Edgecliff Medical Centre for Autistic Children
1681
87
12
Add to Collection
About

About

At 150sqm, the project was modest in its footprint but sets a clear example of digitally fabricated interiors, and a prototype to see how these p… Read More
At 150sqm, the project was modest in its footprint but sets a clear example of digitally fabricated interiors, and a prototype to see how these projects perform. In early conversations with the client, priorities were quickly realised: 3 radiating treatment rooms, a central reception area, lots of play spaces, soft furnishings like beanbags and excellent visibility - all of which contributed to the genesis for the ideas and space planning that followed. Design sensitivity was imperative when considering the function of the space and very much influenced the final form. Having a clear understanding of the client’s needs on a day to day basis and moreover the needs of visiting patients, meant practical issues were also of high importance. The way in which the geometry circulates and unfolds not only promotes an atmosphere of calm, rest and relaxation but in severe circumstances, also prevents children from harming themselves on corners: where this space is concerned, right angles are most definitely the wrong angles. The partnership of light, optics & colour also played a pivotal role in shaping the overall feel of the project. Indirect lighting was used to soften the space with cove lighting providing an additional calming effect. Colours play an important role in shaping our emotions and with this in mind, a fresh & neutral base pallet was chosen with bold colour injections interspersed throughout. Known for its healing properties, a fearless orange shade was chosen for the back feature wall. Soft furnishings complemented the colour scheme with playful Dinosaur design rugs and Fiocco "stocking" chairs by Busnelli. Read Less
Published:
At 150sqm, the project was modest in itsfootprint but sets a clear example of digitally fabricated interiors, and aprototype to see how these projects perform. In early conversations with theclient, priorities were quickly realised: 3 radiating treatment rooms, acentral reception area, lots of play spaces, soft furnishings like beanbags andexcellent visibility - all of which contributed to the genesis for the ideasand space planning that followed.

Design sensitivity was imperative whenconsidering the function of the space and very much influenced the final form.Having a clear understanding of the client’s needs on a day to day basis andmoreover the needs of visiting patients, meant practical issues were also ofhigh importance. The way in which the geometry circulates and unfolds not onlypromotes an atmosphere of calm, rest and relaxation but in severecircumstances, also prevents children from harming themselves on corners: wherethis space is concerned, right angles are most definitely the wrong angles.

The partnership of light, optics &colour also played a pivotal role in shaping the overall feel of the project.Indirect lighting was used to soften the space with cove lighting providing anadditional calming effect. Colours play an important role in shaping ouremotions and with this in mind, a fresh & neutral base pallet was chosenwith bold colour injections interspersed throughout. Known for its healingproperties, a fearless orange shade was chosen for the back feature wall. Softfurnishings complemented the colour scheme with playful Dinosaur design rugsand Fiocco "stocking" chairs by Busnelli.

Reception
Behind reception
Reception desk
Reception
Reception
Stairway
Therapy room
Consultation room
Light details
Lightcove detail
Lightcove detail
Lightcove detail
View from exterior
+ Project facts

Architect:
Enter Architecture
Design Director – Patrick Keane
Designer- Johanna Doerfel

Builder:
Enter Projects
William Keeler

Carpentry
Chris Lain construction

Wall treatments
Robert Mackenzie internal finishes

Lighting
Will Electric

Assistants
Noor El-Gewely
Derick Quoc Uong
David Kirkland

Client
Annabel Stuckey
Minnd Foundation

Photography
Brett Boardman
+ All images courtesy ENTER Projects