in a 60s Mediterranean town’s
neighborhood, on a site few meters far away from the beach.
The intervention renews the house updating the aesthetics concept, reinforcing the
interior-exterior relationship, improving its comfort quality.
It is a new image for a summerhouse for the family.
The renewal was done maintaining the existing structure and the position of the
windows and eliminating all the previous accessories such as arcs and reliefs.
Several operations were to increase the height of the walls to create a new
proportion and a new terrace overlooking the sea and to extend the height of the
windows to increase lightening and ventilation and air circulation inside the house.
The new terrace is connected with the renewed garden by a steel tube staircase.
Additionally, we decided to do two skylights strategically positioned on the entrance
and on top of the kitchen to provide natural light to the only spaces without direct
communication with the exterior
The living room is opened to the garden through a big sliding window and by
extending its pavement from inside to outside, extending its proportions and to be in
direct contact with nature of a garden with an existing prominent Mediterranean pine
tree, a comfortable shaded space to enjoy with the family.