ION Orchard / Orchard Turn, Singapore

  • 816
  • 36
  • 2
  • The project was to holistically transform this important node centralto Orchard Road into a state-of-the-art commercial, shopping, entertainment andresidential centre to stimulate existing activities and catalyse renewal andredevelopment in this precinct.

    The 9 th-storey residential terrace is designed as atranquil environment unlike the bustling city streets below. Multi-layered lushplanting is blended with carefully designed water features to create vistasthat add to the relaxed feel of the generous open lawn area. Shaded pavilionsare interspersed within the foliage of shade trees. Other features include a50-metre-long lap and leisure pool, Jacuzzis, children’s pool, play area andlandscape ponds. Use of natural materials in the water features and planting givesan integrated sense of intimacy, warmth and closeness to nature to the IONOrchard, Orchard Turn project.

  • The physical integrationof the elevated site with the city’s sidewalk is designed to accommodate heavy pedestriantraffic along the Orchard Road “pedestrian-mall”.

  • Along the quieter Orchard Boulevard edge, long walls havebeen transformed into feature walls and green walls. These walls visually activatethe streetscape as well as reimagine planting textures as grand features forthe entry edge of the new residential development.