Add to Collection
About

About

toilet
Published:
Design contest - public toilets
Głównym założeniem przy projektowaniu łazienki było, by jej wygląd nie kojarzyły się z oczywistym, oraz by nie odstawała od otoczenia. Zależało nam na uzyskaniu jak najczystszej formy. Publiczne toalety nigdy nie kojarzą się ze schludnością. Wnętrza urządzone w dość surowym stylu, można łatwo utrzymać w czystości. Na ścianach znajduje się beton zasłonięty taflą szkła, co jest proste w czyszczeniu. Obiekt komponuje się z przestrzenią poprzez powtórzenie motywu murka oporowego. Zamiast normalnego szkła, na zewnątrz, zastosowaliśmy lustro weneckie, które z zewnątrz daje wrażenie elegancji, a od wewnątrz daje możliwość obserwowania przystanku. Dodatkowo w środku można umieścić elektroniczny rozkład jazdy. Przy północno wschodniej ścianie powinny znajdować się stojaki rowerowe oraz podajnik wody pitnej np. dla zmęczonych rowerzystów.
Konstrukcja , w tym wypadku ściana murowana wykonana z pustaków z ociepleniem oraz słupów żelbetowych. Ściany wewnętrzne zbudowane z cegły. Wnętrza oraz część elewacji przykryta betonem architektonicznym z wpuszczonymi światłami ledowymi w szczeliny. Sufit podwieszany co daje możliwość umieszczenia tam wszystkich instalacji. Na dachu przewidziane solary słoneczne, a od strony północno –wschodniej wkopany w ziemię, system umożliwiający gromadzenie i filtracje wody deszczowej. Żaluzje użyte w części komplementarnej spełniają rolę daszku, oraz jeśli istnieje taka potrzeba, zabezpieczenia części obiektu.