Add to Collection
Tools Used
About

About

Central campus area linking academia and the community, and bound by existing buildings, a proposed addition, and the lake and community pathway.
Published:
This central campus area links academia and the community, and is bound by existing buildings, a proposed addition, and the lake and community pathway. This work was part of Grand Prairie Regional College's proposed campus expansion, located in Grand Prairie, Alberta. I was the lead designer responsible for preliminary design, drawings and renderings.
Parti Diagram: Using the solar equinox to locate spaces and generate axis for the stone monoliths
Concept Sketch: Central space is developed into an amphitheater, and paths are added, evocative of the riparian motif introduced with the addition of the bio-swale.
Watercolor Sketch: The lookout at the end of the pedestrian spine is shown in the distance.
The existing Douglas Cardinal building is shown to the right. 3d model by others. Image courtesy Stantec Consulting Ltd.
A proposed new campus building meant significant impact to circulation and an opportunity to accommodate celebrations, mitigate cold weather, and integrate aboriginal and other cultural traditions.

Working with academic staff, I developed 3 spaces, celebrating the movement of the sun, at once honoring the journey of learning and a universal symbol of spirit that is not culturally specific. The central amphitheater provides a warmer micro-climate, blocking wind from the lake and capturing south-facing sun. Celebrations, lunch breaks, and pickup games are all accommodated in the design.

To improve the connection to the beautiful lake, the main pedestrian spine is extended into out into the water, creating a much dramatic experience.