Greenhouse NYC
3122
69
0
Add to Collection
About

About

Greenhouse is a 4,000SF nightclub, lounge and event space built from recycled or recyclable materials, Greenhouse is the first nightclub in the n… Read More
Greenhouse is a 4,000SF nightclub, lounge and event space built from recycled or recyclable materials, Greenhouse is the first nightclub in the nation to receive certification via LEED_CI by the United States Green Buildings Council for its environmentally conscious construction and design. I decided to stay away from re-creating a greenhouse, and opted to transpose the notion of landscape to an interior space. The design concept was to convey the dynamic richness of nature as a living system. The walls connect to the ceiling via a series of laser-cut ribs creating a shelter within the space. The ribs are lined with series of 6” round panels organized in a self-similar and recursive pattern generated through a fractal algorithm. One third of these panels are upholstered with eco-friendly vinyl, one third of them are clad in sustainable boxwood. The rest is lacquered and each disk houses an L.E.D. light point of 0.8 watts. The light points, in total 2,500, are all connected to custom designed software which allows for maximum lighting flexibility. These LED pixels can describe effects which can derive from music beats or video signals. The resulting goal is to offer the experiential opportunity of a “live” landscape. The ceiling is an organic formation of 40-millimeter crystals representing a body of water about to project onto the ground… and the sudden character of nature. The crystals are seemingly passively appended, but slightly vibrate in the music and vividly respond to the green lasers and the LED on the walls and ceiling. The tables are a quirky presence in the overall scheme. They are tempered glass boxes containing boxwood covered wireframes shaped as different animals resting on a carpet of eco-friendly, artificial grass. The bar is a scale model of a gently sloping landscape punctured with miniature trees and scale models of house I designed in the past. The model is seemingly a straight cut through the crust of the earth. The main challenges in a LEED_CI certification process for commercial interiors is retrofitting existing systems to meet strict efficiency requirements. I set out to achieve the same aesthetic freedom and quality while making the intervention ecologically acceptable. The following are a few example… a. The substantial ductwork needed to provide the LEED required all-fresh air-intake is hidden above the laser-cut ribs folding from the walls onto the ceiling. b. The LED pixels on the walls and ceiling are not usually suitable for illumination as they are 0.8W/bulb. By arranging them on both walls and ceiling, we were able to stay within the low wattage per square-foot allowed by the LEED parameters, and achieved sufficient illumination by spreading them throughout the venue. The 5,000 40-millimeter crystals hanging from the ceiling further help as they reverberate all lighting present in the venue. The estimated savings in electrical consumption are estimated to be approximately 60%. c. Nightclubs are venues with extremely high consumption of water, as patrons use the restrooms multiple times over the course of their stay. This is further worsened by the high turn-over of this kind of hospitality venue. Waterless urinals and dual flush toilets were installed to achieve water savings of about 150,000 gallons per year. d. Thanks to its relative tenderness, the bamboo flooring cladding the walls [and naturally the floor] is used as an alternative to other non-environmentally sound dampening devices. The product used in Greenhouse was installed on a furred wall in which the stable air adds to the insulation. Bamboo is a mainstream “green” material, its application in this project is technically innovative. FOR “EATING PLACES” Greenhouse is a 4,000SF tapas restaurant/club built from recycled or recyclable materials, Greenhouse is the first venue of its kind in the nation to receive certification via LEED_CI by the United States Green Buildings Council for its environmentally conscious construction and design. I decided to stay away from re-creating a greenhouse, and opted to transpose the notion of landscape to an interior space. The design concept was to convey the dynamic richness of nature as a living system. The walls connect to the ceiling via a series of laser-cut ribs creating a shelter within the space. The ribs are lined with series of 6” round panels organized in a self-similar and recursive pattern generated through a fractal algorithm. One third of these panels are upholstered with eco-friendly vinyl, one third of them are clad in sustainable boxwood. The rest is lacquered and each disk houses an L.E.D. light point of 0.8 watts. The light points, in total 2,500, are all connected to custom designed software which allows for maximum lighting flexibility. These LED pixels can describe effects which can derive from music beats or video signals. The resulting goal is to offer the experiential opportunity of a “live” landscape. The ceiling is an organic formation of 40-millimeter crystals representing a body of water about to project onto the ground… and the sudden character of nature. The crystals are seemingly passively appended, but slightly vibrate in the music and vividly respond to the green lasers and the LED on the walls and ceiling. The tables are a quirky presence in the overall scheme. They are tempered glass boxes containing boxwood covered wireframes shaped as different animals resting on a carpet of eco-friendly, artificial grass. The bar is a scale model of a gently sloping landscape punctured with miniature trees and scale models of house I designed in the past. The model is seemingly a straight cut through the crust of the earth. Read Less
Published:
Greenhouse NYC
Nightclub | Lounge


Greenhouse is a 4,000SF nightclub,lounge and event space built from recycled or recyclable materials, Greenhouseis the first nightclub in the nation to receive certification via LEED_CI bythe United States Green Buildings Council for its environmentally consciousconstruction and design.
Idecided to stay away from re-creating a greenhouse, and opted to transpose thenotion of landscape to an interior space. The design concept was to convey thedynamic richness of nature as a living system. The walls connect to the ceilingvia a series of laser-cut ribs creating a shelter within the space. The ribsare lined with series of 6” round panels organized in a self-similar andrecursive pattern generated through a fractal algorithm. One third of thesepanels are upholstered with eco-friendly vinyl, one third of them are clad insustainable boxwood. The rest is lacquered and each disk houses an L.E.D. lightpoint of 0.8 watts. The light points, in total 2,500, are all connected to customdesigned software which allows for maximum lighting flexibility. These LEDpixels can describe effects which can derive from music beats or video signals.The resulting goal is to offer the experiential opportunity of a “live”landscape.
Theceiling is an organic formation of 40-millimeter crystals representing a bodyof water about to project onto the ground… and the sudden character of nature.The crystals are seemingly passively appended, but slightly vibrate in themusic and vividly respond to the green lasers and the LED on the walls andceiling.
Thetables are a quirky presence in the overall scheme. They are tempered glassboxes containing boxwood covered wireframes shaped as different animals restingon a carpet of eco-friendly, artificial grass.
Thebar is a scale model of a gently sloping landscape punctured with miniaturetrees and scale models of house I designed in the past. The model is seeminglya straight cut through the crust of the earth.
 
The main challenges in a LEED_CI certification process forcommercial interiors is retrofitting existing systems to meet strict efficiencyrequirements. I set out to achieve the same aesthetic freedom and quality whilemaking the intervention ecologically acceptable. The following are a fewexample…
a. Thesubstantial ductwork needed to provide the LEED required all-fresh air-intakeis hidden above the laser-cut ribs folding from the walls onto the ceiling.
b. TheLED pixels on the walls and ceiling are not usually suitable for illuminationas they are 0.8W/bulb. By arranging them on both walls and ceiling, we wereable to stay within the low wattage per square-foot allowed by the LEEDparameters, and achieved sufficient illumination by spreading them throughoutthe venue. The 5,000 40-millimeter crystals hanging from the ceiling furtherhelp as they reverberate all lighting present in the venue. The estimatedsavings in electrical consumption are estimated to be approximately 60%.
c.Nightclubs are venues with extremely high consumption of water, as patrons usethe restrooms multiple times over the course of their stay. This is furtherworsened by the high turn-over of this kind of hospitality venue. Waterlessurinals and dual flush toilets were installed to achieve water savings of about150,000 gallons per year.
d. Thanksto its relative tenderness, the bamboo flooring cladding the walls [andnaturally the floor] is used as an alternative to other non-environmentallysound dampening devices. The product used in Greenhouse was installed on afurred wall in which the stable air adds to the insulation. Bamboo is a mainstream“green” material, its application in this project is technically innovative.
FOR “EATING PLACES”
 
Greenhouseis a 4,000SF tapas restaurant/club built from recycled or recyclable materials,Greenhouse is the first venue of its kind in the nation to receivecertification via LEED_CI by the United States Green Buildings Council for itsenvironmentally conscious construction and design.
Idecided to stay away from re-creating a greenhouse, and opted to transpose thenotion of landscape to an interior space. The design concept was to convey thedynamic richness of nature as a living system. The walls connect to the ceilingvia a series of laser-cut ribs creating a shelter within the space. The ribsare lined with series of 6” round panels organized in a self-similar andrecursive pattern generated through a fractal algorithm. One third of thesepanels are upholstered with eco-friendly vinyl, one third of them are clad insustainable boxwood. The rest is lacquered and each disk houses an L.E.D. lightpoint of 0.8 watts. The light points, in total 2,500, are all connected tocustom designed software which allows for maximum lighting flexibility. TheseLED pixels can describe effects which can derive from music beats or videosignals. The resulting goal is to offer the experiential opportunity of a“live” landscape.
Theceiling is an organic formation of 40-millimeter crystals representing a bodyof water about to project onto the ground… and the sudden character of nature.The crystals are seemingly passively appended, but slightly vibrate in themusic and vividly respond to the green lasers and the LED on the walls andceiling.
Thetables are a quirky presence in the overall scheme. They are tempered glassboxes containing boxwood covered wireframes shaped as different animals restingon a carpet of eco-friendly, artificial grass.
Thebar is a scale model of a gently sloping landscape punctured with miniaturetrees and scale models of house I designed in the past. The model is seeminglya straight cut through the crust of the earth.