Add to Collection
Tools Used
About

About

The building was designed by Frigyes Feszl, its construction was completed in 1848. It was designed to be block of appartments, however a few yea… Read More
The building was designed by Frigyes Feszl, its construction was completed in 1848. It was designed to be block of appartments, however a few years later - in 1864 - it was transformed to a hotel. in 1917 its function was altered again, Read Less
Published:
Office for Ombudsman of the Hungarian Parliament
Glasroofs and Ombudsman
The building was designed byFrigyes Feszl, its construction was completed in 1848. It wasdesigned to be block of appartments, however a few years later - in1864 - it was transformed to a hotel. in 1917 its function wasaltered again, it became an office building. Currently it is used asthe office building for the Hungarian Parliament's Ombudsmans.
The glass roof: we removed the old, low quality glass roof, which was not part of the original design. It was replaced by a new glass roof, which allows free air flow , so the atmosphere became similar to the original open state of the internal court. As a result we could put office rooms requiring natural light and natural ventillation even to the ground floor of the internal court. Our intention was to install a new galss roof with univalve steel structure instead of the old bivalve one, so that it would look lighter, more etheral than the old one. To achive this objective the level of the glass roof was raised, now it is attached to slab between the second and the third floor. Formerly the glass roof was fastened to the richly ornated groundfloor ledge (fascia), now it was possible to restore the ledge to its original beauty. When you are standing in the court, through the transparent, glued safety galzing you can see the sky, you can see clearly even the highest floor, and generally have the impression that you are being in an outdoor area. The glass roof covering the ceremony court is made of two structural units that are independent from each other. The first unit is a rectangle (close to a square) suspended from each side and anchored to protect the roof from swinging sideways, the other unit is a glazed console running around along the internal facade of building. The edges of the former suspended unit hang freely, they are not attached to the facade, it is sloping towards the intersection of the rectangleâ019s diagonals. In the gorges glass was used instead of tin to increase transparency. For the same reason only silicon was used for the attachment of the glass sheets.