Add to Collection
About

About

The main concept of this project is based on the repetition and continuity of forms. The project is divided into independent units, which can be … Read More
The main concept of this project is based on the repetition and continuity of forms. The project is divided into independent units, which can be added or subtracted due to the needs of inhabitants. The main unit is dedicated for a family 2+2. The lowest floor, traditionally a technical/ warehouse space, is transformed into the social room and a wine storage. The day rooms are located on the ground floor, and on the 1st floor there are private rooms. This unit is sufficient for basic, everyday needs. In case someone need an extra space, one can locate additional units behind the main one. In this particular project, this units are: a guest unit and a garage unit with a storage space. Depending on inhabitants and their living style, further units might be a warehouse unit, a workshop unit, a sport unit etc. This units are functionally independent, however, they follow the style and location order of the main unit. Moreover, by separating different functions from each other, instead of having one big house, we receive a few smaller buildings, with better natural light access, and wider possibilities for a window view. The site set for this project is a suburban site, outside the village or city centers, in the rural area. The project is designed for a hill terrain, with a possibility of building the lowest floor partly underground. The main requirement for this site is that its length allows to build an extra unit terrace for all the units the owners want, and the spacing between them. Given that this project is set in natural environment, and should provide its inhabitants with a big amount of green space, the building footprint to site area ratio should be at most 40%. However, for the competition purposes, the assumed site is 2204,00 m2, whereas the footprint of all 3 units is 252,9 m2. The Building is made out of natural, and local materials. Although the main structure is made out of concrete, in respect of the history and a local tradition, the outer layers and additional structure materials have been preserved. The basement / storage space walls are covered in stone covers, closed in metal-mesh boxes. For higher floors, local wood has been used as an façade and roof material, and roof shingles on the garage unit. Read Less
Published: