Add to Collection
About

About

Set in the southeastern corner of the old city of Pune the Memorial is to be an active centre for women's emancipation. The home of the Phule's i… Read More
Set in the southeastern corner of the old city of Pune the Memorial is to be an active centre for women's emancipation. The home of the Phule's is now a State Protected Monument. The design of the memorial is sensitive to the gender context as well as the social aims of the founding parents of this movement in Pune India. Read Less
Published:
Krantijyoti Savitribai & Jyotirao Phule Memorial
A centre for social upliftment and womens emancipation at Pune is taking shape. The nineteenth century social reformers' house and place of work are a pilgrimage place for social workers in Maharashtra & India.
Bronze busts of Jyotirao & Savitribai at their former residence.
The B wing which has a shop for selling items prepared by home based craft enterprises by women, a gymnasium, a creche and a canteen. The first floor has a self employment centre, a computer training workshop and a library.
The C wing which houses the exhibition hall on the ground floor and conference room on the first floor
The A building will house an exhibition on the life and times of Savitribai and Jyotirao Phule. The exhibition is yet to be put up for display.
The floor designs using jaisalmer sandstone and baroda green marble and white marble from Rajasthan set in a kotah stone floor marks the A wing flooring
The 550 capacity auditorium is now ready for finishing
Floor patterns in Jaisalmer, green marble and white marble set in an overall background of Kotah stone flooring - all natural stones largely from Rajasthan.
The patterned brickwork and stylized railings create a sense of craft that was characteristic of the era in which the Phules worked.
Ferrocement pergolas over the entrance to the auditorium.
Acrylic pyramids have been designed as light boxes that will light up during intervals to create a similar effect as the painted brick patterns in the interiors.
A conscious decision was taken not to try and consume the available FSI and create a low rise need based building that would imagine a situation in which Savitribai would have liked to operate if she were alive.
The finished auditorium with acrylic pyramids in primary colours lit up to give a unique efffect.
The library on the first floor with the simple furniture is a well lit and ventilated space in this quiet quarter of the city.
The rear side of the gallery lit up for the inauguration on Aug 2 2014
The stage lights are tested and all set for the forthcoming performances.
The intertwining spiral cut in Basalt Stone symbolizes the process of education anf the intermingled lives of Savitribai and Jyotirao.
The patterns on brickwork and the lights in the auditorium are inspired by patterns on sarees that are popular with ladies.
The wax model of the sculpture as a reminder of the pioneering work done by Savitribai to educate girls to bring about social reform.