Magyar Intézetek arculata a) b)

 • 800
 • 78
 • 8
 • Balassi Intézet pályázata
 • Hungarumlaut a neve annak a különleges karakternek, mely igazi hungarikum. Csak mi, magyarok, magyar nyelvű szövegben használjuk a világon egyedül. A kettős hosszú ékezet, mely az „o” és „u” betűkön jelenik meg. A karakter egyedi, nem származtatható az egyéb jelölőkből, ékezetekből. 
  A kettős hosszú ékezet első, ma is használt változata 1773-körül az Egyetemi Nyomda (Nagyszombat) kiadványaiban jelent meg.

  Mai megnevezése:
  Name: double acute, hungarumlaut
  Adobe PS: hungarumlaut
  Unicode: 02DD, 030B
  Languages: Hungarian

  Egyedi grafikai megjelenése alkalmas – önmagában is – a tartalmi mondanivaló sajátos, egyértelműen magyar megjelenítésére. Olyan grafikai minimum, mely nem igényel kiegészítést. Semleges, egyszerű, mégis kizárólag magyar.
  Az ékezetek gazdagsága a belőlük készült terülőminták sokféleségéből is látszik. Az arculatban fő elemeként mégis inkább utalásként jelenik meg. A trikolór színeiben megjelenő gyöngysor elvont utalás a hungarumlaut-ra, így nem kizárólag egy betűtípus ékezeteként értelmezhető. 
 • A webes országvégződések kétbetűs kódja egységes rendszert alkot. A webes származás lehetővé teszi a latin betűs kódrendszer alkalmazását, mely tovább egységesíti a megjelenést.
  A logotípia mindkét ország (anya- és gazdaország) kódját megjeleníti, akár domain-névként is értelmezhető módon. A megoldás alkalmat ad, egyszerűen „Magyar pont”-ként fordítani a látványt.
  A két ország kódja különböző grafikai megoldással jelenik meg, így a hangsúly a magyar „hu” végződésre került, figyelembe véve a felhasználási környezetet.
  A pont, mely egy csúcsára állított négyzet, a logóhoz szabadon kapcsolódva – kiegészítve azt – de méretét megőrizve a magyar nemzeti színeket hordozza.