Environmental Learning Center
1909
62
4
Add to Collection
About

About

Oatland Island, GA This project transforms the traditional classroom learning setting being place in a lush marsh on the inner coastal waterways … Read More
Oatland Island, GA This project transforms the traditional classroom learning setting being place in a lush marsh on the inner coastal waterways of Georgia. The purpose of the facility is to teach about the surrounding environment and all of the organisms that inhabit it. The builds are designed to have a low impact on the site. They also have environmentally friendly features providing examples to its students. The green roofs collect rain water and direct it into a filtration system. The water is then used for the tanks in the aquarium facility. The green roof also supplies an excellent insulation barrier from the hot southern sun. The Learning Center will focus on teaching the public various ways to help the local community become more sustainable. The design was intended draw people through the whole complex and let the user choose their own path. The design was primarily influences by contextual impacts, cultural influences, and sustainability. The orientation of the buildings were chosen base on optimal building orientation. It was meant to let the winter sun heat the buildings while protecting itself from the summer sun. Read Less
Published:
Environmental Learning Center

This Project was selected by SCAD to be presented in the NAAB (National Architecture Accreditation Board) Exhibit in the Spring of 2010.
Optimal building orientation 
The nodes are generated based on the analysis of the site.  The size and strength of the nodes are based on the impact of the elements.  The more effect each element has on the node the greater the nodes forces are. 
Building sites were chosen based on optimal orientation to the sun